Veszprémben nincs hol edzeni – kiszorultak az iskolákból a kosarasok

Az október 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint egy-egy iskolába csakis az ott dolgozók és tanulók léphetnek be. Emiatt azonban a tornatermeket, csarnokokat bérlő sportegyesületek nehéz helyzetbe kerültek, kiszorultak, és most nincs hol edzeniük. A röp-, kosár-, valamint kézilabda-szövetségek vezetői most az EMMI-hez fordultak segítségért a kialakult helyzet orvoslására.

B. Virág Rita

A kormányrendelet miatt a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, valamint a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) is komoly bajba került. A két egyesület otthona ugyanis a veszprémi Vetési gimnázium, ahonnan most kiszorultak. Fontos megjegyezni, hogy az NB I/B-s felnőttalakulat mellett mintegy 200 fiatal érintett, vagyis nekik nincs most hol edzeni.

Naményi Miklós, a HOYA-PE Veszprémet működtető gazdasági társasági vezetője, valamint a VUKE elnöke lapunknak elmondta, a rendelet miatt a felnőttek nem tudják elkezdeni a tervezett időben a bajnokságot, hiszen előbb termet, edzéslehetőséget kellett keresniük.

- Nagyon jó érzés, hogy más veszprémi egyesületek megpróbáltak azonnal a segítségünkre sietni. A Balaton Bútor FC NB I-es futsalklub ügyvezetője, Rajki Tamás rendkívül segítőkész volt velünk, és többek között az ő segítségével most ideiglenesen átköltözhetünk a Március 15. úti sportcsarnokba, itt fogjuk megtartani a hazai összecsapásainkat – tudtuk meg Naményi Miklóstól.

Mint kiderült, szerencsére a csarnok rendelkezik két palánkkal, igaz, azok öt centivel magasabbak voltak az előírtnál, ezeket gyorsan át kellett alakítani. Ezenkívül a termet is hitelesíteni kellett, illetve a támadóidő mérésére alkalmas készülékeket is át kellett telepíteni.

A legfrissebb információk szerint a HOYA első hazai bajnokiját október 18-án, vasárnap 17 órakor rendezi meg, ahol a PVSK Cargate lesz az ellenfele. A Március 15. úti sportcsarnokba a belépés ingyenes lesz ezen a mérkőzésen.

Naményi Miklós kitért rá, a VUKE-ben sportoló mintegy 200 kosaraspalánta most edzéslehetőség nélkül maradt, hiszen a tréningek mintegy 90 százalékát a Vetésiben tartották.

- Folyamatosan gondolkodunk, agyalunk, hogy megoldjuk a problémát. Szerencsére rendkívül kreatívak az edzőink, s most szabadtéren, amíg az időjárás engedi, különböző városi pályákon hívják össze a csapataikat. Azonban esőben, szélben, hidegben már nem tudunk kint edzeni. Talán egy régi, üres üzemi csarnok megoldást jelenthetne, vagy valahol befedni egy szabadtéri pályát. Egyelőre azonban keresgélünk – mondta el az elnök.

Az is nehezíti az ügyet, hogy a Magyar Kosárlabdázók Szövetségénél (MKOSZ) az idei TAO-keret kimerült, és az éves önkormányzati támogatás is megfeleződött a koronavírus-járvány miatt. Vagyis a veszprémiek pénzügyi lehetőségei is szűkösek.

Arra a kérdésre, hogy a Vetési gimnázium tornacsarnokának üzemeltetését nem tudná-e átvenni a város, ezzel megoldást kínálva a kosarasoknak, Naményi Miklós azt felelte, ez már felvetődött, azonban hónapokba kerülne ennek a megszervezése, lebonyolítása. Az utánpótlás-bajnokságok viszont október közepén elkezdődnek, ami azt jelenti, valahol a hazai meccseket meg kell majd szervezni.

A Sümegi RE (SRE) NB I-es férfi röplabdaegyüttese és a mintegy 200 gyermeket és nyolc csapatot foglalkoztató utánpótlás otthona eddig a helyi Ramassetter Vince Testnevelési Általános Iskola volt. Azonban az SRE is teljesen kiszorult az intézményből. Még az a faramuci helyzet is előállt, hogy az iskolában tanító pedagógus az intézmény diákjaiból álló csapatnak nem tud délután edzést tartani, mert papíron az SRE kötelékébe tartoznak. Az más kérdés, hogy testnevelés- és más egyéb órákon egyébként találkoznak.

Rédei János, a Sümegi RE klubvezetője a Naplónak elmondta, amikor a kormányrendelet kijött, gőzerővel megkezdték a szervezést, miként és hová tudják átköltöztetni a klubot.

- A legfontosabb volt, hogy az NB I-es csapatnak otthont találjunk. Tapolcán a Csermák József Rendezvénycsarnok fogadott be minket, és az év végéig itt rendezzük majd a hazai mérkőzéseinket. Edzeni Ajkára járunk majd, a Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tornacsarnokába, heti két alkalommal. Az utánpótláscsapataink pedig Mihályfán edzenek mostantól. Itt bezárt az iskola, mert nem volt elég gyerek, így használaton kívüli az épület és a tornaterem is. Ide beengedtek minket a polgármester jóvoltából. Azt viszont még nem tudjuk, a fiatalok bajnoki találkozóit hol tudjuk megtartani. Erre még nem találtunk megoldást – fogalmazott a klubvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában