Újra kell terveznie az évet

2020.04.28. 07:00

Varga Gréta hiába vezeti a világranglistát, a korosztályos Európa-bajnokságot törölték

Hiányzik a versenyzés Varga Grétának, a Sportolj Velünk SE feltörekvő, tehetséges atlétájának, aki nagy reményekkel várta az idei szezont, azonban a koronavírus-járvány keresztülhúzta számításait.

B. Virág Rita

Varga Gréta Barbara bízik benne, hogy nyáron folytatódhatnak a versenyek

Forrás: SVSE

A mindössze 16 esztendős Varga Gréta számára nagyszerűen indult a 2020-as esztendő, hiszen a fedett pályás szezonban egymás után futotta az újabb és újabb csúcsokat. Pozsonyban 1500 méteren egy tizenkét éve fennálló magyar csúcsot döntött meg: 4:24.00 perces időt ért el, amivel új ifjúsági rekordot ért el. Aztán Budapesten 3000 méteren futott 9:28.40 percet, amely nemcsak saját, ifjúsági korosztályában, hanem a következő, junior kategóriában is új országos csúcsot jelentett. Ráadásul nem sokkal ezután 9:24.99-re javította ezt az eredményt, amellyel az U18-as korosztályban a világranglista élére állt, míg a junioroknál a negyedik helyről szintén az elsőre ugrott.

A fent említett eredmények után Tóthné Stupián Anikó tanítványa nagy reményekkel várta a szabadtéri szezont. A tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) 2000 méteres akadályfutás számában ezüstérmes futója két világversenyre is kvalifikálta magát az ifi Eb-n 2000 akadályon dobogóra is esélyes volt, míg a junior világbajnokságon 1500 és 3000 méteren szerzett indulási jogot.

– Az idei terveimet szinte biztosan nem tudom megvalósítani. Sajnos az ifi Európa-bajnokságot amit Olaszországban rendeztek volna meg, törölték a versenynaptárból – kezdte a balatonakarattyai sportoló, aki nem titkoltan éremért utazott volna a viadalra. – A junior vébét pedig elhalasztották, valószínűleg decemberben pótolják majd be. Nem örülök egyiknek se, de most az egészségünk a legfontosabb – hangsúlyozta a tavalyi junior mezei futó Európa-bajnokság hetedik helyezettje.

A Vetési gimnázium kilencedik osztályos diákja lapunknak elmesélte, öt évvel ezelőtt álmában sem gondolta volna, hogy ilyen komolyan atletizál majd. Egy iskolai versenyen figyelt fel rá edzője, Tóthné Stupián Anikó, mert Gréti olyanokat futott le és győzött le amatőr indulóként, akik már évek óta atletizáltak. Néhány nap gondolkodás után jelentkezett az első edzésre és azóta a futás rabjává vált.

– A futás teljesen kikapcsol, nagyon jól érzem magam közben. Mindeközben egy szuper csapatba kerültem, ahol nagyon sok barátra tettem szert. Az elmúlt hetekben, igaz heti kétszer, háromszor tudunk edzeni, de csak kettesével, a megfelelő távolságot betartva, ám az nem hasonlítható össze a korábbi gyakorlások hangulatával. A közösség, a társak, a barátok már nagyon hiányoznak, ahogy a versenyzés is – fogalmazott.

Varga Gréta Barbara bízik benne, hogy nyáron folytatódhatnak a versenyek
Fotó: SVSE

Varga Gréta tehetségéről az is mindent elárul, hogy többnyire fiúkkal edz együtt, az ő tempójuk megfelelő neki. Amíg nem hitt, bízott magában, addig előfordult, hogy a rajtvonalnál arra gondolt, a többiek milyen jók, esetleg jobbak nála, ám ma már ezeken a gondolatokon inkább nevet.

– Egyáltalán nem érdekel, kinek milyen ideje van, vagy, hogy esetleg jobb-e nálam. Szeretném kihozni magamból mindig a legjobbat, megmutatni, mire vagyok képes. Ebben nagyon sokat segít nekem az edzőm, Anikó néni, akivel rengeteget beszélgetek, nagyon felnézek rá, és tudom, hogy mindenben számíthatok rá, ahogy a szüleimre is – hangsúlyozta.

Gréta most abban bízik, hogy a nyártól visszatérhet az élet a régi kerékvágásba és a rövidített szezonban minél többször megérezheti a győzelem ízét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában