hólepte ünnepek?

2017.12.06. 10:30

Németh Lajos szerint fehér lehet a karácsonyunk

Németh Lajos meteorológus szerint jó esélyünk van rá, hogy idén végre fehér karácsonyunk lesz.

Tóth B. Zsuzsa

Németh Lajos szerint jó esély van rá, hogy idén fehér lesz a karácsony Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A jól ismert, közvetlen és mindig vidám meteorológus nemrégiben érkezett haza egyik embert próbáló túrájáról. Egy televíziós kereskedelmi csatorna produkciójában napi egy dollárból kellett megélnie Ázsiában. Az ötezer kilométeres utat néhány hét alatt kellett teljesíteni, a me-teorológus nem győztesként hagyta maga mögött a versenyt, mégis úgy érzi, rengeteg tanulsággal szolgált számára. Erről és persze a fehér karácsony esélyeiről beszélgettünk vele a badacsonytördemici forraltbor-főző versenyen, ahol a zsűri egyik tagja volt. Az ázsiai kalandra nagy túraként emlékezik.

- Utólag derült ki számomra, hogy emberfeletti teljesítményt kellett nyújtani, pláne 67 évesen. Jól kitalált játék volt, amelyben a harminc-, negyven-, még talán az ötvenévesek is jól érezhették magukat, ahogy én nem kevésbé. Azonban voltak olyan szituációk, amikor arra gondoltam, hogy mit keresek én itt. Nem is annyira a fizikai teljesítmény miatt, hanem például amikor kiálltam az út szélére, és szó szerint órákon át vártam egy gépkocsira a tűző napon, vagy álltam a monszunesőben, és nem jött autó. Ez a tévéműsorban nem látszott, hiszen ott össze kellett vágni az anyagot. Valóságos trauma volt számomra, ahogy az ugyancsak, amikor este, mikor szállást kellett keresni, idegen helyre kellett bekopogtatni úgy, hogy egy fillérünk sem volt. Akkor megint feltettem magamnak a kérdést, hogy: kell ez neked 67 évesen, Németh Lajos? De azt mondom, hogy egyszer kellett, nagyon jó volt, nem bántam meg. Húsz évvel fiatalabban elmennék még egyszer, de így, ennyi idősen már nem. Nagyon jót tett az önbizalmamnak, hogy helytálltam a nálam jóval fiatalabbak között is. Volt olyan páros, amelynek tagjai ketten összesen sem voltak annyi idősek mint én – mondta Németh Lajos, akinek teljesítménye előtt a külföldi stábtagok is kalapot emeltek, ami nagyon jól esett számára.

Németh Lajos szerint jó esély van rá, hogy idén fehér lesz a karácsony Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Továbbra is arra inspirál ez, hogy az eddigi életmódomat kell folytatni, a prevenciót a betegség ellen. Szlogenem, hogy az idő múlását nem lehet megállítani, de lassítani a hatását igen – vallotta a meteo-rológus. Megtudtuk, hogy a sporton kívül nagyon fontos számára a családi háttér.

- A jó feleség, az olyan gyerekek, akikre kiskorukban éppúgy büszke lehettem, mint manapság. Valamint az unokák, akik körülvesznek és olyan átéléssel mondják, hogy nagypapa, hogy az valóságos zene füleimnek. Éppen ezért, ahogy nőnek, a nagypapának tartania kell a kondí- cióját, a napi edzésadagot, ami lehet kocogás, kerékpározás, illetve most, az általam annyira szeretett téli hidegben a síelés, korcsolyázás. Ez mind ebbe az irányba visz, hogy inkább a sportolás, mint a gyógyszer. A vérnyomásra a gyógyszeremet nem hagyhatom el, de ezen kívül más gyógyszerrel nem nagyon találkozom. Egyéni örömömre kerékpározom, kocogok, síelek, korcsolyázom – sorolja Németh Lajos.

Büszke rá, hogy mindegyik unokája aktívan sportol. A legnagyobb, a Finnországban élő, 17 éves unoka profi teniszező, a tíz- éves Linda művészi tornázik, a nyolcéves Emil focizik. A Magyarországon élő, nyolc- éves Emma kajakozik, a hat- éves Berta talajtornázik. A meteorológus nemcsak a családjáról árult el egyet s mást, hanem a várható időjárásról is, ami a fehér karácsony esélyeit illeti.

- Jól kezdődött a tél, a Dunántúl középső részén másodikára virradóra fagyott, az ország nyugati és északi vidékein pedig harminc centiméteres hó van. Arra majdnem letehetem a nagyesküt – amit egy meteorológusnak nem szabad -, hogy az a hó, ami a Pilisben, Mátrában, Bükkben, Börzsönyben van, megmarad. Tehát ott biztosan fehér lesz a karácsony, sík vidéken pedig az előrejelzések szerint az eddigi telektől eltérően az átlagosnál hidegebb lesz. Tehát van esély arra, hogy fehér legyen a karácsony Veszprém megyében is

- mondta az időjós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!