Újra világbajnok lett

2022.07.19. 17:30

Gosztolai Mária a jövőben is komoly álmokat szövöget

Csodálatra méltó tettrekészséggel és elszántsággal készült a júliusi szenior világbajnokságra Gosztolai Mária, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) dobóatlétája.

Napló

Gosztolai Mária diszkoszvetésben nyert aranyérmet

Forrás: VEDAC

Ahogy azt már megszokhattuk, Gosztolai Mária az idén is fantasztikus eredményekkel örvendeztette meg a veszprémieket. A W70-es kategóriában utolsó éves sportoló ragyogóan kezdte az évet, Portugáliában a fedettpályás szenior Európa-bajnokságon két számban is a dobogóra állhatott: diszkoszvetésben 26,05 méterrel diadalmaskodott, míg súlylökésben 9,14 méterrel második helyen zárt.
Az év ezt követően is szépen folytatódott számára: részt vett a Fortuna Szenior Atlétikai Pályaversenyen, ahol kettős győzelmet aratott, súlylökésben és diszkoszvetésben is aranyérmet érdemelt ki.
A közelmúltban pedig az öt ország nemzetközi válogatott viadalán szerepelt. Az Interstate Masters-Athletic Competition elnevezésű megméretést Leibnitzben tartották meg, ahol hazánk legjobbjai mellett Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, valamint Szlovéniából érkeztek még versenyzők. A veszprémi dobó 25,94 méterrel nyerte a diszkoszvetést, míg súlylökésben 9,21 méteres eredménnyel érdemelte ki az aranyérmet. A színvonalas erőpróbán Magyarország összesítésben a harmadik lett.
Mária legutóbb Finnországban, Tamperében a szenior világbajnokságon versenyzett, ahol szintén diszkoszvetésben és súlylökésben alkotott maradandót. 
Világbajnoki címét diszkoszvetésben megvédte, 26,40 méteres eredménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Súlylökésben pedig ezüstérmet szerzett 9,38 méterrel. 
A sportoló persze nem elégszik meg ennyivel, azt mondja, a dobóatlétika az élete, így 75 felé közeledve is komoly álmokat szövöget. 
- Három hónap múlva betöltöm a 75-öt, és a jövő évtől a W75-ös kategóriában kell versenyeznem. Ez azt jelenti, hogy szert is váltok, az egykilós diszkoszt 0,75 kilogrammosra cserélem majd, és a súlygolyó is könnyebb lesz. Megnéztem, az új korcsoportomban 31,56 méter a világcsúcs, aminél én most jobbat tudok ezzel a könnyebb diszkosszal. Az a tervem, hogy jövőre túlszárnyaljam ezt. Nagyon keményen dolgozom érte, és bízom benne, ez az álom valóra válhat – mondta. 
Szomorú hírt is megosztott velünk Mária: levelet kapott a szenior sportolókat tömörítő világszervezettől, hogy gazdasági okok miatt évekig nem tudják megrendezni a hagyományos olimpiájukat. A tervek szerint legközelebb 2028-ban tartanak szenior ötkarikás játékokat. 
- Eddig három olimpián vettem részt, s három ezüstérmet szereztem. Abban bíztam, hogy ha nem is az idén, de jövőre ismét megrendezik a nagyszabású, több tízezer sportolót felvonultató eseményt. Sajnálattal vettem tudomásul a halasztást, azt hiszem, az olimpiai arany álmát el kell engednem. Ez viszont azt jelenti, hogy más viadalokon kell bizonyítanom, így jövőre teljes gőzzel a világcsúcs elérése lesz a célom – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában