FC Ajka: fel kell jutni

2018.01.09. 16:59

Nem csak a keret erőssége fontos a dobogósnál

Az NB I-ben is si- keres szakembert igazolt az FC Ajka céljai eléréséhez. A klubnál elszántan, szívósan küzdenek a bajnoki címért, ezzel az NB II-be való visszakerülésért.

Horváth Gábor

Kis Károlytól feljutást várnak Fotó: Penovác Károly

Kis Károly feladata nem könnyű, de az edző több helyen is bizonyította már, hogy képes nagyot dobni.

Több osztályban, több helyen, változatos körülmények között dolgozott eddig Kis Károly, akit a legtöbben valószínűleg a Paksi FC edzőjeként ismernek. A szakember a 2010/2011-es szezonban nagy meglepetésre ezüstérmet szerzett az élvonalban az együttessel, amely begyűjtötte a ligakupát, ráadásul nemzetközi porondon is szépen szerepelt. Az Európa Ligában az andorrai vetélytárs legyőzése után a paksiak bravúrral kiejtették a norvég Tromsőt (a hazai 1:1 után idegenben 3:0-ra nyertek). A harmadik selejtezőkörben a skót Hearts ugyan jobbnak bizonyult, ám ab- ban az évben a Paksi FC volt az utolsó állva maradt ma-gyar csapat a nemzetközi kupákban.

Kis Károlytól feljutást várnak Fotó: Penovác Károly

Kis Károly, akit 2011-ben az év edzőjének választottak, azóta Szolnokon dolgozott az NB II-ben, majd Balassagyarmaton ült a kispadon. Előb-bivel bravúrral benn maradt, utóbbival bajnok lett a megye I-ben, és feljuttatta a csapatot az NB III-ba.

Ajkán szintén feljutást várnak tőle, a tapasztalt tréner Rozmán Lászlótól veszi át az irányítást. A Veszprém megyei alakulat 16 fordulót követően a harmadik az NB III nyugati csoportjában, az őszi bajnok Kaposvár és a második Érd egyaránt négy ponttal szerzett eddig többet nála.

– Nehéz feladat előtt állunk, hiszen hátrányból indulunk, de bízom benne, hogy képesek leszünk megoldani. Tizennégy meccsünk lesz, és egy biztos: kiváló tavaszt kell produkálnunk, s nem szabad hibáznunk, ha elsőként szeretnénk végezni – mondta kezdésként Kis Károly.

A szakember megjegyezte: nem idegen csapathoz jött, sok játékost jól ismer, és már mindenkit látott korábban játszani. Dicsérte az ajkai körülményeket, s hozzátette, tisztában van vele, hogy erős a csoport, a legnagyobb vetélytársak, a Kaposvár és az Érd egyaránt remek játékosállománnyal rendelkezik.

– Ugyanakkor elsősorban magunkkal kell foglalkozzunk. A cél, hogy versenyben maradjunk a feljutásért. Szeretnénk, ha minél többen jönnének a meccsekre, és támogatnának minket, persze tisztában vagyunk vele, hogy ehhez jó játékot kell mutatnunk.

Az ajkaiak múlt héten csütörtökön és pénteken már edzettek, Kis Károly a játékosok, Geri Gyula elnök és az elnökségi tagok előtt ismertette elképzeléseit. A tréner ezen a héten négyszemközt

is mindenkivel elbeszélget. Hosszú az idő a tavaszi rajtig, a pontvadászat március első hétvégéjén folytatódik, a keret tagjainak van idejük a bizonyításra.

– Az idő elég arra, hogy kemény munkát végezzünk, emellett megismerjük a játékosokat. Több játékrendszert és felállási formát szeretnénk elsajátítani. Tervezünk erősítéseket, de nem forgatjuk fel a csapatot. Négyen már decemberben távoztak, egy játékossal egyeztünk eddig meg, két-három labdarúgóval tárgyalunk, posztra, tudatosan szeretnénk igazolni.

Az egyesület – ahogyan arról már beszámoltunk – decemberben Baksa Dénessel, Juhász Dániellel, Horváth Patrikkal és Szabó Tiborral bontott szerződést. Az említett érkező Csizmadia Zol-tán, a 27 éves középpályás a másodosztályú Győrtől érkezik.

– Nemcsak az a fontos, hogy mennyire erős a játékoskeret. Ha a társaság moráli-san összeérik, együtt lesz, az pluszpontokat jelenthet. Erre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen az a dolgunk, hogy feljussunk – fogalmazott Kis Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában