Varga Gréta új országos rekordokat ért el 2000 méter akadályon

2020.07.28. 07:00

Szenzációs hétvégéjük volt a Sportolj Velünk SE versenyzőinek

Újabb magyar rekordokat döntött meg Varga Gréta, a Sportolj Velünk SE ifjú futója, ráadásul klubtársai közül többen is figyelemre méltó egyéni csúcsokkal vétették észre magukat a hétvégén.

B. Virág Rita

A Honvéd Kupán balról: Kiss Gergő, Szögi István, Tóthné Stupián Anikó és Zsetnyai Ákos Fotó: SVSE

A fővárosban, az Iharos Sándor Atlétikai Centrumban rendezték meg a 36. Honvéd Kupa Nemzetközi Atlétikai Versenyt, ahol az SVSE sportolói szép számmal képviseltették magukat. A veszprémiek közül ketten is kiemelkedő eredményt értek el. Varga Grétára már nehéz jelzőket találni, a 16 éves tehetség ezúttal 2000 méter akadályon ért el egy fantasztikus küzdelemben új U18-as és U20-as országos rekordot. Tóthné Stupián Anikó tanítványa Tóth Lilivel vívott ádáz csatát a győzelemért, végül riválisa mindössze két századdal megelőzte ugyan, ám így is fantasztikus eredményt ért el a Vetési gimnázium diákja. Tóth Lili végül 6:19.21 perccel nyert, míg Varga Gréta ideje 6:19.23 perc lett.

– Tudatosan készültünk erre a számra, a korábbi edzéseredményeim alapján bíztunk benne, hogy a lábamban lesz egy újabb csúcs – nyilatkozta lapunknak Varga Gréta a viadalt követően. – Nagyon élveztem a versenyt, a befutó pedig elképesztő szoros volt. Mindketten szuper időeredményt értünk el, aminek nagyon örültem – fogalmazott a már hét számban magyar csúcstartó futó. Ráadásul, ha a statisztikusok nem tévednek, Varga Gréta ebben a számban és az U18-as korosztályban minden idők legjobb európai eredményt könyvelhette el, soha még senki nem teljesítette a kontinensen ilyen gyorsan a 2000 méteres akadályfutást. Megtudtuk még tőle, az

augusztus 8-9-ei felnőtt országos bajnokságon is rajthoz áll majd, ott 1500 méteren biztosan nevez, és a második napon is szeretné legalább egy számban megméretni magát.

Visszatérve az Iharos pályára, Szögi István Dániel és Kiss Gergő is kiváló idővel ért célba, előbbi nemcsak újabb egyéni csúcsot ért el, hanem az elmaradó Európa-bajnokság szintjét is teljesítette. Mint arra a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) hivatalos oldalán is emlékeztetnek, az Iharos-pályán az elmúlt években még csak megközelíteni sem tudták a 3:40-es időt, hiszen míg 3:47-tel, 3:42-vel, vagy 3:45-tel nyertek, addig most Tóthné Stupián Anikó tanítványa túl is szárnyalta (3:39.40).

– Szeretném megköszönni Vindics Balázsnak a segítséget, aki a táv kétharmadáig volt a felvezetőm, nélküle valószínűleg nem sikerült volna ilyen remek eredményt elérnem. Bízom benne, hogy még innen is van hová fejlődni. Ezeket az eredményeket a jövőben is szeretném stabilan hozni. Azt viszont kicsit sajnálom, hogy az idén elmarad az Eb, hiszen ez az idő már szintet ért volna – mondta el a sportoló.

Ugyanezen a távon Kiss Gergő 3:40.48 perccel szintén egyéni csúcsot futott, ahogy a hetedik helyen célba érkező Zsetnyai Ákos is (3:50.19). Utóbbi viszont a junior korosztályban ezzel a futással mindenkit maga mögé utasított. Molnár Attila két számban indult: először versenyzett 400 gáton, amit meg is nyert 54.56 másodperccel, míg 400 méteren alig maradt le a dobogóról 48.24-gyel. A legrövidebb távon, 100 méteren Dabosi Marcell szintén megjavította eddigi legjobbját, 11.51-gyel viszont nem jutott döntőbe.

A Honvéd Kupán balról: Kiss Gergő, Szögi István, Tóthné Stupián Anikó és Zsetnyai Ákos Fotó: SVSE

Szólnunk kell még Magyar Veronikáról, aki 2000 akadályon Varga Gréta mellett versenyzett és lett ötödik új egyéni csúccsal (7:19.96). Nick Márton szintén 2000 akadályon állt rajthoz és szerzett ezüstérmet, a 6:01.90-es ideje pedig egyéni rekord.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában