végig fitt volt

2021.02.03. 07:00

Edző segítette a csapat pilótáját, hogy bírja a Dakar dűnéit

Az idei Dakar-ralit 200 kilométer híján teljesítette Fazekas Károly és csapata a piros Scania versenykamionnal, de a motor megadta magát, s nem sikerült célba érniük.

Juhász-Léhi István

Fazekas Károly (balra) felkészülését Dukay Dávid személyi edző felügyelte az idei Dakar-rali előtt

Forrás: Családi

A technika kibabrált velük, fizikailag azonban végig fitt volt a pilóta.

– Ismerem a Fazekas családot, de Karcsival tavaly januárban hozott össze igazán a sors, akkor ő és csapata az Africa Eco Race-re készült – elevenítette fel az emlékeket Dukay Dávid személyi edző. – A vírus miatt voltak csúszások, de végül abban állapodtunk meg, hogy segítem a fizikai felkészülését a nemrég véget ért Dakar-ralira.

Mennyiben volt különleges a magyar bajnok tereprali-­pilóta edzése? – kérdeztük. Dávid elmondta, egy úgymond átlagos edzéshez képest speciális gyakorlatokat kellett beiktatniuk, így természetesen nem csak gépeken felügyelte az edzést. A heti programban aztán szerepelt kardioedzés, erőállóképesség-fejlesztés is.

Olyan tréningek, amelyek azokat az izomcsoportokat fejlesztik és terhelik, melyeknek a vezetésben nagyon fontos szerepük van.

– Hangsúlyosan foglalkoztunk a vállal, a háttal, míg az utolsó hónapban csak kardioedzéseket végeztünk, hiszen egyfolytában napi 8-9 órás vezetés várt Karcsira, ráadásul egy versenykamionban – fogalmazott a veszprémi születésű, 25 éves tréner, aki elárulta: egész évben edzette a pilótát, többnyire heti 3-4 alkalommal. – Fontos az is, hogy másképpen edz egy 50-es éveinek második felében járó pilóta, mint mondjuk, egy 20 éves úszó, de a lényeg az, hogy ezen a szinten szükség van szakemberre, elég csak arra gondolnunk, hogy a terheléseknél a pulzust és a vérnyomást is figyeltük, és ügyeltünk a pihenőidőre. De kímélni kell ebben a korban az ízületeket, és nagyon szabályosan kell elvégezni a gyakorlatokat.

Dukay Dávid hangsúlyozta: fontos az is, hogy mennyit és hogyan viszünk be a szervezetbe például fehérjéből – ezért természetesen erre is odafigyeltek.

Fazekas Károly mindezek kapcsán arról beszélt a Naplónak, hogy mindenképpen szükség volt szakember segítségére.

Fazekas Károly (balra) felkészülését Dukay Dávid személyi edző felügyelte az idei Dakar-rali előtt
Fotó: Családi

– Dáviddal megbeszéltük, hogy mely izomcsoportok azok, amelyeket nagyon igénybe vesz a verseny, és megvitattuk a felkészülést. Sőt, kijött velünk egy tesztre, így közvetlenül megtapasztalhatta, mire helyezzük a hangsúlyt – tudtuk meg az előzményekről. – Mindig fontos, hogy az ember fizikailag jó állapotban legyen, de a világ leghíresebb terepraliversenyére készülve ez elengedhetetlen.

A szaúd-arábiai megmérettetésen napi 900 kilométer volt a penzum, ennek teljesítéséhez bizony kell az állóképesség. Fazekas Károly elmondta: ezt a fizikai és szellemi igénybevételt máról holnapra nem lehet kipihenni, ezért is kell a jó kondíció. És hogy mi lehet idén?

– Minden a pandémia függvénye, de a hazai versenyeken szeretnénk elindulni, ahol lehet, ám ami biztosnak tűnhet – ha lesz –, az egy szeptemberi marokkói viadal, és amit tavaly április óta halasztanak – hangsúlyozta a versenyző. – A technikán módosítani fogunk, hiszen motort csinálunk.

Az idei Dakar-raliról elmondta még, nagyon sokat tanultak, de rettentő fárasztó volt, ám hatalmas élmény, és szerinte nem véletlenül hívják a világ legnehezebb terepraliversenyének a Dakart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában