final four

2020.12.28. 23:04

A THW Kiel nyerte a kézilabdás krimit

Többször is már a kezében érezhette a győzelmet a Telekom Veszprém a THW Kiellel szemben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében, de a hosszabbítás végén a németek örülhettek.

B. Virág Rita

Fotó: handballveszprem.hu/Vörös Dávid

THW Kiel-Telekom Veszprém 36-35 (18-13, 29-29, 32-34)

Köln, zárt kapus. V.: Andreu Marín, Ignacio García Serradilla (spanyolok). THW Kiel: Landin – EKBERG 7 (4), Weinhold 3, PEKELER 8, WIENCEK 2, Sagosen 5, Dahmke 3. Csere: Quenstedt (kapus), Reinkind 1, ZARABEC 3, DUVNJAK 4. Edző: Filip Jicha.

Telekom Veszprém: CORRALES – MARGUC 7, Maqueda 1, Nilsson 2, Nenadics 2, BOROZAN 7, Mahé 4 (3). Csere: Cupara (kapus), Blagotinsek, Moraes 1, Manaszkov 2, Tönnesen, LÉKAI 4, JAHIJA 5. Edző: David Davis.

Kiállítások: 14, ill. 10 perc.

Hétméteresek: 4/4, ill. 3/3

A 2019/20-as évad Bajnokok Ligája négyes döntőjét a koronavírus-járvány miatt halasztották erre az időpontra. S a pandémia még most, december végén is alaposan belekavart a négyes döntő lebonyolításába, hiszen az első elődöntőn játékvezetőket kellett cserélni, a PSG pedig két kulcsemberét is elvesztette. A Telekom Veszprém most Ligetvári Patrikra nem számíthat, mert bár a balátlövő, védekezőspecialista negatív teszteket produkált, ám a véreredményei nem voltak túl jók, s így nem kapta vissza a játékengedélyét. Manuel Strlek pedig sérülés miatt nem léphetett pályára a Lanxess Arénában.

A túloldalon a Kielt is megtépázta a Covid, Pavel Horak és Magnus Landin is hiányzott, valamint a sérüléssel küzdő Bylik sem játszhatott.

Dahmke szerzett vezetést a Kielnek, majd Corrales mutatott be több elképesztő bravúrt. A zseniális kapus sem tudta feltartóztatni a német rohamokat, az 5. percben 3-0 állt az eredményjelzőn. Nenadics kezdte meg a veszprémi gólgyártást, és ezzel meghozta a kedvet a társaknak is, a 7. percben 3-3-ra állt a meccs.

Mahé kanyarodott fel remekül a balszélről, azonban a Kiel újra és újra vezetéshez jutott. Egyelőre nem állt össze a védekezés, és a 10. percben 7-5-re elhúztak a németek. Ráadásul a támadások is akadoztak, mindent középen erőltetett a Veszprém, és Ekberg második hetesével 8-5 állt az eredményjelzőn. Hiába kért időt David Davis, Pekeler lerohanásával már négy gól volt a két fél között (10-6).

Lékai beállásával stabilizálódott a támadójáték, azonban a két belső védő, Blagotinsek és Moraes nem igazán érezte a ritmust (17. perc: 12-9). A 20. percben Blagotinsek jutott a kiállítás sorsára, Sagosen használta ki azonnal (14-10). Ekberg negyedik gólja után David Davis kikérte a második idejét (21. perc: 15-10).

Öt perce nem dobott gólt a Telekom, Pekeler viszont elemében volt, negyedszer volt eredményes (16-10).

Már tíz perce tartott a veszprémi gólcsend, Borozan bombája vetett véget ennek a rossz szériának, ám bántóan komoly hátrányba került így a magyar együttes (28. perc: 17-11). Marguc harcolt ki hetest, kiállítást, Mahé pedig szerencsésen bevágta (17-12). Zarabec talált be, majd Marguc lőtt gólt, közben Sagosen szabálytalankodott ellene, amiért két percre leült. A félidőben 18-13-ra vezetett a Kiel.

Gasper Marguc hét gólja is kevés volt a sikerhez Fotó: handballveszprem.hu/Vörös Dávid

Marguc kanyarodott fel higgadtan a kettős emberelőny utolsó másodpercében, Duvnjak és Pekeler találataival 20-14-re alakult az állás. Lékai szépített, ám szinte azonnal érkezett Pekeler válasza.

Jahija adott nagyszerű passzt Nilssonnak, aztán végre sikerült kivédekezni egy német támadást, majd Jahija szánta el magát lövésre, Landin csak nézni tudta (39. perc: 22-18). Blagotinsek szerzett labdát, Jahija pedig újabb bombát eresztett el.

Úgy tűnt, kezd magához térni a Veszprém, Corrales bravúrja után pedig Lékai talpról faragott a hátrányon, 22-20-nál visszajött a remény, Jicha edző azonnal időt kért.

Landint szokatlan módon lecserélték, Jahija azonnal felavatta Quenstedtet (44. perc: 24-22). A Blagotinsek vezette védelem végre a maximális fordulatszámon pörgött, és ezt több ügyes labdaszerzés jelezte. Borozan bombája után az egyenlítésért támadhatott a Telekom, Borozan döbbenetes erejű löketével pedig kezdődhetett minden elölről (24-24). Corrales kottából olvasta a kieli lövéseket, Marguc góljával pedig már a Veszprém vezetett (48. perc: 24-25). Lékai tört be, majd Manaszkov és Borozan volt eredményes. Az utolsó tíz perchez érve 24-28 állt az eredményjelzőn. Moraes kapott két percet Jicha időkérése után, Dahmke és Wiencek szépített a hét a hat ellen játszó THW részéről (26-28). Sajnos veszprémi eladott labdák után Duvnjak és Sagosen is gólt szerzett, továbbra sem dőlt el semmi (55. perc: 28-28).

Ami jól működött az előbb, az most teljesen megállt, Sagosen újabb átlövése után megint a Kiel vezetett (57. perc: 29-28). Marguc szerzett labdát, Jahija meg sem állt vele az üres német kapuig.

Másfél perc maradt, de eladta a labdát a Veszprém, a Kiel támadhatott utoljára a fináléért. Corrales döntetlenre mentette a csatát, jöhetett a hosszabbítás.

A kézilabdakrimi hosszabbítását Jahija találata vezette fel, Weinhold egyenlített. Lékai tört be, aztán heteshez jutott a Kiel, Ekberg nem hibázott. Gólra gól volt a válasz, majd Marguc alá Wiencek lépett be szabálytalanul, amiért piros lappal kiállították. Mahé újabb szerencsés büntetőt dobott, Corrales védett, Nenadics pedig kipókhálózta Landin kapuját (32-34).

A Kiel egy perc alatt kiegyenlített a hosszabbítás második félidejében. Még mindig tartogatott újabb fordulatot a meccs. Ekberg góljával most a Kiel állt közelebb a döntőhöz (35-34), Mahé hetesből egyenlített. Blagotinseket küldték ki két percre, majd ismét Ekberg volt eredményes. Idő nem maradt az egyenlítésre, így a THW Kiel jutott be a döntőbe.

Kedden a Telekom Veszprém a bronzéremért játszhat a francia Paris Saint-Germain ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában