A lengyeleket a vártnál magabiztosabban verte a válogatott

2021.01.23. 20:39

A legjobb nyolc között a magyar csapat!

Az újabb magyar siker után bejutott a legjobb nyolc közé a magyar férfi kézilabda-válogatott az Egyiptomban zajló világbajnokságon. A gárda már az ötödik győzelmét szerezte, és továbbra is hibátlan a mérlege. Hétfőn Spanyolországgal találkozik a csapat, ahol a csoportelsőség lesz a tét.

Bényi-Virág Rita

Kairó, 2021. január 23. Lékai Máté kapura dob a lengyel Piotr Chrapkowski elõtt a férfi kézilabda-világbajnokság középdöntõje csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkõzésen Kairóban 2021. január 23-án. MTI/EPA/Pool

Forrás: MTI/EPA/Pool

Fotó: Háled el-Fiki

Lengyelország – Magyarország

26-30 (10-16)

Kairó, zárt kapus mérkőzés. V.: Gubica, Milosevic (horvátok).

Lengyelország: Korneczki, Morawski – Olejniczak 4, Krajewszki 4 (1), Walczak 1, Sicko 5, Majdzinski, Gebala M. 3., Pilitowski 1, Moryto 3, Przybylski 1, Gebala T. 4. Szövetségi kapitány: Bartosz Jurecki.

Magyarország: Mikler – Sipos, Bóka 2, Rosta 4, Máthé 6 (3), Pedro 3, Bánhidi 3, Szita 2, Ancsin, Bodó 2, Lékai 8. Szövetségi kapitány: Gulyás István.

Kiállítások: 6, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 2/1, ill. 3/3.

Az eddigi legfontosabb találkozó következett a férfi kézilabda-világbajnokságon Egyiptomban, hiszen egy esetleges győzelemmel a magyar válogatott már biztosan nyolc közé jut a tornán.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) hivatalos közösségi oldalán közölte, hogy a lengyelek elleni sorsdöntő ütközetre Borbély Ádámot, Győri Mátyást, Balogh Zsoltot és Topic Petart nem nevezte a szakvezetés.

T. Gebala, a világbajnokság legmagasabb játékosa (212 centiméterre nőtt) kezdte a gólgyártást a találkozón, majd Bánhidi ült le két percre. A megítélt hetest Mikler hárította. Szita hatalmas átlövéssel egyenlített, majd Mikler védése után Lékai szaladt végig a pályán (1-2). Az újabb labdaszerzéssel ezúttal Rosta Miklós lódult meg (4. perc: 1-3).

A könnyű gólok után T. Gebala átlövését kellett feljegyeznünk, aztán a kapusok pillanatai következtek. Lékai újabb lerohanásával 2-4 állt az eredményjelzőn. A lengyeleket egyelőre T. Gebala tartotta meccsben. Szerencsére nem sokat késett Máthé Dominik válasza.

A 9. percben Krajewszki szerzett gólt, ezzel 5-5-re állt a meccs, ám egy remek labdaszerzés után megint Lékai villant (10. perc: 5-6). Lékai megállíthatatlan volt, újabb találata már a negyedik volt a sorban.

Állandósult a két gólos magyar előny, sőt az első negyedóra végéhez érve, Pedro kanyarodott fel és háromra nőtt a különbség (6-9).

Öt perc után tudott ismét gólt szerezni a lengyel válogatott, és úgy tűnt, kisebb hullámvölgybe került a magyar együttes. Lékai zseniális passzal szolgálta ki Bánhidit, akinek lövését védte a lengyel kapus. Időt kértek a lengyelek.

Az első lengyel kiállítást Bodó használta ki (21. perc: 7-10), aztán a videóbíró segítségét kérték a játékvezetők, de szerencsére T. Gebala lökete nem volt benn teljes terjedelmével.

Lékai gyors közbelövésével 7-11-et mutatott az eredményjelző, majd Rosta vágta a kapuba labdát, amivel öt gólra nőtt a differencia (24. perc).

Rosta Miklós ragyogó megoldásokkal rukkolt elő, ahogy Lékait sem tudták tartani a lengyelek (26. perc: 8-15). A 15 magyar találatból a Telekom Veszprém irányítója hetet vállalt magára. A lengyelek ismét időt kértek.

A rivális áttért a hét a hat elleni játékra, Sicko szépített, aztán Rosta ívelt a középkezdésből kapura. A piros mezes ellenfél szerencsére nem tudott közelebb férkőzni, 16-10-es magyar előnnyel zárult az első félidő.

Bóka góllal indította a második játékrészt, Walczak reagált – a lengyelek továbbra is a hét a hat elleni játékot preferálták. Bánhidi pöckölte el a labdát, Lékai pedig üres kapus gólt szerzett, már nyolc találattal vezettek a mieink (11-19).

Lékai Mátét választották a mérkőzés legjobbjának Fotó: MTI/EPA/Pool

Mindkét oldalon feljegyezhettünk egy-egy kiállítást, azonban a gólkülönbség továbbra sem változott. A magyar csapat egészen jól védekezett, és gyorsan, precízen támadott (39. perc: 13-21).

A folytatásban sem tudott felzárkózni a lengyel együttes. Bánhidi Bence tőle szokatlan módon, egymás után ki a helyzeteket, Máthé viszont nem tette meg ezt a szívességet (43. perc: 17-24).

Aztán néhány perc erejéig megint nem sikerült gólt lőni, több remek szituáció kimaradt, a lengyelek pedig felzárkóztak öt gólra (49. perc: 20-25). Bodó villant jókor, a riválisnál Sickó volt a gólszerző.

Bánhidi harcolt ki hetest, amit Máthé váltott gólra, majd egy furcsa eset következett: Walczak orrba verte Ancsint, de a magyart állították ki az ápolás után.

Lengyel két perc után Máthé bombázott a kapuba, majd Mikler védett nagyot. Pedronál láttal lábat a játékvezetők, a lengyelek 22-28-ra jöttek fel (54. perc).

A lengyelek persze nem adták fel, 3-1-es rohammal faragtak a hátrányukon (25-29). Az utolsó percben Bánhidi tett pontot a meccs végére, s bár a lengyelek még bevágtak egyet, a mieink így is 30-26-ra nyertek és bejutottak a legjobb nyolc közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában