Hétvége

2009.01.17. 03:26

Mesterséges boldogság

<b>Napló</b> - Tömegek a téli depresszió határán egyensúlyozva. Megfagyva, naphiánytól kókadozva, boldogsághormonért könyörögve. Igen, most kell. Akár mesterségesen, és ha lehet, vénásan. A megoldás (az egyik) a forró csoki. Fahéjjal, naranccsal, chilivel vagy éppen whiskyvel. Ahogy a helyzet hozza...

Kiss Nikolett

Egyik legundorítóbb, s ezáltal legnehezebben túlélhető hónap. Kénytelenek vagyunk különféle praktikákat kitalálni a túlélésre. Egy darabig persze kitart a síeléskor, korcsolyázáskor összeszedett jókedv, de aztán valahogy visszahúz minket a mindennapi szürkeség, a kollégák rosszkedve és a fagy. Szívet, lelket, testet melegíteni pedig jól jön egy bögre boldogság.

A csokoládét a Theobroma - istenek eledele - cacao nevű fa termésének köszönhetjük. Dél-Amerikából származik, egykor a mexikói azték civilizáció idején, mintegy háromezer évvel ezelőtt még fizetőeszközként is használták a kakaóbabot. 

A világ egyes országaiban még csokoládéklubok is léteznek, ahol a csokiimádó klubtagok összegyűlnek, hogy kipróbálják a piacra lépő különlegességeket. Egy igazi, minőségi csokoládé akár 50-70 százalékban is tartalmaz kakaót. 

Az üzletek polcain lévő csokifélék többségénél ez általában 30 százalék körül mozog. A csokoládéban minimális fehérje, kevés ásványi anyag, változó mennyiségű cukor és sok zsír található, ezért energiatartalma is igen nagy lehet. A csokiban található, serkentő hatású teobromin és kevés koffein az éberséget növeli. 

A forró csoki készítésének is millióféle variációja van. Íme az egyik: két deci tejet felteszünk a tűzhelyre melegedni. Beledobunk néhány szem szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg a tej, beledobunk egy teáskanál nem cukrozott és egy kávéskanál cukrozott kakaóport. 

Kell még bele ízlés szerint két kockacukor és egy kiskanál vaníliás cukor. És egy kis tejszín, öt teáskanál. Ezt még főzzük mintegy két percig, utána leszűrve bögrébe öntjük. 

Egy másik változat szerint 15 dkg csokit főzünk 10 percig lassú tűzön, ezt kell ízesíteni fahéjjal, szegfűszeggel, erre jön a fél liter tej, egy kicsit össze kell főzni, majd kiöntjük egy bögrébe, amibe előzőleg tettünk egy evőkanál tejszínt. Igazán nagyon finom a narancsos változat is. 

Öntsük a tejet és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a narancs vékonyan lehámozott héját. Lassú tűzön forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni 10 percig. Vegyük ki a tejből a narancs héját, tegyük bele az összetört csokoládét. 

Állandó kevergetés mellett forraljuk fel újra, majd vegyük le ismét a tűzről és várjunk még egy kicsit. Még melegen töltsük poharakba, tetejét tejszínhabbal és frissen reszelt narancshéjjal díszítsük.

Mint mindig, itt is nagyon fontos az improvizáció, nyugodtan tegyünk bele ízlésünk szerint fahéjat, szegfűszeget, mézet, készítsük sűrűbbre vagy folyékonyabbra, ha még ütősebbre szeretnénk, öntsünk bele egy korty alkoholt.

Az ismert gasztroguru, Jamie Olivier receptje szert kell egy üst, gőz fölött habverővel. Először a csokit olvasztjuk kavargatva, utána jöhet bele a jó minőségű sűrű tejszín, tojássárgája, és a legvégén kis zsíros tejjel felengedjük, de csak amennyin megkapjuk a kívánt állagú forró csokit. Ízesíthetjük narancshéjjal, mentával, különböző likőrökkel, mézzel, ínyencek chilivel bolondítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!