Hétvége

2010.03.20. 07:39

Tavaszi parti mozgolódás

Mozgalmas évkezdettel indított a Bakony-Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ), amely tavaszváró horgász szabadegyetemet szervezett. A napokban pedig meghirdették meg a Horgásztam a Balatonon gyermekrajz pályázatukat.

Tremmer Tamás

A BBHSZ harmadik tavaszváró rendezvényén Nagy Jenő rendőr alezredes, a Balatoni Vízirendészet bűnügyi osztályvezetője tartott előadást. Elmondta, a tavon hat vízirendészeti őrs található, ebből kettő (Balatonfüred, Balatonkenese) megyénkben működik. A Balatonon jellemző bűncselekményeket négy csoportba lehet sorolni: hallopás, orvhalászat; csónak-, és csónakmotor lopás; vízi közlekedési bűncselekmény; természetkárosítás. A tónál az első két bűncselekmény csoport a domináns.

Tavaly ősszel szigorították a jogszabályt, magasabbak lettek a pénzbeli büntetési tételek, valamint az orvhalászat során használt járművet (lehet az vitorlás vagy személygépkocsi) lefoglalják, később akár el is kobozhatják. Rapsickodásért tavaly két ember börtönbüntetést kapott, egynek pedig folyamatban van a szabadságvesztési ítélet.

A Balaton szeszélyeiről, a viharjelzés szükségességéről, a meteorológiai munka nehézségeiről dr. Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője számolt be. Szerinte a meteorológia kicsit olyan, mint az orvoslás, a legnagyobb jószándék mellett is nagyon nehéz pontos diagnózist alkotni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Balaton nagyon szeszélyes, pillanatok alatt veszélyes, nagy viharok alakulhatnak ki a körzetében. A balatoni viharjelzés április 1-je ésoktóber 31-es között működik, a tó 25 pontján felállított lámpa segíti a tájékozódást. A jelzés három fokozatból áll.

A meteorológusok felelőssége óriási, hiszen ha nem jelzik előre a veszélyt, komoly balesetek történhetnek, felesleges(legesnek tűnő) jelzés esetén pedig a horgászok, a fürdőzők részéről van rajtuk nyomás. Egy azonban biztos, az időjárástól függően rengeteg veszélyhelyzet alakulhat ki a Balatonon, ezért a viharjelzést minden esetben komolyan kell venni.

Az előadássorozat mellett a BBHSZ idén is meghirdetigyermekrajz pályázatát. A Horgásztam a Balatonon 2010 pályázati felhívást három korosztályban tették közzé. Szeretnénk elérni, hogy a rajzok között ez eddigieknél nagyobb számban jelenjenek meg a ténylegesen horgászó gyermekek rajzai, valamint hogy ők megtörtént eseményeket örökítsenek meg. Idén kettős zsűrizés lesz. Első körben kiválasztják a kisjubileumi kiállításon falra kerülő háromszáz rajzot, majd ezek közül választják ki a kategóriánkénti díjazottakat. A rajzpályázatról bővebb információk a BBHSZ honlapján találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!