Önfegyelem és varázslat

2022.01.11. 08:00

A Tripla tíz számba veszi a legjobb magyar csapatokat, így a zircieket is

A tavalyi év végén jelent meg Török Ferenc Tripla tíz című könyve a Magyar Darts Szövetség első harminc évéről. A tartalmas, egyedi hangvételű, színes fotókkal illusztrált hiánypótló kötet hatvan interjút tartalmaz a sportág meghatározó szereplőivel. Számba veszi a legjobb magyar versenyzőket, csapatokat. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár előszavában a sportág nemzetközi és hazai népszerűségéről írt.

Müller Anikó Hanga

Kiemelt országos steel csapatbajnokság 2010, álló sor: ifj. Kőműves Sándor, Erich Stadler, Martin Kurecka, Zeitler Ferenc, Freili Tamás, Kaufmann Krisztián csapatkapitány, alul: Tax Tibor és Kaufmann Ferenc klubvezető

Forrás: Wing Dart Club

– Száznyolcvan, kilencnyilas, kiszálló, ezek mind olyan kifejezések, amelyek a magyar közönség szívritmusát is megemelik. Örömteli volt, hogy 2021-ben a PDC European Tour, Hungarian Darts Trophy keretében az első hivatalos PDC pontszerző verseny is megérkezett Magyarországra. Személyesen is volt szerencsém megtapasztalni, milyen utánozhatatlan hangulatot ké­pesek varázsolni a darts­rajongók – idézte az államtitkár asszony. 

Egy ismeretlen angol íjász ötlete alapozta meg a játékot több száz évvel ezelőtt, aki egy pubban a falra akasztott farönkszeletbe kezdett dobálni. VIII. Henrik király ékes dartsnyilakkal kedveskedett egyik feleségének. Az első szabálytervezet a 18. században született. A nemzetközi szövetség, a World Darts Federation 1976-ban alakult, és 1992-ben 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget. A darts – tapasztalat bizonyítja – javíthatja a tanulmányi eredményt, mert önfegyelemre tanít, fejleszti a logikai készséget. A könyv terjedelmes részben foglalkozik a zirci Wings Dart Club történetével, kiemelkedő sikereivel. A bakonyi kisvárosban Kaufmann Ferenc szenvedélye indította el a klubot a pinceklubban, ahonnan később a művelődési házba költöztek. Azért kerültek be a könyvbe, mert a hazai dartsmozgalom második évtizedében eredményeik alapján a legjobban teljesítő közösség volt az övék. 

– 1995-ben alakultunk, az ötvenkét hétvégéből legalább ötvenet versenyeken töltöttünk, hetente háromszor voltak edzések, a játék szeretetére, a becsületességre neveltük tagjainkat. Ez egy olyan sportág, ahol nem lehet csalni. Erős játékosaink voltak, sok borsot törtünk ellenfeleink orra alá. Fiam, Krisztián – anélkül hogy mondtam volna neki – szeretett bele a dartsba, a székesfehérvári Gilde D. C., valamint a budapesti Vasas kölcsönjátékosaként kétszeres csapat-Európa-bajnok lett, és első magyarként Bezzeg Nándorral részt vehetett a profik csapat-világbajnokságán. De említhetném Tax Tibort, aki ifjúsági steel Világkupát, és Dobos Tímeát, aki softCompunatic világbajnoki címet szerzett. Hosszasan sorolhatnám a legszebb pillanatokat; bár soha egy fillér hasznom sem volt a sikereinkből, ma ismét újrakezdeném – mondta az alapító klubvezető. 

Török Ferenc könyve a hazai darts harminc évének összefoglalója
Forrás: Müller Anikó Hanga

A zirciek halmozták a győzelmeket, eredményességük az egész magyar mezőnyben a legjobbak közé tartozik, mely követendő példa. Török Ferenc megérezte e sportág különleges mivoltát. 

– Önfegyelem és varázslat. A játékosok közül senki sem volt, aki ne említette volna ezeket az egymástól lényegesen eltérő hangulatú kifejezéseket. Ez nekik a darts. Két ellentét. Az egyik nevel, a másik felszabadít, elragadtatást, mágikus örömöt hoz, és mégis összetartoznak. Amikor megkérdezték tőlem, milyen emberek a dartsosok, majdnem azt válaszoltam, őrültek. Majd eszembe jutott az említett szófordulat, és más feleletet adtam. Kiválasztottak ők, akik nap mint nap átélnek egy csodálatos utazást. Ez így megy már évszázadok óta, és akik művelik, boldogok, különleges emberek. Hogy közben világ- és Európa-bajnoki győzelmeket aratnak, elkápráztatják a sportág rajongóit? Ez már csak ráadás az önfegyelemhez és a varázslathoz – írja összegzésében Török Ferenc.

A szerző a kutatómunkához segítséget kapott Bereczki Bélától, a Magyar Darts Szövetség korábbi alelnökétől. Az igényes kötet meg­jelenését a Nagy Béla-program támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában