Mosolyogva ért célba

2017.11.20. 09:53

Cseh Beáta számára örömfutás volt a New York Maraton

Élete első maratoni távját ötvenöt évesen teljesítette dr. Varjúné Cseh Beáta. És azonnal a világ legnagyobb létszámú versenyén, a New York City Maratonon indult a Balatonfűzfőn élő sportolónő, aki egyébként igazi sportember, hiszen húsz éve teniszezik és senior korosztályos országos bajnok is volt.

Donát Tamás

Köszönhetően Szabó Gyula edzőjének, aki sokat tett azért is, hogy sikeresen legyőzze a negyvenkét kilométert is. Pedig ez a táv eredetileg nem szerepelt a teljesítendő célok között a törékeny hölgynek.

– Bizony nem, de a véletlenek és a kíváncsiság mégis arra sarkallt, hogy ezt is megcsinálhassam – utalt a történet elejére dr. Varjúné Cseh Beáta. A biztosítócég, ahol dolgozom, három éve névadó szponzora az Ultrabalatonnak. A kollégák arra biztattak, hogy fussak én is ezeken a megmérettetéseken. De tizenkét kilométernél többet nem vállaltam. De aztán láttam, hallottam, hogy mások, több kollégám bizony lefutják a maratoni távot is, és ezek után engem is érdekelni kezdett a dolog. Vagyis az első inspirációt a munkatársaimtól, barátaimtól kaptam a cél eléréséhez. Nézegettem, hol, mikor lehetne lefutni a maratont. És egy hirtelen támadt ötlet alapján a New York-ira esett a választásom. Ebben a nosztalgia is szerepet játszott, mert harminc éve voltam először az Amerikai Egyesült Államokban. Így amolyan jubileumi utazás is volt a mostani.

Büszkén mutatja az érmet, amit mindenki megkapott, aki célba ért Fotó: Zwicker Tamás

Aztán arról beszélt Varjúné Cseh Beáta, hogy a New York City Maratonra szintidővel, sorsolással, jótékonykodással vagy egy utazási cég szervezésében lehet eljutni. Neki az utóbbi sikerült. Alaposan átgondolta az egészet, mielőtt döntött, hiszen élénken élt benne a Bostonban történt terrortámadás emléke, de azt mondta, hogy az indulásával azt is jelezni akarta a terrorizmust szervezőknek az ötven-ezer indulóval együtt, hogy nem félnek, hanem rajtolnak. Mindenesetre azért alaposan átnézte az életbiztosításait, mielőtt felült volna a repülőre. A sors fura fintora azonban, hogy kis híján áldozattá vált.

– Nem dramatizálnám a helyzetet, de a megérkezésem után szinte méternyi pontossággal ott álltam azon a helyen Manhattenben, ahol elgázolták a kerékpárosokat. A szerencsém az volt, hogy mindez néhány órával később történt, mint amikor én arra jártam. Az volt a feltűnő, hogy kaptam sorra az SMS-eket, amiben a családtagjaim érdeklődtek, hogy nincs-e bajom? Utána hallottam, hogy mi történt! Ezért aztán a versenyen egyáltalán nem volt meglepő a sok biztonsági intézkedés, amivel védtek bennünket. Azt mindenki tudja, hogy az ilyen hatalmas tömegeket megmozgató rendezvények vonzzák a terrorveszélyt. Szerencsére most nem történt semmi, ami elronthatta volna ennek a fantasztikus eseménynek a hangulatát. Az ünnepélyes megnyitón az a megtiszteltetés ért, hogy a harmincegy magyar induló megszavazta, hogy én vigyem a Magyarország táblát a felvonuláson. Két nap múlva Amerika himnusza, ágyúdörgés és Frank Sinatra legendás New York, New York örökzöldjére rajtolt az ötvenezer induló.

A szőke hölgy elmondta, hogy szinte végig esőben futottak. Érintették az öt városrészt, hat hídon is áthaladtak, amíg megérkeztek a Central-park céljába. A távon több százezren biztatták a futókat, kivéve a hidakat, ahová nem engedtek nézőket. De a tömeg morajlása mindenhol hallható volt. Hősünk szinte mosolyogva szakította át a célszalagot, amely egyáltalán nem véletlen.

– Azért volt az egész táv örömfutás erőlködés és szenvedés nélkül, mert mindent alaposan megterveztünk futóedzőmmel, Sipos Fannival, akivel májusban kezdtük el a felkészülést. Ez volt az egyik cél, hogy mosolyogva, könnyedén fussam le a negyvenkét kilométert. És ez így történt. De ehhez kellett Szabó Gyula munkája is, akik a teniszedzésekkel fizikailag is megalapozta, hogy teljesíthessem a maratoni távot. Ebben segítségemre volt az Amerikában élő Reimann Katalin is, aki férjem ismerőse, és amikor megtudta, hogy részt veszek ezen a megmérettetésen, átjött Bostonból, és mindenben a segítségemre volt, amit ezúton is köszönök. Elképesztő érzés volt érezni az itthoniak, ismerősök és kollégák szeretetét, biztatását. A zárt Facebook-csoport tagjainak üzenetei megsokszorozták az erőmet. A technika segítségével futás közben azt is láthatták az értem szurkolók, hogy hol tartok táv közben. Elsőként a férjem gratulációját fogadhattam Balatonfűzfőről, aki végig biztatott, sokat tett azért, hogy megvalósíthattam ezt az álmomat. Olyan felejthetetlen élményben volt részem, hogy már most biztos vagyok abban, jövőre ismét lefutom ezt a klasszikus távot. És már az új célt is megfogalmaztam: öt órán belül teljesíteni.

Bea büszkén mutatta azt az érmet, amit mindenki megkapott, aki célba ért. Belegravírozva a neve és az idő, amellyel teljesítette a New York City Maratont: 5 óra, 28 perc 47 másodperc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában