Hétfőn élesben kezdődik meg a verseny

2022.08.06. 15:00

A Balatonra figyel a világ: megkezdődött a fiatal vitorlázók viadala Alsóörsön

Összesen 21 ország több mint 240 párosának részvételével rendezik meg a világ vezető ifjúsági hajóosztálya, a 420-asok világbajnokságát Alsóörsön, melyen húsz magyar páros vesz részt. A jövő heti viadal az ünnepélyes megnyitóval kezdődött meg, pénteken este.

Kovács Erika

Forrás: Balatoni Yacht Club/Cserta Gábor

A világbajnokság résztvevőit Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, José Massapina, a nemzetközi 420-as osztályszövetség elnöke, Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára és Ugron Gáspár, a versenyt szervező Balatoni Yacht Club elnöke köszöntötte, majd bemutatkoztak az egyes nemzetek.

A mintegy 500 tagú mezőny az utóbbi napokban már a Balatoni Yacht Club alsóörsi bázisán készült a megmérettetésre, a fiatalok jó szélben edzettek a tavon, hétfőn élesben kezdődik meg a verseny.

A megnyitó hangulatáról a Galiba zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes is gondoskodott, miközben a menet, akár az olimpián, táblákkal, zászlókkal vonult el a kikötőben álló hajók előtt.

Forrás: Balatoni Yacht Club/Cserta Gábor

Mint ismert, a 420-ast a hetvenes évek elején hozták be Magyarországra. Franciaországból indult hódító útra, ott tervezték. Kezdetben itthon nagy újdonságnak számított a Kalóz és a Cadet mellett. Ezekhez képest valóságos rohanógép volt a műanyag testű, trapézos 420-as. Ma is az egyik legsikeresebb utánpótlás nevelő hajóosztály, az ifjúsági világbajnokságon is küzdenek a fiatalok ilyen hajókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában