Örömúszás a hideg tóban

2023.03.10. 11:00

Nagy kihívást és izgalmat jelent teljesíteni a távot a téli Balatonban

Harmadik alkalommal rendezték meg a téli Balaton-átúszást Tihany-rév és Szántód-rév között nemrég, ahol Veszprém vármegyei úszóval, illetve a hidegterápia Veszprém vármegyei kedvelőivel beszélgettünk. A hideg vizes extrém programot Pesti Balázs vezetésével a Nemzetközi Hidegvíz Törzs Egyesület szervezte, melyre húszan vállalkoztak az országból, 12-en az 1250 méteres teljes távot, a többiek felét, illetve harmadát teljesítették. 

Kovács Erika

A hangulatot látva Dobos Kata és Gallina Gábor (piros kabátban) úgy döntött, hogy jövőre rajthoz áll a téli Balaton-átúszáson

Fotó: Kovács Erika/Napló

– Igazi örömúszás volt! – így fogalmazott Görög Roland, aki egyetlen Veszprém megyeiként úszott harmadtávot, 417 métert a négyfokos Balatonban. Azt mondta, az úszásra csak azok vállalkozhattak, akik előtte teljesítették az adott úszás távjával egyenértékű kvalifikációt. Neki a Lupa-tóban kellett úsznia 300 métert, azért ennyit, mert a víz hideg, mindössze kétfokos volt. Roland arról is beszélt, hogy a téli Balatonban még nem úszott, emiatt indulás előtt izgult kicsit. Aztán mindvégig nagyon élvezte az úszást meg a motorcsónakázást is, amivel elvitték a kis pontonszigetre, az indulási helyre. Nagy élményt adott számára, hogy úsztak mellette a kristálytiszta vízben, meg az is jó érzéssel töltötte el, ahogy látta, mennyien várják a parton az úszókat. – Bántam is, hogy csak harmadtávon indultam, mert úgy éreztem, bírtam volna még – jegyezte meg a fiatalember, aki jövőre hosszabb távra vállalkozik majd. 

Roland 2018-ban hideg vizes zuhanyozással kezdte a hidegterápiát, a hideg vízben való merülést pedig 2021 végén, az úszást uszodában gyakorolta. Kiemelte, a merülés és az úszás hideg vízben két különböző dolog. A merülés kitűnő közösségi program, feltölti, feldobja az embert, nagyon jó érzést ad, segít az egészség megőrzésében, a mentális egyensúly fenntartásában. A hideg vizes úszás pedig főként extrém teljesítmény, nagy kihívás és izgalom.

Igazi örömúszás volt! – fogalmazott Görög Roland, aki egyetlen Veszprém vármegyeiként úszott a hideg vízben
Fotós: Kovács Erika/Napló

Dobos Kata, aki párjával, Gallina Gáborral együtt szintén elkötelezettje a hidegterápiának, merüléseknek, a parton várta az úszókat. Elismeréssel, nagy tisztelettel beszéltek a szervezésről, a teljesítményekről, az úszásról a hideg vízben, amit komoly kihívásnak neveztek. Azt mondták, sajnos későn értesültek a téli balatoni úszásról, ezért lemaradtak róla, de jövőre ők is elindulnak, először valószínűleg harmadtávon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában