Foci

2022.02.06. 19:21

Így nem volt esélye az Ajkának

Az erősen tartalékosan, voltaképpen csere nélkül felálló FC Ajka papírforma vereséget szenvedett vasárnap a Kecskemét ellen a labdarúgó NB II-ben. A pontok sorsa már a kezdősípszó előtt eldőlt.

Horváth Gábor

FC Ajka-Kecskemét 1-3 (0-3)

 

Ajka, 300 néző. V.: Radványi. FC Ajka: Horváth D. – Csizmadia, Kenderes, Görgényi, Csemer – Lehoczky, Sejben – Vizler, Orosz, Szabó B. – Dragóner. Edző: Kis Károly. Kecskemét: Varga B. – Tóth Dániel (Szabó L., 73.), Szabó A., Belényesi, Szalai G., Grünvald (Hadaró, 68.) – Nagy K., Katona B. (Győri, 87.), Vágó L. – Lukács D. (Tóth Dávid, a szünetben), Tóth B. Edző: Szabó István.

 

A remek szezont futó, harmadik helyen álló Kecskemétet fogadta az esztendő első hazai mérkőzésén az FC Ajka. Kis Károly csapata vereséggel kezdte a tavaszi szezont, a múlt héten Siófokon kapott ki, így mindenképpen javítani szeretett volna.

 

Az újonc ősszel 3-1-re verte az Ajkát, emiatt is visszavágott volna a zöld-fehér alakulat.

 

Elképesztő balszerencse sújtotta az FC Ajkát, amelynek – koronavírus-fertőzés miatt – összesen 13 bevethető játékosa maradt vasárnap. A 13 futballistából hárman kapusok voltak, így a padon két hálóőr ült. Az ajkaiak szerették volna elhalasztani a találkozót, ebbe a Kecskemét is belement volna, a hazai klub közlése szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség „versenyigazgatósága azonban a jelenleg érvényben levő határozatok figyelembevételével elutasította kérelmünket”.

 

Ilyen helyzetben nem lehettek vérmes reményei az FC Ajkának a remek formában lévő, dobogós Kecskeméttel szemben. A hazaiak igyekeztek szervezetten játszani és várni, hátha a rohamozó vendégek teret adnak egy-egy kontrára. Szabó István együttese pedig próbált minél előbb a kapuba találni, nehogy fellelkesüljön az erősen tartalékos rivális. Utóbbi forgatókönyv következett be.

 

A 11. percben Katona Bálint kapott jó indítást a bal oldalon, befelé cselezett, és 11 méterről, jobb lábbal a kapu bal oldalába tekert, 0–1.

 

Sajnos nem sokat kellett várni a második vendég találatra.

 

A 15. percben szöglet után Vágó Levente egyedül érkezett a hosszú oldalon és egy méterről a hálóba juttatta a labdát, 0–2.

 

Akadt néhány ígéretes megindulása az FC Ajkának, ám a folytatásban is elsősorban a lila-fehérek voltak veszélyesek. Nagy Krisztián szabadrúgásánál például bravúrt kellett bemutatnia Horváth Dánielnek. A 26 méterről leadott lövés a bal felső sarokba tartott, az ajkai kapus kapufára tolta a labdát.

 

A 33. percben tovább nőtt a különbség. Jobb oldali beadás után a labda átkerült a bal oldalra, majd a keresztlécről pattant fel, de nem hagyta el a pályát. Tóth Barna volt szemfüles, a lehulló játékszert középre fejelte, az érkező Lukács Dániel öt méterről a kapu bal oldalába helyezett, 0–3.

 

A kecskemétiek ezúttal is szemfülesebbek voltak a kapu előtt. A szünetig akadt egy nagy helyzete az Ajkának is, de a vendégek szintén betalálhattak volna. Maradt a 0-3.

 

Fordulás után kicsit többet volt az Ajkánál a labda, mint az első félidőben, talán a Kecskemét sem csipkedte magát annyira.

 

Ami a helyzeteket illeti, különösebb esemény nem történt, a 65. percig kellett várni az első komolyabb lehetőségre, viszont az rögtön gól lett.

 

Vizler lövését Varga tolta kapu fölé. A szögletnél Vizler László remekül érkezett középen és hat méterről a kapu jobb oldalába fejelt, 1–3.

 

Túlzás lenne azt állítani, hogy vérszemet kapott az FC Ajka, de jól küzdöttek a zöld-fehérek, akik többször is odakerültek riválisuk kapuja elé, szögletekkel, lövésekkel veszélyeztettek. A fellazuló Veszprém megyeiek mögött aztán jöttek a kecskeméti helyzetek, de több gól már nem esett a találkozón.

 

Ilyen előzmények után nem sok esélye volt az Ajkának, ráadásul a vendégek korán vezetéshez jutottak és kontrollálni tudták a meccset. A hazaiak a második félidőben jobban teljesítettek, mindenképpen dicséret illeti a pályára lépőket.

 

Kis Károly: – Ma reggel kilenc órakor tudtam meg, hogy egy csapatra való játékos nem áll a rendelkezésünkre. Az első félidőben nem játszottunk jól, rögzített helyzeteknél hibáztunk. Nem könnyítette meg a helyzetünk, hogy nem tudtunk cserélni. A második félidőben viszont voltak bíztató jelek, sikerült gólt is elérnünk. Véleményem szerint, ami a tesztelést illeti, vagy tesztelni kéne mindenkinek, vagy senkinek.

 

Szabó István: – Irányítottuk a mérkőzést, hamar megszereztük a vezetést, három gólos előnyt dolgoztunk ki az első félidőben. A második játékrészben kicsit gyengébben játszottunk, de sikerült így is magabiztosan nyertünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában