szeretnék a legtöbbet kihozni magukból

2021.07.03. 07:00

Két veszprémi lesz ott a tokiói olimpián

Ami Rióban nem sikerült, az Tokióban igen. Két veszprémi atlétáért is szoríthatunk a július végén kezdődő ötkarikás játékokon: a Sportolj Velünk SE (SVSE) színeiben 800 méteren indulhat Bartha-Kéri Bianka, 1500 méteren mutatja meg tudását Szögi István. Mindketten Tóthné Stupián Anikó tanítványai.

B. Virág Rita

Forrás: SVSE

Hetek óta lázban tartotta Veszprémet, vajon sikerül-e a kvótaszerzés a tokiói olimpiára atlétáinknak. Végül ketten is képviselhetik városunkat a világ legnagyobb sporteseményén. Az SVSE futói a világranglistáról kvalifikálták magukat az olimpiára: Bartha-­Kéri Bianka a 38. helyen, míg Szögi István a 42. helyen jutott be az elitmezőnybe.

– Kiskorom óta erről álmodtam, most még kissé nehéz felfognom, hogy valóra vált – kezdte Szögi István. – Az elmúlt hetek izgalmasan alakultak, hiszen egymást érték a versenyek, folyamatosan monitoroztuk a riválisok eredményeit. Nekünk az országos bajnokság volt az utolsó lehetőség a futásra, míg kedden Svájcban, Kanadában és Spanyolországban is lehetett még javítani. Folyamatosan követtük az eseményeket, és végül a testvérem számolta ki, kinek, adott idővel, mennyi pontja van és az mire elég a ranglistán. Szerencsére sikerült megtartani a pozíciómat.

Szögi István 1500-on indulhat Fotó: SVSE

Szögi István kifejtette, szerinte pályafutása legkeményebb felkészülését végezte. Amikor tavaly a pandémia miatt mindent lezártak, otthonában, Várgesztesen egyedül készült, különösen odafigyelt az étkezésére is és azt tapasztalta, olyan mennyiségű munkára is képessé vált, amiről korábban azt feltételezte, nem tudja megcsinálni. Fokozatosan növelni tudta a mennyiséget és a minőséget is, és ezzel hatalmas lépést tett az egyéni csúcs felé. Tavasszal aztán többször is 3:40 percen belül futott, sikerült új egyéni csúcsot elérnie (3:36.63). – Amíg Amerikában tanultam, valami hiányzott ahhoz, hogy önmagam legyek. Itthon viszont olyan bizalmat, támogatást kaptam a klubomtól, családomtól, barátoktól, ami lendületet adott és elhittem, hogy képes vagyok az olimpiára. Tokióban nemcsak a részvétel a célom, szeretnék új egyéni csúcsot elérni – hangsúlyozta.

Bartha-Kéri Bianka lapunknak arról beszélt, először akkor hitte el, hogy összejöhet az olimpia, amikor előrelépett a ranglistán az 52. helyre.

– Ekkor már csak négy hely választott el Tokiótól, nagyon bíztam benne, hogy meg tudom szerezni a kvótát – mesélte. Bia hétről hétre egyre jobb eredményeket ért el, többször is 2:01 perchez közeli eredményt futott és szépen lépegetett előre a sorban. Végül a 38. helyen kvalifikált. – Tegnap óta felrobbant a telefonom, megszámlálhatatlanul sok üzenetet, hívást kaptam. Nagyon boldog és elégedett vagyok. Amikor február végén elkaptam a koronavírust és emiatt nem utazhattam ki a fedett pályás Európa-bajnokságra, úgy éreztem, nekem már csak az olimpia maradt. Sikerült március végére felépülnöm és edzőtáborról edzőtáborra járva építettem magam. Minden adott volt ahhoz, hogy jól teljesítsek – hangsúlyozta.

Bartha-Kéri Bianka mentálisan is topon van Fotó: SVSE

Pályafutása legerősebb szezonjában nemcsak fizikálisan érzi jól magát. Mentálisan is topon van, ami hatalmas önbizalmat, energiát, erőt ad neki. Tokióban is szeretné élvezni a versenyzést, és a lehető legtöbbet kihozni magából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában