Tudja a történetüket?

2017.11.10. 10:58

Séta a balatonfüredi emlékfák között

Aki eltöltött már egy kis időt Balatonfüred legnépszerűbb részén, a Tagore sétányon észrevehette, hogy a parkban több fánál is feliratos táblákat helyeztek el. Itt található ugyanis az emlékfapark.

Szauer Annamária

A liget Fotó: Szauer Annamária

 

Emlékfák

De miért kerültek oda és mit jelentenek? Erre kerestük a választ.

A liget Fotó: Szauer Annamária

A település évtizedek óta népszerű a gyógyulni vágyok körében, különleges klímája és gyógyvizei miatt. Ezért is érkezett ide a világhírű bengáli hindu költő Rabindranath Tagore, akit itt kezeltek szívbetegsége miatt. Hálája jeléül ültette az első fát a gyógy-parkban.

Különböző fafajtákkal találkozhatunk

Motivációját egy régi indiai legenda adta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. “Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, susogtasd tavasszal megújuló leveleidet az erre vándorlók felett: a költő szeretett, míg élt.” – írta.

Hamvas Béla táblája

Ezzel indította el azt a kezdeményezést, ami a későbbi időkben is nagy népszerűségnek örvendett. Mostanra egy teljes liget alakult ki ennek nyomán. Űrhajósok, tudományos szakemberek, művészek kaphattak itt saját táblát.

Az ősz ide is elért

Többek között kapott itt emlékfát Indira Gandhi, Cseh Tamás, Freud Tamás, Göncz Árpád, Teller Ede és Franco Cajani is.

Daniel Gajdusek táblája

Egy kellemes őszi séta keretében mindenképp érdemes felkeresni a ligetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában