Hétvége

2007.12.24. 03:25

Egy kortyot a jóból...

Kényeztessük magunkat a saját házunkban, az nem a plazma-tévénk képátmérőjétől függ, csakis a hozzáállásunktól - kezdte Both Gábor borszakértő, utalva egy ...

S. Bonnyai Eszter

A hal valamilyen formában szinte mindenhol asztalra kerül. Ehhez szinte kötelező valamilyen balatoni fehérbort választani, mondjuk rizlinget. A halászléhoz pedig egy szép idei rozét javasol Both Gábor. A töltött káposztához kiváló társ a badacsonyi szürkebarát, aki pedig pulykát tölt meg és süt, az egy testesebb fehér- bort vásároljon. Somlói furmintot, hárslevelűt vagy traminit. - A karácsonyi süteményekhez pedig mikor, ha nem most fogyasztanánk a világ legszebb édes borát, a tokajit, édes szamorodnit vagy más, késői szüretelésű fajtát - javasolja a borszakértő. A mákos sütiknél, kalácsnál, gubánál azonban érdemes vigyázni a borfogyasztással, mert a mák megváltoztatja a nedű karakterét. A mazsolás-gesztenyés dolgokhoz viszont kiválóan társíthatóak az aszús ízjegyek. A pezsgőt hagyjuk szilveszterre, portóit viszont kortyolgathatunk csak úgy, önmagában is - mondta.

Akik valami forró italra vágynak, azoknak melegen ajánljuk a karácsonyi pun- csot vagy forralt bort. Mindkettőnél fontos tudni, hogy alapanyagnak választhatunk olcsó, de jó kategóriájú bort. A hibás, kellemetlen ízek viszont még a rumon, gyümölcsökön, fűszereken keresztül is elrontják az élményt. Forralt bort és a borlevest is a legjobb rizlingből készíteni - véli Both Gábor.

- A szép bor kikapcsol, kiszakít a készülődés izgalmaiból, stresszmentesít, ezért is ajánlom mindenkinek. A fogyasztásában, a kiválasztásnál ma már nem szabad merevnek lenni, de ne is essünk abba a csapdába, hogy divatból felrúgjuk az ezer éve ki- alakult szabályokat!

Az ételeken, italokon túl pedig az is fontos, hozzátartozik az ünnephez, hogy megadjuk a módját az étkezésnek. Terítsünk szépen, harmonikusan, az ünnepnek megfelelő díszekkel, színekkel, gyertyával, szalvétéval. Vegyük elő a szebbik porcelánt, a jobb evőeszközkészletet, és az italokat is a nekik megfelelő pohárból fogyasszuk. Figyeljünk a részletekre, most az egyszer ne rohanjunk, hanem élvezzük az ízeket, a társaságot és persze a szép borokat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!