Óriási volt a harc

2018.01.15. 17:25

Nyertek a spanyolok a jól küzdő magyar alakulat ellen

Magyar szótól hangos a varasdi aréna, óriási segítséget adhat a több ezer magyar szurkoló a férfi kézilabda-válogatottnak, amely Spanyolországgal találkozik az Európa-bajnokság D jelű négyesében.

B. Virág Rita

Bő két órával a kezdés előtt már rengeteg pirosba öltözött magyarral talákoztunk a varasdi aréna környékén. A sportcsarnokban pedig ugyan a lelátók még üresek voltak, de a büfék előtt a tömött sorokban szinte csak magyar szót hallottunk.

Bemelegítés Fotó: Penovác Károly

Másfél óra volt vissza, amikor az első magyar játékos kimerészkedett az öltözőből, Uros Vilovski jött ki nyújtani. Aztán Lékai, Mikler, Fekete, Császár is pályára lépett.

Bemelegítés Fotó: Penovác Károly

A hangszórókból a Rocky sorozat jól ismert dallamai szóltak, az Eye of the tiger című nótát játszották,  és a magyar drukkerek is egyetértettek abban, tigrisként kell harcolni a mieinknek ahhoz, hogy pontot szerezzenek a favoritnak kikiáltott spanyolok ellen.

17.35: Döbbenetes! A spanyolok már néhány perce kint melegítettek, amikor megérkezett a magyar alakulata is. A Schuch Timuzsin vezette csapatot elképesztő taps és üdvrivalgás fogadott, pedig még messze nincs tele az aréna.

Bemelegítés Fotó: Penovác Károly

Azt hiszem, az ötezer férőhelyes csarnokban 4500 magyar szurkolására számíthatunk!!!

17.45 Nagy László, a Telekom Veszprém csapatkapitányát, a válogatottól a nyáron visszavonult klasszist a találkozó előtt kaptuk szó végre.

Nagy László, a Telekom Veszprém csapatkapitánya

- Remélem, ma nemcsak negyven percig leszünk partiban, mint az előző mérkőzésen az olimpiai bajnok dánok ellen. Úgy gondolom, akkor lehet keresnivalónk, ha a védekezésünk is keményebb lesz, és jobban, hatvan percen át összpontosítunk. Szerintem klasszis teljesítmény kell a kapuban is – fogalmazott.

17.50 A lelátón már feszült figyelemmel követte a bemelegítést Szatmári János, a válogatott, valamint a Balatonfüredi KSE kapusedzője. Mellette foglalt helyet Marosi László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke. A két sportember ezúttal babonából nem nyilatkozott, senkinek.

Szatmári János és Marosi László

18.32 Fantasztikus hangulatban vette kezdetét a derbi, ahol elsőként Aguinagalde próbálkozását védte Mikler. Gurbindo szerezte az első gólt, amire Lékai azonnal válaszolt. A spanyol beállót le is cserélték, Figueras váltotta. Mikler kiválóan összpontosított, kiváló védéseit követően, Jamali góljával 2:1-re állt a meccs.

A spanyol csere bejött, Figueras gyorsan kettőt vágott, majd Jamalit szórták ki, a helyére Bodó érkezett (10. perc: 3:4).

Öt-egyes védekezésre váltottak a spanyolok, Dujsebajev lépegetett ki zavaróban, azonban Balogh szépen lőtte át az összetömörülő falat. Figueras és Gurbindo találataival először mentek kettővel a spanyolok (4:6), ráadásul Balogh támadó szabálytalansága után újra a dél-európaiak jöhettek. Mikler hiába védett nagyot, az indítását Juhász nem érhette el, szerencsére azonban az ellentámadásból nem született gól, csak egy kapufa.

Balogh káprázatos bombát eresztett el, így a 15. percben 5:6 állt az eredményjelzőn. Sajnos Balauger is tisztára játszotta magát, újra kettő volt a különbség (5:7).

18.55 A hatosfalra visszaálló spanyolok ellen Vilovski szépített, aztán Lékai labdaszerzését követően Bodó egyenlített (19. perc: 7:7).

Két nagy lehetőséget is elvétett a magyar csapat, s ezt azonnal megtorolták a spanyolok, Figueras és Gurbindo, aztán Rivera (7:10). Kezdhette elölről a kapaszkodást a piros mezes egység. Császár hetesből szépített, majd Sarmientó találatára Bánhidi reagált (25. perc: 9:11). Mikler jókor védett, Bartók pedig felhozta egyre a csapatát.

Schuch és Guardiola ütközött, utóbbi lenn maradt, a bal lábát fájlalta, úgy kellett letámogatni a pályáról. Bánhidi csodás akció végén egyenlített, de szinte azonnal érkezett Sarmiento újabb találata. Bodónak Bánhidi zárt el, pazar bomba lett a végeredmény (29. perc: 12:12). Alex Dujsebajev kettős kínai végén szerzett vezetést csapatának, Bartók kapufájával ért véget a félidő.

19.50 Juhász Ádám góljával indult a második felvonás, aztán Ancsin jutott a kiállítás sorsára. Újra megnyitotta a védelmét a spanyol együttes, az elpuskázott magyar lehetőséget követően Perez de Vargas vágta a labdát a kapuba (13:14).

Sole lódult meg, de Balogh gyorsan szépített, a spanyolok újabb gyors akció végén állították vissza a két gólos differenciát.

Mikler 16:17-es állásnál megbabonázta Solet, ki is maradt a büntetője, aztán Bánhidi egyenlített a 40. percben. Mikler és Perez de Vargas is nagyot védett, aztán kezdődhetett minden elölről, két apró figyelmetlenség után újra hátrányban volt a magyar egység (42. perc: 17:19).

Entrerrios ült le két percre, Bánhidi pedig tarthatatlannak bizonyult. Mikler kapta ölre a spanyol próbálkozást, majd Balogh egyenlített. Alex Dujsebajev betörésével megint ott volt az előny, ám Lékai hetesből egyenlített. Óriási volt a harc, láthatóan a mieink most nem elégedtek meg a dánok ellen mutatott teljesítménnyel (45. perc: 20:20).

Nem tudtak élni a mieink Canellas kiállításával, sőt újra kettővel mentek a spanyolok. A 49. percben Ljubomir Vranjes időt kért, hiszen 21:23-as állásnál még semmi sem volt veszve. Lékai vágta be a hetest, amit kiharcolt, majd az irányító két perces büntetést kapott. Rivera a hétméterest ellentmondást nem tűrően vágta a magyar kapuba (53. perc: 22:24).

Balogh gólja újabb lendületet adhatott volna a mieinknek, ám Bodót kiküldték a román sporik, a hetest pedig Rivera újra biztos kézzel értékesítette (56. perc: 23:25).

Vészesen fogyott az idő, Bánhidi viszont még nem akarta lezárni ezt az ütközetet. Mindkét oldal elvétett egy-egy helyzetet, Lékai viszont a harmadik büntetőjét is kihasználta, amikor már csak egy perc maradt (25:26). A spanyolokat óriási nyomás alá helyezték a szurkolók, fülsiketítő füttyszót kaptak. Ligetvári leült két percre, a spanyol támadást pedig Sole góllal fejezte be így 25:27-re nyertek a spanyolok a jól küzdő magyar alakulat ellen.

 

 

Óriásit küzdött  magyar csapat

Varasd Utolsó leheletéig küzdött a magyar férfi kézilabda-válogatott Spanyolország ellen az Európa-bajnokság második csoportmeccsén, ám sajnos nem sikerült a pontszerzés.

Magyarország-Spanyolország 25:27 (12:13)

Varasd, 5000 néző. V.: Din, Dinu (románok). Magyarország: Mikler – Lékai 4 (3), Ancsin, Ligetvári, Schuch, Jamali 2, Juhász 1. Csere: Balogh 5, Bodó 2, Vilovski 1, Császár 1 (1), Bartók 2, Bánhidi 6, Szöllősi 1. Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranjes. Spanyolország: Corrales – Balaguer 2, Gurbindo 3, Entrerrios, Aguinagalde Canellas, Rivera 4 (2). Csere: Perez de Vargas 1 (kapus), Guardiola, Figueras 4, Dujsebajev D., Morros, Sarmiento 3, Dujsebajev A. 4, Sole 2, Arino 4. Szövetségi kapitány: Jordi Ribera.

Kiállítások: 10, ill. 4 perc.

Hétméteresek: 4/4, ill. 3/2.

Ljubomir Vranjes: – Továbbra is várni kell az első győzelmünkre. Az első tíz percben sok hibát vétettünk, de aztán visszajöttünk a meccsbe és a félidőre csak egy gólos volt a hátrányunk. Elégedett lehetek a csapatommal, hiszen aki a pályára lépett az minden pillanatban harcolt. Lehet, hogy ma túl sokat hibáztunk, de megyünk tovább és megpróbálunk nyerni a csehek ellen. Harcolunk a továbbjutásért.

Balogh Zsolt: – Nagyszerű volt a hozzáállásunk, és úgy érzem, volt esélyünk a pontszerzésre. Ma megmutattuk, hogy jobb teljesítményre is képesek vagyunk, mint azt a dánok ellen mutattuk.

Jordi Ribera: – Nagy szükségünk volt a két pontra. Óriásit harcoltunk, a magyarok nem könnyítették meg a helyzetünket.

Adrian Figueras: – Tudtuk, hogy minden meccs élet-halál harc lesz az Európa-bajnokságon. Különösen fontos volt számunkra, hogy ma megszerezzük a két pontot. Most már valamelyest nyugodtabban készülhetünk Dánia ellen.

Lékai Máté: – Guardiola megsérült az első félidő 20. percében, azonnal visszanézték videóbírón az esetet a játékvezetők. Nem igazán értem, hogy az utolsó öt percben a két magyar kiállításnál, miért nem nézték meg az eseteket, hiszen ezek mérkőzést befolyásoló szituációk voltak. A meccs hevében nem tudom megítélni, valóban két perc volt-e, de ilyenkor legalább nézzék vissza. Ezért találták ki ezt az egészet. Ha képesek megbüntetni 1000 euróra azért, mert a meztől eltérő színű aláöltözőt veszek fel, akkor ezt is megtehetik, hogy a videóbírót használják. Ott voltunk mindannyiszor a spanyolok nyakán, feljöttünk, de nem tudtuk megfordítani. Valamit mindig belehibáztunk döntetlen állásnál. Ettől függetlenül dicséret illeti a csapatot, amit ígértünk, hogy az utolsó pillanatig küzdünk, azt betartottuk.

Bánhidi Bence: Sokat köszönhetek az egészségügyi stábunknak, hogy helyrehozták a vállam és szerintem az adrenalin is elnyomta bennem a fájdalom érzését. Nagyon nagyot küzdöttünk, talán ha okosabbak és tapasztaltabbak vagyunk, akkor ez a mérkőzés másképp is alakulhatott volna.

Bartók Donát: – Ez a mérkőzés sokkal lassabb volt, a dánok ellen, mi tudatosan lassítottuk a játékot és a spanyolok sem nagyon igyekeztek. Igyekeztünk a lehető legjobbat mutatni magunkból, a szurkolók most megtapasztalhatták, milyen potenciál van még a csapatunkban. Sajnos a vége nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna, de nincs veszve semmi, a csehek ellen szeretnénk kiharcolni a továbbjutást.

Schuch Timuzsin: – Csak így lehetett esélyünk, ahogy ma kijöttünk a pályára. A dánok ellen a 40. percben elfáradtunk, de ma megpróbáltunk hatvan percen át küzdeni és a maximumot hozni. A legfontosabb az volt, hogy hátul legyünk biztosak, hogy jól védekezzünk, és akkor bírni fogjuk a végéig. A csehek meg kell vernünk, nincs más választásunk, mert nem három mérkőzésre érkeztünk ide Varasdra. Fejlődik a csapat, ezt jól lehetett látni, előreléptünk, és remélem, ezt tovább tudjuk vinni a következő összecsapásra is. A szemem szerencsére jól van, össze kellett varrni három öltéssel, de játszani tudok, és ez a lényeg. Őszintén megmondom nagyon csalódott vagyok, ám ez csak egy állapot. Ez az öt perc erről szól, aztán megyünk tovább, mert nincs más választásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában