Újra beindult az élet a modellezők világában

A pandémia miatt hosszú idő után vehettek ismét részt a magyar modellezők nemzetközi versenyeken. A herendiek több szép eredményt is magukénak tudhattak az elmúlt időszakban.

Horváth Gábor

Kerner Ferenc (jobbra) országos bajnoki címet ünnepelhetett, Csikár Imre Móric ifiben és a felnőttek között is megmutatta tudását

Forrás: Herendi Modellező SE

A Herendi Modellező SE eredményeiről az egyesület elnöke, Kerner Ferenc számolt be lapunknak. A szerbiai Zomboron rendezett Backa Cupon egyedül a herendi Halász-Szabó István teljesítette a hatperces repülési időt az F1A vitorlázó kategória döntőjében. Az ifiknél Halász-Szabó Levente (Herend) nyert szintén maximális eredménnyel.

Gyulán, a Tisza-kupán a herendieknek nem sikerült döntőbe kerülniük, Csikár Imre Móric ötödik lett, de ifiben ő bizonyult a legjobbnak. Halász-Szabó Levente technikai problémák miatt az utolsó startját nem is tudta elvégezni, az ifi ezüstéremhez viszont ez is elegendő volt. Abszolút értékelésben Opálka István (Várpalota) harmadik lett.

Romániában, Nagyszalonta közelében rendezték meg a szabadonrepülő-világkupa fordulóját. F1A vitorlázó kategóriában a herendi Kerner Ferenc, Halász-Szabó Levente és Csikár Imre Móric is bejutott a 16 fős döntőbe. Az öt percet 14-en teljesítették, az ifi Csikár Imre modellje sajnos megsérült, nem tudott érvényes startot végrehajtani. A verseny a következő, tízperces startban dőlt el, a cseh Fric Dusan nyert, Kerner 11., Halász-Szabó 12. lett. Ifiben második Halász-Szabó Levente, harmadik Csikár Imre lett. F1H kis vitorlázó kategóriában a herendiek közül Tóth Mária nagyszerű, élvezetes repítéssel a második helyet szerezte meg.

A szabadonrepülő mo­del­lek országos bajnokságát idén kivételesen Nagyszalontán ren­dezték meg. F1A vitorlázó kategóriában a jó idő ellenére csak heten értek el maximális eredményt az öt startban, köztük két herendi versenyző, Kerner Ferenc és a fiatal Csikár Imre is. A döntőre kitűzött hat perc repülési idő senkinek nem sikerült. A repülőjét legkésőbb leoldó Kerner Ferenc jól megépített, de sérült modellje gyönyörűen siklott a szürkületben, és legjobb idejével megnyerte az országos bajnokságot. Második helyen végzett a felnőttek között is remeklő, ifjúsági korosztályú Csikár Imre Móric. A herendiek sikeresek voltak, hiszen ifi F1A kategóriában is többen dobogóra állhattak. Csikár Imre Móric első lett, Halász-Szabó Levente második helyet ünnepelhetett. Csikár az F1P kis robbanómotoros kategóriában is rajthoz állt, ahol másodikként zárt.

Kerner Ferenc (jobbra) országos bajnoki címet ünnepelhetett, Csikár Imre Móric ifiben és a felnőttek
között is megmutatta tudását Fotó: Herendi Modellező SE

Bulgáriában, a jövő esztendei ifi-világbajnokság helyszínén dupla világkupa-fordulót tartottak. Az első versenynapon a döntőben Halász-Szabó István modellje maradt leg­tovább a levegőben, megelőzve a világranglista élén lévő sporttársait. Fia, Levente pedig egy kis hibával az ifik között ezüstérmet szerzett. A második versenynapon erősebb szélben folyt a küzdelem, sok modell a közeli roppant sűrű kukoricásban landolt. Ifiben ezúttal Halász-Szabó Levente győzött, abszolút értékelésben Halász-Szabó István negyedik lett.

Debreczeni Oszkár az antik elektrogumis kategóriában ért el több dobogós pozíciót: Alsónémediben a Tavaszi Kupán első, majd a Kecskéden megrendezett Szabó-Zimmermann-emlékversenyen második lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában