Európa a Balatonra figyel

2018.04.24. 17:24

Vitorlázók figyelem: Európa–bajnokságot rendeznek Alsóörsön

Soling Európa –bajnokságot rendeznek Alsóörsnél, május 1-5 között, amelyre nyolc országból érkeznek résztvevők, hangzott el többek között a Marina kikötőben, a keddi sajtótájékoztatón.

Kovács Erika

Fotó: Pesty Márton/napló

-Kedvez a település idegenforgalmának az európai verseny, amely sok látogatót vonz itthonról és külföldről egyaránt, szögezte le Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, aki nagy megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy itt rendezik meg a bajnokságot. Üdvözölte azt is, hogy ezzel ismét bekapcsolódhatnak a vitorlás sportba, amelynek komoly hagyományai vannak a településen.

Fotó: Pesty Márton/napló

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke többek között arról beszélt, hogy a kikötők óriási ismertséget, komoly fejlődési lehetőséget hoznak adott településnek, ahogy ez jellemző Alsóörsön is. Kedvezőnek nevezte, hogy már a május 12-i, balatonfüredi szezonnyitó előtt rendeznek európai versenyt a Balatonnál, amellyel Alsóörsön tulajdonképpen már megkezdődhet a szezon. Szólt arról, hogy a bajnokságra nyolc országból 22 egység nevezett, közte három magyar, Wossala György, a legendás vitorlázó is indul. Az elnök örömmel említette meg, hogy az MVSZ idén öt nagy nemzetközi versenyt rendez.

Fotó: Pesty Márton/napló

Kerekes Kázmér rendező kiemelte, május elsején próbafutamot rendeznek, majd a verseny május 2-án kezdődik, és összesen kilenc futam vár a versenyzőkre. Felidézte, a Soling tőkesúlyos versenyhajót a XX. 1972 évi németországi olimpiára, amit Kielben rendeztek meg, Sverre Olsen (SO) és Jan Linge (LING) a ’60-as években tervezte meg, innen a Soling elnevezés.

Fotó: Pesty Márton/napló

A hajó rendkívül stabil, viharos szélviszonyok között is helytáll. Az 1972 évi kieli olimpiától 2000-ig szerepelt az olimpiák programján, az 1996-os Atlantai Olimpián Wossala-Vezér-Kovácsi csapat képviselte Magyarországot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában