Országos elsők

2020.12.18. 07:00

Veszprémi lovas bajnokokat avattak

Csapatban és egyéniben is veszprémi bajnokot avattak a nemrégiben megrendezett ifjúsági országos lovastusa-­bajnokságon.

Bényi-Virág Rita

A képen balról Merényi Réka és Naményi Panna, köztük Finta Géza edző Fotó: Veszprémi Lovas Klub

Bábolnán, a Nemzeti Ménesbirtokon tartották meg a CCN* Intro ifjúsági lovastusa országos bajnokságot, amelyen a Veszprémi Lovas Klub két feltörekvő tehetsége, Naményi Panna és Merényi Réka is részt vett. A fiatalok egyéniben és csapatban is beneveztek az erőpróbára. A lovastusa az egyik legösszetettebb ága a lovassportnak, hiszen három számban is meg kell felelniük az indulóknak.

Bábolnán a díjlovaglással vette kezdetét a versengés, ahol egy kötött program szerint kellett előadni mindenkinek a saját produkcióját a lovával. Másnap a tereplovaglás következett, ahol a lovasoknak különböző fix, rögzített, valamint természetben előforduló akadályokat, vizesárkokat kellett leküzdeniük.

Ha mindez nem lenne elég, a zsűri azt is figyeli, a versenyzők adott idő alatt hány métert tesznek meg. Ilyenkor a legjobbak az akadályokkal tarkított pályán 30-31 kilométer/órás sebességgel száguldanak. Mivel ezzel a tempóval nagy rizikót vállalnak, ezért megfelelő védőfelszerelést, protektort kell viselniük.

A zárónapon a díjugratással alakul ki a végeredmény. Itt az ifjúsági korosztályban 105–110 centiméter magas akadályokat kell megugrani meghatározott vonalvezetéssel és minél kevesebb hibaponttal, verőhibával. Általában összesen tizenkét akadályt kell letudni.

A megmérettetés végül hatalmas veszprémi sikert hozott: a lovasklub versenyzői ugyanis csapatban mindenkit maguk mögé utasítottak. Ráadásul a kategóriában Naményi Panna arany-, Merényi Réka ezüstérmet ünnepelhetett, de az ifi ob összetett versenyét Réka nyerte, mert Panna eddigi CCN* Intro kategória eredményei nem feleltek meg a minősülési szintnek.

A fiatalokat Finta Géza edző készítette fel, és Decsi Enikő díjlovas segítette még őket tanácsaival.

Mint azt a Naplónak elárulták, bekerültek a Magyar Lovas Szövetség Talent programjába, amely gyakorlatilag egy tehetséggondozó program. A céljuk az, hogy a korosztályos Európa-bajnokságra kvalifikálják magukat, azonban ehhez sokkal több minősítő, külföldi viadalon kellene részt venni, ami hatalmas költség, és ebben a szövetség nem tud támogatást nyújtani, azt a versenyzőknek kell fizetniük. Ráadásul a koronavírusos időszak miatt ezen erőpróbák száma le is korlátozódott.

A lányok beavattak minket abba is, miként készítik fel lovaikat, hogyan edzenek velük nap nap után. Kiderült, a két paripa egy kicsit lusta jószág, de a jutalomfalatért mindenre hajlandóak. Az alma és a sárgarépa a legnagyobb kedvencük.

A képen balról Merényi Réka és Naményi Panna, köztük Finta Géza edző
Fotó: Veszprémi Lovas Klub

Ahhoz, hogy a lovak jó formában legyenek, mindennapos törődést igényelnek. Heti kétszer idomító-, egyszer ugróedzést tartanak nekik. Vágtamunkát végeznek kedden és pénteken.

Hétvégén tereplovaglásra viszik őket, sokszor hegynek fölfele irányítják a hátasokat, hogy erősödjenek a farizmaik, hiszen az ugráskor, vágtázáskor ezen izomcsoportok dolgoznak a leginkább.

A pacik vasárnap kapnak pihenőnapot, de akkor is mozognak, tehetséges gazdáikkal sétálnak.

Panna és Réka 2021-re is nagy célokat fogalmazott meg, azonban a pandémia miatt sok a kérdőjel, így most minden energiájukat az edzésekre össz­pontosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában