délig kétszázan adták fel az úszást

2018.07.14. 09:00

Több, mint hétezren vágtak neki a Balaton-átúszásnak

Reggel fél nyolckor elkezdődött a 36. Balaton-átúszás.

Tóth B. Zsuzsa

16.30-kor partot ért az utolsó úszó, a 36. Balaton-átúszás balesetmentesen zárult, de több, mint kétszáz úszó feladta menet közben a megmérettetést. A legfiatalabb nevező koráról nincs információnk, a legidősebb egy 82 esztendős férfi volt – tudtuk meg Máth István versenyigazgatótól.

Jókedvvel vágtak neki a távnak Fotó: Pesthy Márton/Napló

13.20: Az átúszás nevezését délben lezárták, idén 7390-en vágtak neki a távnak, közülük délig kétszázan adták fel az úszást. A legrövidebb idő alatt Papp Márk válogatott hússzútáv úszó ért át Balatonboglárra, ő kereken egy óra alatt teljesítette a távot. Úszott még Gergely István vízilabdázó, valamint a Balaton-átúszás két vízilabdázó nagykövete, Székely Bulcsú egyszeres és Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok. Székely évek óta tervezi, hogy átúszik a túlsó partra, véleménye szerint az átúszáshoz hasonló rendezvények ösztönzően hatnak mindenkire. A budaörsi uszoda vezetőjeként számára nem okozott gondot a felkészülés sem. Biros ugyancsak első ízben teljesítette a távot, kényelmes tempóban, nem az órát nézve.

13.00: A Balatont ma átúszók között ott van több élsportoló és politikus, államtitkár, köztük Révész Máriusz kormánybiztos is. Ezúttal újra az úszó erőd csoportja indult elsőként a megmérettetésen, több, mint háromszázan csobbantak közülük. Olimpiai bajnok vízilabdázóink és a hosszútávúszó válogatott ugyancsak átszelte a tavat, miközben délelőtt kissé erősödött a szél.

9.30: A kilenc órai adatok szerint háromezren vannak a vízben, az első úszók már partot értek.

9.05: Reggel nyolc óráig már több, mint kilencszázan vágtak neki az 5,2 kilométeres távnak, amelynek biztonságos megtételét az úszófolyosó mellett felsorakozó vitorlások is segítik. Az úszók orvosi vizsgálat és bemelegítés után csobbannak a 23 fokos vízbe, amely már a reggeli órákban hullámzott, ezért a szervezők felhívták a nevezők figyelmét, hogy jól gondolják meg, elindulnak-e. A hullámzó Balatonban biztonsággal úszni nyílt vízi tapasztalatot igényel, az uszodai körülmények ismerete nem biztos, hogy elég. Természetesen aki út közben feladja a próbát, azt kishajóval a partra szállítják és a vitorlásokon is megpihenhet bárki. Vizet, szőlőcukrot kapnak. Az úszófolyosó mellett mentők, vizimentők, kórházhajók állnak készenlétben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában