Herend

2015.02.22. 18:53

Véleményvadászat Herenden

Herend – Megpróbáltuk szóra bírni az utca emberét Herenden az időközi választásról. Nehezebb volt, mint gondoltuk.

Heffler Péter

A vasárnapi választások kapcsán véleményekre vadászva Herend utcáit, forgalmasabb közterületeit járva nyert bizonyítást számomra az a tény, miszerint a magyar embert tényleg két dologról nem szabad kérdezni: a honi foci mellett a politikáról. Nincs még két olyan téma, amely ennyire megosztó lenne. Nos, ezúttal a fociról ugyan nem faggattam a járókelőket, de el tudom képzelni, hogy hasonló reakciókat váltottak volna ki a honi labdarúgással kapcsolatos kérdések, mint a politikai helyzetről szólók.

Nagyon nehéz volt olyanokat találni, akiknek olyan véleményük van, amit meg is osztanának másokkal, illetve akiknek egyáltalán van véleményük. Akikkel találkoztam, azok többsége ugyanis már belefáradt a politikába, nem volt tisztában a vasárnap választható jelöltekkel és pontosan nem is tudta, miről szólt az időközi országgyűlési képviselő választás.

– Nagyon fontos döntésnek tartom, hogy elmenjünk szavazni, mert meg kell ragadni azokat a lehetőségeket, amikor hangot adhatunk a véleményünknek – mondta a herendi hölgy.

Egy buszra váró lány hajlandó szóba elegyedni velem, de nincs tisztában a választásokkal kapcsolatos tudnivalókról még azt sem tudja, mikor van a voksolás.

– Kedden? – kérdezte Szabó Novák Petra, majd, miután megtudta, hogy valójában vasárnap van a választás, így folytatta:

– Eddig sem foglalkoztam a politikával és ezután sem szeretnék. Nem hiszem, hogy elmegyek szavazni. Azt veszem észre, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika – tette még hozzá.

Hock Alex, aki a Szabó Novák Petra által említett korosztályt képviseli, viszont rendkívül tájékozott volt, de hezitált, hogy szavazzon-e bárkire is. Ahogy mondta, számára az a fontos, hogy az adott jelölt barátságos legyen az emberekkel, mert így lehet például az ő szimpátiáját is elnyerni. Ez valahogy most senkinek sem sikerült.

Kanizsai Zoltán szerint azért van jelentősége a választásnak, mert a kétharmadról dönthetünk.

Kanizsai Zoltán

– Párthovatartozástól függetlenül az a fontos, hogy a parlamentben olyan ember üljön, akinek van akarata, és nem egy szavazógép – vélekedett.

– Kiábrándultam a politikából, nekem mindegyik politikus egyforma, de szavazni ettől függetlenül mindig elmegyek. Kétharmad vagy nem kétharmad, de mindenkinek így kellene tennie és valakire letennie a voksát – mondta Freilich Imre.

Freilich Imre

– Ez az egy lehetőség van a véleményünk kinyilvánítására és szerintem élni is kell vele, én például mindig elmegyek szavazni. Aki ki is ábrándult a jelenlegi politikából, annak is ilyenkor van lehetősége változtatni – vélekedett Gömbi József.

Gömbi József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!