Nyolcan képviselik megyénket Tokióban

A mai megnyitóünnepséggel hivatalosan elkezdődnek a XXXII. nyári olimpiai játékok Tokióban. Hamarosan a magyar sportolókért is szoríthatunk Japánban. Következő cikkünkben azokkal foglalkozunk, akik Veszprém megyéből indulva jutottak ki az ötkarikás eseményre.

Horváth Gábor

Rasovszky Kristóf úszónak akár még az éremszerzésre is van esélye az ötkarikás játékokon

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Összesen nyolcan vannak, akik Veszprém megyéből indulva vagy megyei klubot képviselve lesznek ott a 2020-ról idén nyárra halasztott olimpián. Lássuk, kik ők!

ATLÉTIKA

Bartha-Kéri Bianka és Szögi István Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Néhány hete jött a fantasztikus hír: két veszprémi atléta is rajthoz állhat Tokióban. A Sportolj Velünk SE (SVSE) két kiválósága, Bartha-Kéri Bianka és Szögi István egyaránt részvételi jogot szerzett az ötkarikás játékokra. Tóthné Stupián Anikó tanítványai a világranglistáról kvalifikálták magukat, Bartha-Kéri 800 méteren, Szögi pedig 1500 méteren mutathatja meg futótudását a világnak. A korábban Amerikában is tanuló, ám versenyzőként Veszprémben kiteljesedő Szögi István új egyéni csúcsot szeretne futni. Hozzá hasonlóan Bartha-Kéri Bianka is szeretné a legtöbbet kihozni magából. Bartha-Kéri Bianka július 30-án fut, Szögi István pedig augusztus 3-án.

ÚSZÁS

Rasovszky Kristóf úszónak akár még az éremszerzésre is van esélye az ötkarikás játékokon
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Rasovszky Kristófot nem kell bemutatni a honi úszáskedvelőknek. A világ-, és Európa-bajnok sportoló 10 kilométeres nyílt vízi úszásban igyekszik a lehető legjobban szerepelni, és az ő esetében ez érmet érhet, akár a legfényesebb medált is jelentheti. A Balaton Úszó Klub 24 éves kiválósága öt évvel ezelőtt is ott volt az olimpián, de Rio de Janeiróban még a medencében ugrott vízbe, 1500 méteren indult. Az elmúlt esztendők már a hosszabb távokról szóltak, fantasztikus eredményekkel a világ élmezőnyébe került. A májusi budapesti Európa-bajnokságon egyéniben nem sikerült érmet szereznie, lehet, épp Tokióra tartalékolt…

Kristófért augusztus 4-én, szerdán szoríthatunk. Rasovszky klubtársa Kalmár Ákos, aki tavaly igazolt Bajáról Veszprémbe és lett Szokolai László tanítványa. Kalmár július 27-én 800, július 30-án 1500 méter gyorson száll küzdelembe.

VITORLÁZÁS

Berecz Zsombor világ-, és Európa-bajnokként utazott az olimpiára
Fotó: VN-archívum

Magyarországot három vitorlázó képviseli Tokióban és mind a háromnak van Veszprém megyei kötődése. A sort Vadnai Benjaminnal kell kezdeni, aki testvérét, Jonatánt győzte le a válogatón. A Balatonfüredi Yacht Club ifjúsági világ- és Európa-bajnok versenyzője Laser hajóosztályban szerepel, július 25-étől kezdve. Az éremfutam augusztus 1-jén lesz. A korábban Tihanyban és Balatonfüreden készülő Érdi Mária (Laser radial) remek eredményeket ért el az utóbbi időszakban, többek között U21-es világbajnokságot tudott nyerni. Érdi szintén július 25-én kezd. A 35 éves Berecz Zsombor jelenleg a legeredményesebb honi vitorlázó, aki 2018-ban világbajnok lett, rá egy évre bronzérmet szerzett finn hajóosztályban. Idén és tavaly egyaránt Eb-címet ünnepelhetett. Berecz – aki 2019 óta a csopaki Procelero SE versenyzője – akár a legjobbak között is ott lehet a hajóosztály augusztus 3-i éremfutamán.

VÍVÁS

Siklósi Gergely vívó
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Siklósi Gergely ugyan a Budapesti Honvéd párbajtőrözője, de mondhatjuk, hogy ízig-vérig tapolcai, a városban nőtt fel, vált remek vívóvá és ért el fantasztikus sikereket. A 23 éves sportoló 2019-ben, Budapesten felnőtt világbajnok lett, alaposan megdöbbentve ezzel a párbajtőrmezőny jelentős részét. No nem a magyart, hiszen itthon mindenki tudta, hogy Gergőben komoly potenciál van. Ezt megmutathatja az olimpián is. Sajnos csak egyéniben, mert csapatban nem sikerült a kvalifikáció. Siklósi Gergely magyar idő szerint július 25-én, vasárnap hajnalban áll pástra először. Ha sikerül versenyben maradnia, aznap délelőtt is dolga lesz, 11 órától rendezik a legjobbak csatáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában