Megint nem sikerült

2022.06.20. 10:23

Telekom Veszprém: a mentális erő megvolt, valami mégis hiányzott

Hetedik alkalommal lépett pályára a Telekom Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében. A csapat két vereséggel tért haza a németországi final fourról, így érmet nem tudott szerezni. Ez eredetileg nem is volt elvárás, ugyanakkor csalódást keltő, hogy a bakonyiak mindkét alkalommal nyerő helyzetből kaptak ki.

Horváth Gábor

Forrás: MTI/Kovács Anikó

Erősen felemás érzésekkel utazott a Telekom Veszprém idén Kölnbe. Egyrészt még a fejekben és a lábakban volt a Pick Szeged ellen elveszített bajnoki finálé, másrészt a BL final four egy kiváló eseménynek, remek javítási lehetőségnek tűnt. A csapat szemmel láthatóan fel volt dobva, óriási kedvvel vetette magát küzdelembe a sorozat záró megmérettetésén. Azon a viadalon, ahová idén nem volt hivatalos elvárás eljutnia, azonban a bakonyiak remek szezont produkálva, szinte folyamatos fejlődést mutatva, mondhatni magabiztosan váltották meg a jegyüket a kölni Lanxess Arénába.

A négyes döntőbe a Veszprém mellett a címvédő Barcelona, a sérülésektől tizedelt, de úgy is nagyon erős THW Kiel, valamint a rendkívül stabil Kielce kvalifikálta magát.

A Veszprém utóbbival csatázott a szombati elődöntőben. Momir Ilics legénysége jól kezdett, 2-3 gólos előnyt dolgozott ki, azonban a második félidő elején jött egy rövidzárlat, amely révén a lengyelek fordítottak és már nem adtak lehetőséget a felzárkózásra (35-37). Néhány bírói ítélet borzolta a kedélyeket veszprémi oldalon, ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a szünet után alaposan visszaesett a Telekom teljesítménye, illetve Talant Dujsebajev alakulata meg tudott újulni.

A bronzmeccsen a THW Kiel volt a Veszprém riválisa, a németek nem tudták megfékezni a Barcelonát az elődöntőben. A vasárnapi derbi még nagyobb küzdelmet hozott, mint a Kielce elleni találkozó. Fej fej mellett haladtak a legutolsó erőtartalékokat mozgósító csapatok, majd a Telekom magához vette a kezdeményezést. A második játékrész elején négygólos előnyt dolgoztak ki a bakonyiak, akik a 44. percben még 27-23-ra vezettek. Innentől azonban feltámadt poraiból a Kiel, amely az 50. percben egyenlített, majd fordítani is tudott. Lendületben maradtak a németek, de a Veszprém is újított, igazi ki-ki küzdelem végén döntetlenre végeztek a felek, 34-34.

Hétméteresek következtek, a párbajt 3-1 arányban a Kiel nyerte, miután a meccs jelentős részében semmit sem mutató Niclas Landin két büntetőt is hárított.

Veszprémi szempontból a kölni hétvégéről összességében elmondható, hogy az elszántság megvolt, illetve jó játékot is láthatott a Németországba kilátogató szépszámú bakonyi szurkolósereg. Ami hiányzott, az a stabilitás, a 60 percig tartó koncentráció és a viszonylag kevés extra teljesítmény. A Telekom mindkét meccset előnyről bukta el, ez különösen vasárnap volt fájó, hiszen a rövidebb kispaddal rendelkező Kielnek elvileg fáradtabbnak kellett volna lennie a hajrára. A másik dolog az extra, az első találkozón Lauge, a másodikon Corrales és Nilsson teljesített klasszis vagy közel klasszis formában. Emellett sok jó egyéni produkció akadt (például: Jahja, Mahé, Strlek, Nenadics, Lékai), de ezek rövidebb időre korlátozódtak egy-egy meccsen belül, illetve több váratlan hiba rontotta az összképet. A riválisok kegyetlenül kihasználták a lyukakat a Veszprém játékában, ami vereségekhez vezetett.

A bakonyi játékosok úton-útfélen hangoztatják, hogy mennyire jó közösséget alkotnak, és ez kívülről is látszik, sugárzik a csapatról az egység. Az is feltűnő volt, hogy remek mentális állapotban lépett pályára Kölnben a tavaly nyár óta formálódó Ilics-legénység, ha a társaság játékban fel tud nőni ahhoz a tűzhöz, amit belevisz a küzdelembe, a jövőben újra lesz esélye, hogy a legnagyobb magasságokat ostromolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában