Hiába a pandémia, többet költünk mozgásra

Bár a pandémia sokunk anyagi helyzetét negatívan befolyásolta, mégis nőttek az egészségmegőrzésre, a mozgásra, sportra szánt kiadások – derült ki a Magyar Szabad­idősport Szövetség felméréséből.

B. Virág Rita

Czene Attila, a Magyar Szabad­idősport Szövetség elnöke ismertette a projekt eredményeit

Fotó: Penovác Károly/Napló

Veszprémben tartott sajtótájékoztatót a Magyar Szabad­idősport Szövetség, amelynek elnöke, az olimpiai bajnok úszó, Czene Attila ismertette a nagyszabású Magadért sportolj! projekt eredményeit. Beszámolt róla, hogy a 750 millió forintos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló programmal több mint 850 településre jutottak el, akadt köztük olyan is, ahol mindössze huszonheten élnek, de tizennyolc megyeszékhelyen is szerveztek ingyenes, szabadidős programokat. Összesen 35 ezer embert sikerült heti rendszerességgel megmozgatniuk, akiknek attól függően, melyik régióban éltek, negyvennyolcféle mozgásformát biztosítottak.

A program kiemelt célja a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése volt, s ennek egyik elemeként egy több mint húsz kérdésből álló kérdőívet is kitöltött mintegy ezer résztvevő 2019-ben és 2021-ben, tehát a koronavírus-járvány kitörése előtt és a lecsengését követően. Ebből megtudhattuk, hogy míg korábban a külcsín, a külalak, fogyás céljából mozogtak, ez mostanra megváltozott, mert az egészségünk megőrzése, a betegségek elkerülése felértékelődött, sőt, mi több, az vált a legfontosabbá.

A világméretű Covid-járvány felbukkanása óta az emberi kapcsolatokat, a családdal, barátokkal töltött tartalmas időt is jobban értékeljük, és a pandémia ráébresztette az embereket, milyen sokat tehetnek saját egészségük megőrzéséért. Ráadásul többet is szánunk a mozgásra: míg 2019-ben a válaszadók átlagosan havi ötezer forintot vagy annál kevesebbet fordítottak sportolásra, mostanra ez megváltozott, s az összeg 5 és 12 ezer forint között mozog.

Mint megtudtuk, egészségesebben is táplálkozunk, több zöldséget fogyasztunk, annak dacára is, hogy ezen élelmiszerek ára igencsak megemelkedett.

Czene Attila, a Magyar Szabad­idősport Szövetség elnöke ismertette a projekt eredményeit
Fotó: Penovác Károly/Napló

Czene Attila elmondta még, a heti egyszer végzett sport nem számít rendszeresnek. Céljuk az, hogy heti két-három alkalommal, de akár naponta is 25-30 percet mozogjanak aktívan az emberek. A legnépszerűbb mozgásforma jelenleg a rendszeres séta, a futás és a nordic walking, a járványhelyzetben visszaszorultak a csapatsportok és a konditeremben végezhető edzések.

Az elnök megjegyezte még, az idei nyártól kezdve azon dolgoznak majd, hogy Veszprém a közép-dunántúli régió egészségkulturális fővárosává váljon, csatlakozva a 2023-as EKF-projekthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában