Kézilabda

2022.01.13. 00:00

Kiugró eredményre várva: Éles József, Fazekas Nándor és Csoknyai István nyilatkozott az Eb-ről

Bizakodva, komoly várakozásokkal tekintenek a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság elé az általunk megkérdezett szakértők. A korábbi válogatott klasszisok egyetértenek abban: nagy potenciál van a magyar válogatottban, amely hatalmas lehetőség előtt áll.

Horváth Gábor

Komolyak az elvárások, de Máthé Dominikék képesek lehetnek megugrani őket Fotó: MKSZ

– Sajnos én sosem élhettem át, hogy milyen hazai közönség előtt pályára lépni egy világversenyen, és ma már jobban meg tudom érteni, hogy mit érezhettek nemrég a horvátok, a franciák, a németek vagy az egyiptomiak. Fantasztikus dolog otthon játszani, egy olyan országban, ahol ennyire szeretik a kézilabdát, nem beszélve arról, hogy egy csodás csarnokban szerepelhet csapatunk – nyilatkozta lapunknak Fazekas Nándor. 

 

A korábbi klasszis, több mint kétszázszoros válogatott kapus megjegyezte: szurkolóként könnyedén tud nyilatkozni a várakozásokról, de nagyon is jól emlékszik arra, hogy milyen az, amikor az elvárások teherként nyomják a játékosok vállát. Ugyanakkor bízik benne, hogy a jelenlegi csapat képes megküzdeni ezzel. 

 

– Amit eddig láttunk ettől az együttestől, az alapján az ember joggal várja előkelő helyre őket. A fiúk egyre összeszokottabbak, egyre magabiztosabbak. A hazai környezet, szurkolás óriási pluszt adhat a teljesítményhez, remélem, felszabadultan tud kézilabdázni a válogatott. Titokban abban reménykedem, hogy eljutunk az elődöntőig. Nagyon erős ellenfelekkel kell szembenézni, de nekünk is jó csapatunk van – fogalmazott Fazekas Nándor. 

 

– Komplett, erős válogatottal rendelkezünk, minden poszton jó játékosok alkotják a keretet – csatlakozott egykori kollégájához Csoknyai István, a régi nagy Veszprém egyik legismertebb arca. A jelenleg az NB I.-es Budakalász vezetőedzőjeként dolgozó szakember kitért a csoport­ellenfelekre, megjegyezve, egyelőre nem tudni, hogy az Izland, Portugália, Hollandia hármasból melyik lesz a legnagyobb rivális. A hollandok talán kicsit kilógnak a csoportból, de a pandémiás helyzet sok mindent megváltoztathat, így az erőviszonyokat is befolyásolhatja. – Jó lenne az első helyen továbbjutni, akkor kedvezőbb folytatás jöhet. Kérdés, a középdöntőben ki ellen kell majd pályára lépni. A hivatalos célkitűzés a legjobb nyolc közé kerülés, ez a válogatott képes ezt teljesíteni, sőt, azt gondolom, kis szerencsével távolabb is tekinthetünk. Szerintem játékosaink tudják majd kezelni a rájuk nehezedő nyomást – mondta Csoknyai István. 

 

A 24 csapatos Európa-bajnokság résztvevői hat csoportba osztva kezdik a küzdelmeket, az első két-két helyezett jut a kétcsoportos középdöntőbe úgy, hogy az egymás elleni eredményeket viszik magukkal a továbbjutók. A középdöntős csoportok első két-két válogatottja vívja az elődöntőket, majd a bronzmeccset és a finálét, a harmadikok az ötödik helyért meccselnek. 

 

Csoknyai István a magyar nemzeti együttes erősségeivel kapcsolatban kiemelte, hogy a Mikler Roland–Bánhidi Ben­ce–Lékai Máté-tengely nagyon meghatározó, de sokat fejlődött a külföldi légióskodás alatt Máthé Dominik és Szita Zoltán is. Irányító poszton és a széleken is rendben vagyunk, a védekezésünk stabil. A Balatonfüredi KSE-t hosszú éveken át irányító szakember büszke arra és örül neki, hogy sok játékos van korábbi csapatából a keretben. 

 

– Bizakodó vagyok, csak kerüljön el minket a Covid! Szerintem ez a csapat képes lehet egy kiugró eredményre! De nem szabad elfelejteni, hogy egy Eb nem sétagalopp, pokolian nehéz meccsek várnak ránk. 

 

Harmadik szakértőnket sem kell külön bemutatni a kézilabdabarátoknak, Éles József is készségesen állt rendelkezésünkre, amikor a közelgő kontinenstornáról és a magyar válogatottról kérdeztük. 

 

– Iszonyatosan irigykedem a maiakra. Nagy dolog, hogy itthon lesz az Eb, ráadásul ilyen létesítményekben lehet pályára lépni – kezdte az egykori világválogatott, aki elárulta, nem tud finomkodni a várakozásokkal kapcsolatban. 

 

– Én a négy közé várom a csapatot, és szerintem arra is van esély, hogy érmet szerezzünk. Persze tisztában vagyok vele, hogy a vírus sok mindent felülírhat, napokon belül változhat egy együttes összetétele s ezzel ereje. Ha viszont egészségesek maradunk, akkor remek Eb elé nézhetünk – véli Éles József. A Fejér-B. Á. L. Veszprém ügyvezetője kiemelte, a válogatott húzóemberei mára nagy rutinnal és tapasztalattal rendelkeznek. 

 

– Komoly tűzerőt tudunk felvonultatni, rendben van a védekezés, amelynek a kapusok nagy erőt tudnak hátul adni egy-egy kiugró teljesítménnyel. Egységes, erős csapat a miénk, elfogultság nélkül állíthatom, hogy képesek vagyunk jó helyezést elérni. Hozzáteszem: a férfikézilabdának, amely nagyot fejlődött az elmúlt időszakban, újabb óriási lökést adna egy ilyen kiugró eredmény. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában