Úszás

2021.12.17. 21:33

Rasovszky Kristóf világkupa győztes, Betlehem Dávid tovább jutott a világbajnoki válogatón

Bronzérmesként zárta az Abu-Dzabiban zajló nyíltvízi Világkupa-sorozat utolsó állomását Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub kiválósága, és ezzel 2019 után másodszor megnyerte az összetett versenyt is.

B. Virág Rita

Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók világkupa-sorozatának 10 kilométeres versenye után Abu-Dzabiban december 16-án. Rasovszky a harmadik helyen végzett, így megvédte összetett világkupa-elsőségét Fotó: MTI/Kovács Tamás

Rasovszky Kristóf számára nem alakult túl jól a múlt heti, Eilatban megrendezett VK-futam, mert bár végig az élen haladt, aztán az ellentmondásos panelérintés miatt csak másodiknak hoztak ki a versenybírók. A győzelem Marc-Antoine Oliviernek jutott, aki miután korábban Dohában és Ohridban is nyert, így már 450 pontos előnyre tett szert az összetettben Szokolai László tanítványa előtt. 

 

Rasovszky számára nem sok esély mutatkozott arra, hogy összetettben az élen zárjon, ám ezúttal Fortuna is mellé állt. Olivier ugyanis a negyedik körben durva közelharcba bonyolódott az őt üldöző németekkel, és az adok-kapok közben egy látványos ütés miatt azonnal piroslapot kapott, magyarán kizárták. Ezek után a veszprémi klasszisnak legalább az ötödik helyen kellett zárnia ahhoz, hogy begyűjtsön 500 pontot és megelőzze Oliviert.

 

Az olimpiai ezüstérmes veszprémi, a vízben tempózva és Olivier kizárásáról mit sem sejtve, az ötödik körben majdnem eltévedt, rossz irányba fordult, de szerencsére a mentősök hathatós közreműködése, integetése után visszatalált a pályára. A kisebb kitérő miatt megelőzte az olasz Domenico Acerenza, és végül a balatoni cápa a harmadik helyen végzett. Ezzel 600 pontot gyűjtött és összetettben begyűjtötte az első helyet és az ezzel járó 50 ezer dolláros bónuszt is.

 

A viadal után a magyar válogatott közösségi oldalán Rasovszky Kristóf elmondta, nem hitte volna, hogy összetettben is első lehet, Olivier előnye behozhatatlannak tűnt.

 

- Múlt héten a benyúlásnál nem volt szerencsém, de most fordult a kocka. Marc-Antoine-t érte utol a sors. Ami a szezont illeti, nem lehetek elégedetlen annak dacára sem, hogy az országos bajnokságon kívül nyíltvízen egyetlen versenyt sem tudtam megnyerni. Viszont rengeteg érmet, jó helyezést szereztem és ott volt az olimpiai ezüstérem is, ami mindenért kárpótol – hangsúlyozta.

 

Ami a másik veszprémi fiút illeti, a világbajnoki válogatón Betlehem Dávid szerepelt a legjobban, a 21. helyen végzett. Mögötte nem sokkal érkezett célba Gálicz Péter, így ők ketten versenyezhetnek tovább a vébé-részvételért. Erről a jövő évi első nemzetközi viadal dönt, melyikük indulhat el Fukuokában a 10 kilométeren, míg a másik választhat az 5 és a 25 kilométeres táv között. Az első nemzetközi erőpróba vagy februárban lesz Dohában, ahol Vk futamot rendezhetnek, vagy márciusban az eilati LEN-Európa kupán csapnak össze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában