Hétvége

2007.03.31. 02:29

A tiltott kincsvadászat

Hiába lengettem kitartóan a műszert, konokul hallgatott. Végül megpittyent, sőt hosszan sípolt. Itt lennie kell valaminek - dobbant meg a szívem. A kis, egykezes ásó, amivel elkezdtem fölszedni a földet, hamarosan fémtárgyon koppant. Vasládika lesz, gondoltam, melyben valaki elrejtette a kincsét.

Varga Domokos Péter

A Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságra rendszeresen hoznak vagy jelentenek be lele-teket - mondja el S. dr. Perémi Ágota, a múzeum régésze- ti osztályának vezetője - bár az utóbbi időben ezen alkalmak száma sajnos megritkult. Egyrészt a régészet iránt érdeklődő civilek gyűjtik össze a környezetükben talált tárgyakat, másrészt földmunkáknál, építkezéseknél kerülnek elő a régmúlt emlékei. Így például Dörgicsén házépítés közben bukkantak kora Ár- pád-kori temetőre, a feltárt sírokból a csontok mellett nyílcsúcsok, hajkarikák, gyöngyök kerültek elő. Egy szentgáli bejelentés után 16 avar kori sírt tártak fel, szintén értékes tárgyakkal. A bejelentők erkölcsi elismerését jelenti, hogy nevüket a publikáci-ókban minden esetben megemlítik, esetenként anyagi el- ismerésben is részesülhetnek. Tapolca környékéről egy fémkeresős hozta be a múzeumba a talált tárgyait, köztük római érméket, fülbevaló-töredékeket. Ellene nem kezdeményeztek semmilyen eljárást, fogalma sem volt róla, hogy tiltott dolgot művelt. Az eset után abba is hagyta a fémkeresőzést - állítja Perémi Ágota. A behozott leletek viszont gyakorlatilag elveszítették információs értéküket, hiszen nem készült hozzájuk dokumentáció, nem jelölték meg pontosan honnan, milyen környezetből kerültek elő.A régészek pontosan tudják, hol mit rejt a föld, hiszen Magyarország régészeti topográfiáját a Bakonyi Múzeum munkatársai - elsőként az országban - már régebben elkészítették, de ezek feltárására nem állt rendelkezésre elegendő pénz. Éppen azért jelent nagy problémát a lelő- helyek kifosztása, mert ami most eltűnik, az már soha többé nem lesz közkincs. Perémi Ágota egyébként a tiltás helyett a szabályozás híve lenne.

A fémkeresősök, megfelelő engedélyek birtokában, segíthetnék is a muzeológusok munkáját, a talált leleteket természetesen le kellene adniuk egy pontos, szakszerű dokumentációval, melynek elkészítésére a régészek megtanítanák őket. Ha a tevékenység legális lenne, maguk a fémkeresősök szorítanák ki maguk közül az engedéllyel nem rendelkezőket.

Egyházi Dóra, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal keszthelyi irodájának helyettes vezetője pontosan idézi a rendeleteket, melyekben kifejezetten tiltják a régészeti leletek eltulajdonítását, hiszen ami a földben van, az közkincs. Citál olyan paragrafust is, melyet egyértelműen az illegális kutatók megzabolázására alkottak. A fémkereső műszer tulajdonlása nem tilos, de a használata engedélyhez kötött. Még akkor is, ha a használó egy darab fémet sem szed ki a földből! A műszer engedély nélküli használatáért 100 ezer forintig terjedő pénzbírság, valamint örökségvédelmi bírság szabható ki, utóbbinak 2,5 millió forint az alapja, ami az enyhítő vagy súlyosbító kö-rülmények miatt több vagy kevesebb lehet. Egyházi Dó-ra is annak a híve, hogy ezt a problémát jogalkotói szinten kell megoldani, hiszen a jelenlegi helyzet senkinek nem jó.

Magyarország rendkívül gazdag régészeti leletekben, hiszen a különböző égtájak felől érkező népek mind megtelepedtek itt. Ez közismert tény, ezért egyre inkább az illegális régészeti turizmus, illetve a fémkeresés célországává válunk. Jó példa erre, ahogyan a felbecsülhetetlen értékű Seuso kincsek kikerültek az országból, ezeket az egyik verzió szerint szintén fémkeresők találták meg. A tiltott tevékenységnek egyébként teljesen legális és mindenki számára elérhető internetes hozzáférése van. (Magyarul is!) Ezen a tapasztalatok, módszerek ismertetése mellett az egyik leggyakoribb téma, miként lehetne le-galizálni a fémkeresős kincsvadászatot. Az egyesületala- pítást például már minden oldalról körbejárták, de falakba ütköznek. Szó esik arról is, hogy Angliában például teljesen legális és pontosan szabályozott a fémkeresős kincsvadászat. A talált leleteket kötelező az államnak felajánlani, melyekre vagy igényt tartanak, vagy nem. Ha átveszik, a beszolgáltató a teljes piaci értéket megkapja. Hanem az én itthoni kincsvadászatom nem volt éppen sikeres. A nagy darab fémtárgy nem kincsesláda volt, hanem egy nemrégiben a földbe került, közönséges konyhai lábas. De a profi kincsvadászok azt mondták - miután biztonságos távolságból, félrehúzódva szemlél- ték első és egyben utolsó ku-tatásomat -, így is nagy szerencsém volt, ők aknára tippeltek. Hát ez ezúttal nem jött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!