Szkander OB-t rendeznek Balatonedericsen

Szombaton a balatonedericsi strand ad otthont a szkander nyílt országos bajnokságnak, amelyre nemzetközi versenyzőket is várnak a szervezők.

Rónai Tamás

Fotó: Szánti Imre

A köztudatban a szkandert, más néven karbirkózást legtöbben „kocsmai sportként” azonosítják, azonban ez a sportág is több száz éves múltra tekint vissza. Az első szövetségeket, egyesületeket a XX. században hozták létre, amelyek elkezdték szigorú szakmai keretek közé terelni a sportot, amely ilyen formán már alkalmas volt arra, hogy a művelői mind hazai, mind nemzetközi szinten összemérjék a tudásukat.

A szkander küzdelmek egy speciális, szabványméretű asztalon zajlanak. A versenyzők összekulcsolják a kezüket, és az nyer, aki lenyomja a másik kezét az asztalon lévő érintő párnára.

A Magyar Szkander Szövetség (MSZSZ) 1990-ben alakult, amely jelenleg több, mint ezer regisztrált versenyzővel rendelkezik. Nagyon sok versenyt tartanak kisebb településeken is, úgynevezett toborzóversenyeket, de országos és nemzetközi szinteken is egyre népszerűbb a sportág, ezt a szombati várható létszám is mutatja.

Fotó: Szánti Imre

A balatonedericsi országos bajnokság főszervezője, Szánti Imre lapunknak elárulta, hogy 150-200 induló nevezésére számítanak, és az országhatáron kívülről is várnak versenyzőket.

- Több súlycsoportban (bal és jobb kéz) is megküzdenek egymással a jelentkezők. A junior leány (12 éves, 14-15 éves korig, abszolút) és a junior fiú (14-15 éves korig, 75 kg és +75 kg) kategóriák mellett a felnőttek (nők és férfiak), valamint a férfi masters sportolók is asztalhoz állnak az eseményen – mondta a főszervező.

A versenyzőként is szereplő Szánti Imre kiemelte, hogy a profik mellett az amatőrök nevezését is várják a Kalóztanya által biztosított helyszínen. A jelentkezés és a mérlegelés 9 és 11 óra között zajlik, majd 12 órai kezdettel, a balatonedericsi polgármester megnyitója után elrajtol a verseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában