ötven százalékkal csökkent a támogatás

2020.04.24. 07:00

Komoly bajban van a VEDAC egyesülete

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben Veszprém város önkormányzata nagy valószínűséggel felére csökkenti a sporttámogatások összegét, így a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubét (VEDAC) is, amely ennek következtében rendkívül nehéz anyagi körülmények közé került.

B. Virág Rita

A Balaton Bajnokságot nyár végén rendezhetik meg

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A VEDAC évente 25 millió forintnyi támogatást kapott a veszprémi önkormányzattól, most ez a felére csökken, vagyis 12,5 millió forintot kap.

– Azért kerültünk nehéz helyzetbe, mert januárban az évet az eredeti, 25 milliós támogatással kalkuláltuk, ehhez az összeghez alakítottuk a kiadásainkat – kezdte Németh Attila, a VEDAC ügyvezetője. – Most év közben, a negyedik hónapban érkezett a hír a döntésről, de nyilván ha januárban tudjuk, mi vár ránk, akkor másképp alakítjuk a büdzsét.

Németh Attila kifejtette, első lépésben saját fizetését felezte meg, ő már áprilistól ezt a csökkentett bért kapja.

– Sajnos a kiadásaink legjelentősebb részét a fizetések teszik ki, ezért most ötven százalékkal csökkentettük az edzők járandóságát, de áprilisban még a teljes összeget ki tudjuk fizetni nekik a tartalékokból. A kiadások lefaragását a versenyeztetéssel tudjuk folytatni. Ez azt jelenti, hogy amikor újraindul a szezon, akkor a sportolóink egy része önköltséges alapon tud majd nevezni a különböző megméretésekre – derült ki.

Az ügyvezető elmondta még, hogy a Magyar Atlétikai Szövetségtől (MASZ) reményeik szerint az elmúlt évhez képest valamennyivel több támogatást kapnak, de ez nem oldja meg a gondjaikat, ez nem olyan nagy összeg.

– Pár héttel ezelőtt még nem sejtettük, milyen nehéz helyzetbe kerülünk. Viszont hiszek abban, hogy a közös teherviselés a legigazságosabb módja a gondok kezelésének: mindenki ugyanolyan arányban veszi ki a részét a bajból – fogalmazott a klubvezető.

A Balaton Bajnokságot nyár végén rendezhetik meg Fotó: Pesthy Márton/Napló

Németh Attila hozzátette, sajnos a jelenlegi helyzetben különösen nehéz támogatókat keresni, ráadásul most a cél nem az előrelépés vagy egy újabb szint megugrása, hanem az életben maradás.

Megtudtuk még: öröm az ürömben, hogy a versenyzők jelentős részét sikerült edzésben tartani. A fiatalok egyénileg el tudják végezni a kijelölt edzésmunkát, akár a stadionban is. Az edzők a távolságtartás szigorú szabályait betartva vezetik nekik a gyakorlásokat.

A koronavírus-járvány miatt egyelőre nem tudni, mikor versenyezhetnek újra az atléták, a Magyar Atlétikai Szövetség úgy tervezi, hogy augusztus 8–9-én megtarthatják az országos bajnokságot, szeptemberben pedig a csapatbajnokságot is.

A hagyományos veszprémi viadalok, például a Balaton Bajnokság megrendezésének időpontjáról egyelőre Németh Attila nem tudott konkrétummal szolgálni, de feltételezhetően nyár végére csúszhat az erőpróba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában