A fair play szellemében

2020.09.17. 10:50

A játékról és egymás elfogadásáról szólt a foci Balatonakarattyán

Ötödik alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) a Fair Play Roadshow elnevezésű bajnokságot. A különleges szabályrendszerrel rendelkező labdajátékban öt csapat mérte össze ügyességét.

Horváth Gábor

Fotó: MH RKKK

A szervezők közül Antal Valéria elmondta, az Oltalom Sport Egyesület 2012-ben indította útjára a roadshow-t, amelynek legfontosabb missziója, hogy a futball ismét a sportról, a játékról, a csapatról, egymás elfogadásáról és az összefogásról szóljon. A végső cél, hogy a sport legyen az a tevékenység, ahol nem számít a bőrszín, az etnikum és a vallási hovatartozás.

Az egyesület Budapest különböző kerületeiben van jelen és a sportkedvelő, hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint felnőtteknek próbálja teljesebbé tenni az életét. Ezért is volt jelentős pillanat számukra az, amikor meghívást kaptak a streetfootballworld globális szervezetébe, a berlini székhelyű szervezet olyan egyesületeket kapcsol össze, amelyek a leszakadó társadalmi csoportok integrációján dolgoznak a sport segítségével.

Mivel a sportszerűség a legfőbb szempont, így egy fair play bajnokság menete különbözik a megszokottaktól. A mérkőzés kezdete előtt a mediátorok felügyelete mellett tisztázzák a szabályokat a játékosok. Ők azok, akik helyettesítik a bírókat a pályán és tevékenységük során nem szólnak bele a játék menetébe. – A díjazás is természetesen a legsportszerűbb csapatnak jár – mondta el Pál Attila, az Oltalom SE mediátora.

A házigazda csapata (piros felsőben) az első helyen végzett Fotó: MH RKKK

Megtudtuk azt is, hogy az idei bajnokságon részt vett a berlini utcaifoci válogatott, a Sportland Brandenburg, a Németországból érkezett vendégek a második helyet szerezték meg. Az üdülőben táborozott és a játékba spontán bekapcsolódott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem SE vívószakosztálya által összeállított csapat is, amely Fair Play Kupa nyerteseként zárta az eseményt. Mellettük pályára lépett még az Oltalom SE két együttese, melyek közül az egyik megszerezte a harmadik helyet.

Az MH RKKK az elmúlt évekhez hasonlóan a kezdeményezés támogatásának jeléül nemcsak a helyszínt biztosította, hanem a fair play szellemiségében összeállította 10 fős csapatát is, amely végül az első helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában