Európa-bajnokság

2018.07.19. 21:47

Az ajkai sakktehetség ezúttal csapatban szerepelt

Ezüstéremmel tért haza Gaál Zsóka a Németországban rendezett sakk csapat Európa-bajnokságról.

Horváth Gábor

Gaál Zsóka (balra) és Márkus Molli Amina ezüstéremmel és egy szép kupával tért haza Németországból Fotó: Gaál Renáta

A 11 éves ajkai hölgy a szintén 11 esztendős hódmezővásárhelyi Márkus Molli Aminával az oldalán végzett második helyen az U-12-es korosztályban.

A németországi Bad Blankenburg adott otthont az U-12-es és U-18-as korosztályos sakk csapat Európa-bajnokságnak, ilyen megmérettetést először hoztak tető alá a sportág történetében. A nyolc napos viadalon 44 csapat vett részt, Magyarország négy együttessel képviseltette magát.

Gaál Zsóka (balra) és Márkus Molli Amina ezüstéremmel és egy szép kupával tért haza Németországból Fotó: Gaál Renáta

Az U-12-es leány nemzeti válogatottban Gaál Zsóka első, Márkus Molli Amina második táblásként szerepelt. A hölgyek remekül szerepeltek, végül a németek mögött a második helyen végeztek. Zsóka 8 pontot gyűjtött, nem kapott ki, hat siker mellett négyszer remizett. Molli 5,5 pontot szerzett a 10 fordulós versenyen.

- Ismét nagyon hasznos versenyen vagyunk túl. Zsókának nagy terhet jelentett, hogy az élőpontok alapján minden partiban a győzelem volt tőle az elvárt. A viadal ideje alatt Harsányi Szabolcs Gergő sportpszichológus segítette mentális felkészülését. Szükség is volt rá, megterhelő napokon vannak túl a lányok, Zsókának és Mollinak összesen háromszor volt dupla fordulója, azaz olyankor reggel nyolc órakor kezdődtek és este hét óráig elhúzódtak a partik – nyilatkozta Zsóka édesapja, Gaál Sándor, akitől megtudtuk: lánya következő versenye egy hazai megmérettetés, a III. Csaba Árpád Emlékverseny lesz. Az ajkai esemény az elmúlt időszakban országossá nőtte ki magát, ez lesz a magyar rapid bajnokság is egyben.

- Mollinak nem volt könnyű dolga. Egyrészt azért, mert nagyon meg akart felelni, másrészt Zsóka mellett a tisztes helytállás volt a cél. Szeretett volna méltó társa lenni. Arról nem beszélve, hogy ezekkel a feladatokkal egyedül kellett megbirkóznia. Sajnos nem tudtuk elkísérni. Mivel ebben a korcsoportban még fiatal, ezért nagy elvárásaink nem voltak ötven százalékos teljesítményre gondoltunk. Titkon nagyon reméltük, és bíztunk benne, hogy dobogó lesz a vége. Mollinak elsősorban hinnie kell magában. Mi bízunk benne és mindenben támogatjuk, mert Molli elmondta, hogy a jövőben többet szeretne versenyekre járni, mert sakkozni akar – fogalmazott Molli édesanyja, Harmos Heni.

A tehetséges hölgyek szülei köszönetet mondtak a magyar sakk szövetségnek azért, hogy Zsóka és Molli képviselhették hazájukat és városukat a németországi versenyen, ez nagy büszkeséggel töltötte el őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában