Erősebb kerettel

2021.10.14. 19:25

Szent Benedek: rajtol a röplabda Extraliga

A Szent Benedek RA tavalyi, első extraligás szezonját követően teljesen átformált csapattal indul a bajnokságban. A balatonfüredi röplabdázók nem titkolt szándéka a legjobb négy közé jutás.

Gunther-Nyitrai Kriszta

Az új mester, Dejan Desznicsa

Forrás: SzBRA/Szente Benjamin

A tavalyi tanulóév volt a balatonfüredieknek.

– Az előző idényben a csapat az Extraligában a hatodik helyen végzett, tanulságos és eredményes esztendő volt. Nemcsak a Covid nehezítette a felkészülést, ami miatt szinte az alapoktól indultunk novemberben, de egy edzőváltás is megbolygatta az állóvizet – fogalmazott Komáromi-Sólyom Csilla, a klub operatív igazgatója. November végéig tíz játékos és a vezetőedző is lebetegedett, két hónap kihagyás után kerültek újra edzésbe a lányok. A január végi trénercserét követően, a rájátszás időszakában Kormos Mihály vette át a csapatot.

A szezon befejezése után több nehéz feladattal is meg kellett birkóznia a vezetőségnek. Új edzőre és magasabb szintű játékoskeretre volt szükség. Hosszas válogatás után egy rutinos, tapasztalt és nemzetközileg elismert trénerre esett a választás. A kapitány a szerb bajnokságot nyert Dejan Desznicsa lett, aki jól mozog a fiatalok között, keményebb bajnokságokban edződött, és nem mellesleg a 2017–2018-as szezonban az év edzőjének választották. Ennek megfelelően a játékoskeret is szintet lépett.

– Feladó poszton erősítettünk, de minden poszton így jártunk el – erősítette meg az operatív igazgató. Távozott a csapatból Araczki Gyöngyvér, aki Zen Isabellával együtt amerikai ösztöndíjjal az Egyesült Államokban folytatja a játékot. Bleicher Nóra és Kory White befejezte a röplabdát, Courtney Herbin-Baker szünetet tart. A Skorics testvérekkel nem hosszabbítottak szerződést, ahogyan Dubravka Vukojával sem. Liberó poszton nem történt változás, Fáth Kinga és Baksa Panna maradt a keretben. Kinga az ötödik szezonját kezdi Füreden. Az U18-as válogatott Baksa Panna Miona Dimitriccsel (aki már magyar állampolgár) együtt tavaly került fel az utánpótlásból, a fiatal tehetségek egyből az Extraligában találták magukat.

Az új mester, Dejan Desznicsa Fotó: SzBRA/Szente Benjamin

Feladó pozícióban erősített a Füred, Bleicher Réka és a korábbi U21-es USA-válogatott, Norene Iosia személyében. Négyes ütőként Kiss Gréta (Vasas) és a szerb Natasa Savovics szerepel az együttesben. Szintén ütő posztra érkezett Milka Stijepic. Centerként Vacsi Evelin és Szerényi Gréta játszik majd, mellettük pedig ott lesz a tavalyi román bajnokság legjobb blokkoló és nyitó játékosa, Milena Koprovica. Center pozícióba egy 193 cm magas amerikai légióst is igazolt a füredi klub, Tia Jimersonnak ez lesz az első profi szezonja. Komáromi-Sólyom Csilla szerint ő lehet a magyar Extraliga meglepetésembere, hiszen kivételes adottságokkal rendelkezik.

A stáb összetételében is hozott némi változást az év. Makra Zoltán mint erőnléti tréner, Braniszlav Rupnjak pedig statisztikusként, és mint az akadémiai csoport edzője teszi teljessé a gárdát. Mészáros Péter maradt a másodedző. A felkészülés komolyabb sérülés nélkül zajlott, így semmi nem gátolhatja azt, hogy a Balaton-partiak nagy reményekkel és célokkal vágjanak bele a bajnoki sorozatba. Az Extraliga alapszakasz-küzdelmei október 16-án indulnak, a nyitányon idegenben a Vasassal mérkőznek meg a füredi lányok, a meccs szombaton 19.30 órakor kezdődik.

– Kemény összecsapásra számítunk, de nyerni megyünk a fővárosba – zárta gondolatait Komáromi-Sólyom Csilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában