Komoly hagyományokra építenek

2022.03.17. 18:10

A VESC karolta fel a veszprémi női kosárlabda újjáélesztését

Újjáéledt a női kosárlabda-szakosztály a Veszprémi Egyetem SC keretein belül Mérész Csaba szakmai irányításával. Az egyesület ráadásul egy igen komoly támogatót is megnyert céljai eléréséhez.

B. Virág Rita

Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató, Molnár Balázs ügyvezető és Mérész Csaba, a veszprémiek szakosztályvezetője

Forrás: B. Virág Rita/Napló

Veszprémben korábban komoly hagyományai voltak a női kosárlabdázásnak, a 80-as években élvonalban szerepelt a város csapata, később a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején a Veszprémi Egyetem SC-nél működött több mint egy évtizedig NB II.-es női gárda. Közel húsz év elteltével azonban új alapokra helyezik a női szakágat, és a következő évadtól már a versenyeztetés is megkezdődik a legkisebbektől egészen a felnőttekig. 
Mérész Csaba, a korábbi HEPP Kupa-győztes tréner októberben indította el a leányedzéseket. 
– A városban mindig is volt hagyománya a női kosárlabdázásnak, ezért úgy gondoltam, érdemes lenne újraéleszteni a szakosztályt. A Veszprémi Egyetem SC karolta fel az ügyemet, és 2021. október 1-én hivatalosan megkezdte működését a női szakosztály – kezdte Mérész Csaba. 
A szakember elmondta, hat-hét fővel kezdték a munkát, azonban mára több mint harminc gyerek jár a foglalkozásokra. 
– Jó látni, ahogy a gyerekek, szülők viszik a hírünket, és hétről hétre egyre gyarapszik a létszám. A kicsik és nagyobbak örömmel hozzák el barátnőiket, osztálytársaikat, szomszédaikat, és már nemcsak Veszprémből, hanem a környező településekről is járnak hozzánk – hangsúlyozta. 
Mérész Csaba azonban nem elégszik meg ennyivel, elhivatott és céltudatos trénerként komoly terveket fogalmazott meg, és ebben gyorsan partnereket talált. 
– Nemrégen Sopronban jártam edzőtovábbképzésen, ahol a Soproni Darazsak Sport­akadémia és az Euroligában szereplő Sopron Basket tartott előadást a női szakág felépítéséről. Ekkor vetődött fel bennem az ötlet, mi lenne, ha a 25 éve működő akadémiával együttműködésre lépnénk. Czukorné Hollós Anna szakmai igazgató azonnal a kezdeményezés mellé állt, és március 7-én alá is írtuk a megállapodást – mesélte a veszprémi szakvezető. 
Mérész Csaba hozzátette, a Soproni Darazsaknak 25 év szakmai előnye van, nagy múltú klub, amiben a munka minősége megkérdőjelezhetetlen, hiszen évről évre válogatott és élvonalbeli játékosok sorát adják a magyar női kosárlabdázásnak. A kontraktus szerint a soproniak segítik majd Veszprémben a szakmai munkát, és számtalan lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki a királynék városában komolyan gondolja ezt a sportot, az előrébb léphessen, és akár a legjobbak közé kerülhessen. 
– Nagy öröm számunkra, hogy a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) is az ügyünk mellé állt. Naményi Miklós ügyvezető már decemberben bejelentette, hogy egyezségre jutottunk, ő is támogatja törekvéseinket, és a következő évadtól átadják nekünk a lányokat, ami óriási segítség lesz számunkra – mondta. 

Mérész Csaba, a korábbi HEPP Kupa-győztes tréner októberben indította el a leányedzéseket
Forrás: Pesthy Márton/Napló

Czukorné Hollós Anna, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója lapunknak elmondta, az akadémia feladata, hogy a régióban, az országban, a magyarlakta településeken felkutassa és integrálja a tehetségeket. 
– Preakadémiai projektbe kezdtünk, amelynek első feladata volt, hogy összegezzük és egy tudástárba gyűjtsük az elmúlt 25 év tapasztalatait. A legutóbbi edzőtovábbképzőn ezt az ismeretanyagot adtuk tovább. Csaba és rajta kívül több kisebb műhely jelentkezett a velünk való együttműködésre. Nagyon sok energiát fektetünk abba, hogy magasan képzett 14–15 éves játékosok kerülhessenek ki tőlünk. Biztosítjuk a felfelé áramlás lehetőségét is, a Sopron Basket Euroligában szereplő játékosai remek motivációt jelentenek a lányoknak. A fiatalok közvetlen példaképeket kapnak – magyarázta a szakmai igazgató. 
Czukorné Hollós Anna azt is megjegyezte, a VESC-vel való közös munka egyben azt is jelenti, hogy a veszprémi lányok számára is adott a lehetőség, akár személyesen is megismerkedhetnek majd a felnőtt csapat játékosaival, részt vehetnek a bajnoki, az Euroliga-mérkőzéseken. Ezeken kívül a közös edzésekre, felkészülési mérkőzésekre, edzőtáborokra is nyitottak. 
– Minden ötletet, lehetőséget örömmel támogatunk, ami azt erősíti, hogy Veszprémben a női szakosztály ismét meghatározó legyen – zárta gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában