a katonai vonatbalesetre emlékeztek

2018.02.06. 11:00

Tizenegyen haltak meg hibás váltóállítás miatt

Az 1969-ben hibás váltóállítás okozta katonai vonatbaleset elhunytjaira emlékeztek a herendi vasútállomásnál elhelyezett emléktáblánál.

Balogh Ákos

Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese koszorúzik Fotó: Balogh Ákos

Szűk körben gyűlt össze a herendi vasútállomáson a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred kijelölt állománya, nyugállományú katonai szervezetek képviselői, a település elöljárói, valamint a vasúttársaság képviselői, hogy koszorúzással emlékezzenek arra a tíz katonára és egy vonatvezetőre, akik egy hibás váltóállítás miatt bekövetkezett vasúti szerencsétlenség során életüket vesztették.

Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese koszorúzik Fotó: Balogh Ákos

Történt ugyanis, hogy majd ötven évvel ezelőtt, január 31-én a kora reggeli órákban egy téli bakonyi hadgyakorlatról hazafelé tartó katonai szerelvény éppen a vasútállomás negyedik vágányán várakozott, amikor is – mint azt a későbbi vizsgálat megállapította – a rosszul átállított váltó miatt óránként hetven kilométeres sebességgel belerohant egy Szombathely felől érkező gyorsvonat a szerelvénybe. A balesetben a halálos áldozatok mellett több mint hatvanan sérültek meg, volt, aki súlyosan, volt, aki csak könnyebben.

A katonai tiszteletadással zajló megemlékezésen csupán néhányan vettek részt.

- Mi, öregek, akik még tudjuk mi történt itt, mindig gondoskodunk róla, hogy megtartsák a koszorúzást, de lassan, ha már mi sem leszünk, csupán az üres emléktábla jelzi majd az erre járóknak mi is történt itt – fogalmazott az egyik résztvevő. A koszorúzást követően a magyar takarodóval zárult a megemlékezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!