Veol podcast

2024.06.12. 21:06

Veol Sportpodcast: Puskás öcsitől az NB III-as bajnoki címig

A Veol Sportpodcast vendége a balatonfüredi labdarúgás legeredményesebb vezetőedzője, Steierlein István.

Horváth Gábor

Steierlein István a füredi öregfiúk csapat kispadján

Fotó: Önkormányzat/Szente Benjámin

Idén 100 esztendős a balatonfüredi labdarúgás, a jeles jubileumot különleges programsorozattal ünneplik a városban. Az évfordulóhoz mi is csatlakozunk, podcast műsorunkban több, füredi labdarúgáshoz kötődő személyt látunk vendégül a következő időszakban.

Elsőként Steierlein Istvánt, aki az 1980-as években kapcsolódott be a város labdarúgásába. Kispályán, nagypályán, kispadokon egyaránt megfordult a füredi fociban. Dolgozott az utánpótlásban, majd a felnőttekhez került, és a csapattal két ciklusban is megnyerte az NB III-as bajnokságot. Szerepelt az NB II-ben, ahol a város labdarúgásának legjobb eredményét elérve, újoncként 10. lett a Balatonfüredi SC.

A Radnóti Miklós Általános Iskola igazgatója mindig is vérbeli pedagógusként végezte a futballedzői feladatokat. A felnőtt kispadon amolyan Ancelotti-stílusú nyugodt erő volt, a gyerekekkel pedig a mai napig lelkesen foglalkozik.

És itt most engedjenek meg a kedves olvasók egy személyes történetet.

E sorok írója a balatonfüredi serdülőcsapat játékosaként egy alkalommal futballozott Steierlein István irányítása alatt. Egy nyári barátságos meccs volt, német fiatalok vendégeskedtek a Fürdő utcai létesítményben. Nem Steierlein István volt az edzőnk, de aznap valamiért ő ült a kispadon, amolyan beugró szakvezetőként. A rivális gyengébb volt nálunk, a találkozót simán nyertük, emlékszem, a végén úgy kiabáltak be kívülről, hogy engedjünk egy gólt a vendégeknek. A német srácok nagyon örültek neki, mi sem bántuk, magabiztos sikerünkkel boldogunk voltunk. A mérkőzést követően edzőnk körben leültetett minket a pályán, és kaptunk egy olyan meccselemzést, hogy tátva maradt a szánk. Főleg a végén, amikor Steierlein István azt mondta, hogy ez a teljesítmény NB I-es szintű volt. Aznap a felhők felett jártam, bár nem lettem NB I-es labdarúgó, szavai máig itt visszhangoznak a fülemben. A magas szintű fociszereplés vágyálma hamar elillant, a jelenetre viszont máig pontosan emlékszem.

Ma már tudom is, hogy miért. Azért, mert akkor szembesültem azzal először, hogy mekkora erőt, energiát, különbséget, lehetőséget tud adni (bármilyen sportágban) az, ha az edző pedagógus, vagy pedagógusi eszközökkel dolgozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában