A vitorlázás etikettje: Ötrészes minisorozat készül a viselkedési szabályokról

Vitorlásetikett címmel hiánypótló minisorozat készül a hajózás, ezen belül is a vitorlázás illemtanának bemutatására.

Kovács Erika

Hogy valóban élvezettel teljenek a vitorlázás pillanatai, feltétlenül szükséges a szabályok betartása Illusztráció: Médiaworks

A film előzetese a napokban jelent meg, derült ki a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) közleményéből.

A Magyar Vitorlás Akadémia (MVA) és a Sailing Film közös produkciójának célja, hogy minél több emberhez elérjen a vitorlásetikett-gyűjtemény, és a vitorlázás kultúráját ápolva minél több hajós tartsa és tartassa be az illemszabályokat. A közös produkció a vitorlázás illemtanának legfőbb pontjait dolgozza fel, amit korábban Tuss Miklós gyűjtött össze.

A többrészes minisorozat epizódjaiban bemutatják, mit illik és mit nem illik tenni a kikötőbe való megérkezéskor, kihajózáskor, a vízen vagy egy vendéghelyen. A filmben külön hangsúlyt kap a környezetvédelem és az üdvözlés. Az MVSZ közleményében rámutatott, Ladányi János, a film rendezőjének nagy örömére szolgált az MVA felkérése, ugyanis fontos számára a vitorlás hajón való viselkedés megismertetése.

– A forgatás több helyszínen zajlik. A szereplők válogatásánál arra törekedtem, hogy szimpatikus, mindenkit megnyerő embereket találjak, ugyanis az illemtannal kapcsolatos téma érzékeny terület. Azt a fordulatot választottam, hogy az illemtant egy negatív, sokszor megnevettető szereplővel, akit Máté P. Gábor alakít, valamint pozitív szereplőkkel, így Farkas Laurával és Langer Somával mutatjuk be – közölte Ladányi János rendező.

Hogy valóban élvezettel teljenek a vitorlázás pillanatai, feltétlenül szükséges a szabályok betartása
Illusztráció: Médiaworks

Szépvölgyi István, az említett akadémia ügyvezetője kiemelte, a cél az volt, hogy – vitorlázókifejezéssel élve – friss szelet hozzanak, és kreatív eszközökkel mutassák be a témát.

– Az idei nyár is megmutatta, egyre többen szállnak vízre és élvezik a vitorlázás szépségét. Ahhoz viszont, hogy való­ban élvezettel teljenek a vitorlázás pillanatai, feltétlenül szükséges a szabályok betartása és betartatása, illetve az illem. Bízunk benne, hogy ez a sorozat minél több vitorlázóhoz elér – mondta. A filmsorozat a tervek szerint öt epizódból áll majd, melyeket a következő hetekben mutatnak be az MVSZ honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában