Hétvége

2009.04.18. 02:29

Messze az ég csillagai

Balatonfűzfő - A hatvanas évek közepétől Balatonfűzfőn az uszoda alatti domboldal látványának szerves részévé vált a futballpálya fölé magasodó csillagvizsgáló állomás. Az utóbbi években azonban nemcsak a látvány vált természetessé, hanem a csillagvizsgáló pusztulása is. Egy lett azok közül az épületek, kémények és más építmények közül, melyek egy virágzóbb korszakra emlékeztetik az arra járókat.

nincs nev

Az ipar leépülésével egy időben a csillagvizsgáló agóniája is megkezdődött. A helyi képviselő-testület 1994-ben arra kérte az akkori gazdát, a Nitrokémia Rt.-t, hogy a létesítményt tartsák meg eredeti funkciójában. Ez ahhoz talán elég volt, hogy más ne történjen vele, de többre nem. Öt évvel később az építmény az önkormányzat tulajdonába került. Ekkor újra felcsillant a remény, hogy a csillagvizsgáló ismét működhet.

Az önkormányzat a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportjával együtt létrehozta a Balaton Csillagvizsgálóért Alapítványt, hogy az majd felújítja és működteti a létesítményt. Az egyetértésben meghozott első döntések után azonban valami megbicsaklott. A képviselők többsége elutasította a csillagvizsgáló védetté nyilvánítására beadott kérelmet. Nem támogatták azt sem, hogy a létesítmény önálló helyrajzi számon az alapítvány tulajdonába kerüljön. Csak ahhoz járultak hozzá, hogy az építményt haszonkölcsön-szerződés keretében 100 évre az alapítvány használatába adják.

Ezzel párhuzamosan az építmény alatti földterületre földhasználati jog alapításának lehetőségét biztosították volna. - Mi azzal a feltétellel vállaltuk volna saját erőből a felújítást és üzemeltetést, ha az önkormányzat átadja a létesítmény tulajdonjogát. Erről megszületett az elvi megál- lapodás. Szerintünk gáláns ajánlat volt tőlünk, hogy egy romos épületet rendbe teszünk és működtetünk a település javára. Voltak azonban olyan képviselők, akik úgy gondolták, elég lesz az is, ha csak kölcsönbe adják. Mi ezért kivonultunk az ügyből - meséli az alapítvány kuratóriumának elnöke, az akkor még fűzfői Ladányi Tamás. Két ikercsillag felfedezőjeként, névadójaként és különleges fotóinak köszönhetően a nemzetközi szakmai berkekben is ismert amatőr csillagász azóta saját csillagvizsgálót épített magának veszprémi kertjében. Éppen a beszélgetésünk előtti percekben ért haza a Magyar Csillagászati Egyesület közgyűléséről, ahol eddigi munkáját kitüntetéssel ismerték el.

Ma is ő az alapítvány vezetője, bár elutasításuk óta csak formailag működnek, kárba veszett annak a közel ötven embernek az energiája, aki akkor bekapcsolódott volna a munkába. Az épület állapota tovább romlott. A távcsőből csak a mechanika és a külső burkolat maradt, a kupolát mozgató motor sincs már meg, a vezetékek kitépve a falból, mindenütt szemét. A siralmas állapotokat látva az egyik helyi képviselő, Váróczi Kálmánné arra jutott, hogy meg kell állítani a pusztulást, ezért mielőbb életet kell lehelni a jobb sorsra ér- demes létesítménybe. Március elején önálló indítványban kezdeményezte, hogy pályázat benyújtásával teremtsenek fedezetet a felújításhoz, ehhez készíttessék el az engedélyezési terveket és egyúttal helyezzék helyi védelem alá az építményt, mert ezzel növelnék a pályázati esélyeket. - A város stratégiája a turisztikai fejlesztési lehetőségeknél egyik kiemelt adottságként kezeli az építményt, ami felújítás után jelentősen növelné a település vonzerejét - mondja a kezdeményezéshez csatlakozó képviselőtársa, Szanyi Szilvia.

Várócziné szerint elképzelni sem lehet jobb helyet ahhoz, hogy a város egy tágabb térség számára is vonzó programlehetőséget biztosítson. - Az épület éppen közepén van annak a területnek, amelyik hosszabb távon a környék egyik idegenforgalmi központja lehet. Itt van a teniszpálya, az uszoda, a bobpálya, a focipálya, és a közelben tervezik a gyermekparadicsomot, a Lurkólandot. Mindez a 71-es főút csomópontjához közel, könnyű idetalálni. - Tanév közben a környék iskolásainak tarthatnánk itt ismeretterjesztő foglalkozásokat. A torony és a kapcsolódó épületrész felújításával, illetve a megkezdett építkezés befejezésével megfelelő terme- ket alakíthatnánk ki akár egyszerre több csoport fogadására. A gyerekek mellett a kirándulók és a környéken élő felnőttek is biztosan szívesen ellátogatnának ide. A nyári működést pedig a nyaralók- ra lehetne alapozni - mondja Szanyi Szilvia.- Ilyen nincs még egy a környéken, egyedi attrakció, mint a bobpálya, az uszoda, vagy amilyen a Lurkóland lesz. Nem szabad egy ilyen lehetőséget veszni hagyni - erősíti meg Várócziné is.

A két képviselő szerint a felújítás és működtetés anyagi feltételeit az önkormányzatnak kellene megteremteni pályázatokkal, de a szakmai irányítást az alapítványra kellene bízni. Ladányi Tamás is úgy látja, hogy a felújított létesítmény jó adottságokkal rendelkezne. Budapest mellett hasonló működik például a Körmend melletti Hegyhátsálon alapítványi formában.- Csillagokat persze csak este, napnyugta után lehetne nézni, napközben legfeljebb a nap felszíni tevékenységét lehetne távcsövön át figyel- ni. De önmagában is érdekes program lehetne a csillagvizsgáló megtekintése és más, olyan ismeretterjesztő elő- adásokat, bemutatókat, vetítéseket lehetne tartani, amelyek hatását felerősíthetné a különleges környezet.Szerinte a nagy falat az épület helyreállítása, az új távcső beszerzése ennél jóval kisebb tétel lenne. A szakmai munkába szívesen bekapcsolódna, de napi tevékenység- re nem vállalkozik. Úgy véli, hogy a környékbeli amatőr csillagászok biztosítanák a működés szakmai hátterét.Vároczi Kálmánné és Szanyi Szilvia abban bízik, hogy a képviselő-testület a jövő hónap végén megvitatja javaslatukat, és meghozza a döntéseket a gyakorlati lépésekhez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!