Hétvége

2010.06.05. 04:01

Íme a recept, miként lehet "birtokot" szerezni a temetőben

Terveztess nagyobb síremléket a megengedettnél, csináltasd meg gyorsan, úgysem történik semmi, legfeljebb az eredetileg szimpla helyet átminősítik kettős sírhellyé - íme a recept, miként lehet "birtokot" szerezni a temetőben, ha nincs elegendő hely a vágyott síremlékhez. Ritkán, de ilyen eset is előfordul a sírkertekben.

Németh F. Bernadett

A módszert a szomszéd persze kevésbé tolerálja, ami érthető is, választása azonban nincs, a békát le kell nyelnie, hiszen a temetői - kissé morbid - birtokvita szűkös, szinte tenyérnyi helyen zajlik, s a "földfoglaló" bizony ügyesebb volt. Az ő márvány síremléke ott áll, és szinte biztos, hogy marad is, mert nem bontják vissza. Innentől vérmérséklet kérdése, hogyan folytatódik a történet.

Tóth András - akinek azt a megnyugtató megoldást ajánlja a temetőgondnokság, hogy a Vámosi úti temetőben a szomszéd terebélyesedő sírhelyét átminősítik kettős sírhellyé, így az már megfelel a szabályoknak, "nem lenne szükség a már megépített síremlék elbontására, valamint reményeink szerint az Ön számára is kielégítő megoldást jelent az általunk elvégezni kívánt területi korrekció" - például nem tudja elfogadni a történteket. Tóth András és édesapja számára ez a megoldás nemhogy nem megnyugtató, hanem egyenesen vérforraló, hiszen ezzel szerintük csak a szabálytalankodó szomszéd jár jól. A zsebkendőnyi helyet ugyanis nem tudják megtoldani, lévén mindkét oldalon síremlékek állnak.

De kezdjük ezt a történetet az elejéről. Tóth András három évvel ezelőtt veszítette el az édesanyját, meggyőződése szerint orvosi hiba miatt, hiszen későn ismerték fel, hogy rákos beteg és sokáig félrekezelték.

- Az orvosi papírjain rajta áll, hogy csontritkulása (osteoporosis) van, az csak a halála előtt három héttel derült ki, hogy csontvelőrák. Rögtön kapott egy kemoterápiás kezelést, de azt már a legyengült szervezete nem bírta ki. Ami még felháborító, hogy mielőtt csontritkulással kezelték volna tévesen, előtte meg meszesedés miatt gyógytornára utalták, amit nem bírt sokáig csinálni - emlékezik András.

Ezért az édesanya halála a szokásosnál is jobban lesújtotta a családot. A temetőbe emlékezni szeretnének járni, mondja a fiatalember, nem bosszankodni. Nem tehetik, mert a szomszéd a megengedettnél nagyobb síremléket építtetett, így Tóthék, ha arra kerül a sor, a maguk emlékhelyét meg tudják ugyan építeni, de körbejárni, így gondozni azonban már nem. Most ugyanis egyelőre föld és fakereszt áll az emlékhelyen, mivel András édesapja idegenkedett attól, hogy még életében befejezetté tegyék a síremléket. Ezen a részen egyes sírhelyek vannak, az elhunyt feleség hamvai találhatók a sírban, egyszer majd az édesapát is ide temetik, koporsóban - így kérte.

András tavaly október óta harcol az igazáért, a temetőgondnokság először azt javasolta, vegye fel a  kapcsolatot a szomszéddal és rendezzék egymás között a nézeteltérést. A fiatalember azonban úgy gondolta, ez nem az ő feladata. A szabálysértést, a megengedettnél nagyobb sír építését a másik fél követte el. A temetőgondnokságon ugyanis kimondták: a szomszéd szabálytalanul építkezett a temetőben. Ezért a vállalkozót, aki elvégezte a munkát, kitilthatják a sírkertből, ami András szerint látszatmegoldás lenne, ezért nem is ragaszkodott ehhez.

- Holnap bármilyen fantázianéven új céget alapít és folytatja, ahol abbahagyta - kesereg a férfi a temetőben. - És ezzel a mi problémánk nem oldódik meg. Felháborító, hogy ennyi idő alatt sem sikerül normálisan rendezni a problémát. Eleinte szóba sem akartak állni velem, aztán meg csak tologatták az ügyet. Ahányszor itt járunk, fortyog bennünk az indulat: a szabálytalanul építkezőkkel szemben még nekünk kell az igazunk után futni.

András a sírhely mellé állva mutatja, miről is van szó: a márvány és a még földes sírhely között egy lábfejnyi terület van. Ha megépítik apja síremlékét, nem lehet körbejárni a sírt. A temetőgondnokság azzal érvel, hogy a sírok körbejárására, az intim szféra megteremtésére csak ott van lehetőség, ahol a hely adott. Itt adott volt. Míg rá nem építkeztek.

Az özvegy, aki nevének elhallgatását kéri, azt állítja, hogy éppen Tóthékkal nem lehet szót érteni.

- Valóban nagyobb lett a síremlék fél méterrel, de ennek megfizettem az árát, a területet pedig nem tőlük vettem el. Amióta ez a történet zajlik, szívbeteg lettem, két hetet töltöttem a füredi kórházban. Háromszor öntötték le a férjem sírját murvával, erről fotóim is vannak! Halottat gyaláztak és még nekik áll feljebb, szégyellje magát! - sírja el magát az asszony, aki nem érti, minek Tóthéknak a pluszhely, hiszen a kilencvencentis, koporsós temetés után marad mindkét oldalon 30-30 centi terület, ahonnan körbe lehet járni a sírt. "Mit akar ott, kerítést építeni?" - kérdi keserűen az özvegy.

Tóth András felháborítónak és nevetségesnek tartja a murvás gyanúsítást, hiszen édesanyja sírjánál nincs is ilyen anyag, azért vitte volna oda, hogy a másik sírra szórja? Valószínűtlen. Ráadásul a temetőgondnokságot is odahívta a vitához: tett volna ilyet, ha előtte murvával dobálózik? - kérdi, nem kisebb keserűséggel.

Tóth János, a hét veszprémi temetőgondnokság vezetője azt mondja, tizennégy év alatt ez az első eset, amikor birtokvitába keverednek az ügyfelek (nem mintha nem volna számos, más cifra történés a temetőkben), amit szerinte egy kis empátiával könnyebben meg lehetne oldani.

- Tóth úrnak nincs sérelme, mivel nem az ő területére építkezett a szomszéd - fejti ki a szakember. - A gond abból adódik, hogy szabályozás csak a sírhely méretére van, a sírok közötti terület nagyságára nincs. A hibát a vállalkozó követte el, aki annak ellenére, hogy aláírta a nyilatkozatot nálunk, hogy a törvényben előírt nagyságú síremléket épít, engedett a megrendelő kérésének és nagyobbat csinált. Ezt a hibát orvosoltuk azzal, hogy a megrendelő átminősítéssel két sírhelyet fizetett meg. A nálunk szokásos hatvan centiméter megvan most is a két sír között, ennél nagyobbat a nagy temetőinkben, a dózsavárosiban és a Vámosi útiban nem tudunk adni, szűkében vagyunk a szabad területnek. Más temetőkben nagyobb helyet is tudnak hagyni a sírok között, ezekben viszont nincs mozgásterünk. De hangsúlyozom: a sírhelyek közötti távolságot törvény nem szabályozza.

Tóth János hozzáteszi: azért döntöttek az átminősítés mellett, mert a márvány síremlék visszabontása nagy lelki és anyagi fájdalommal járt volna, még akkor is, ha az előírásokat megsértették. Úgy vélték, ezzel nyugvópontra jut az ügy. Ha mégsem, Tóth András polgári pert indíthat az ügyben.

A történet vége nem happy end, senki számára nem az: az átminősítés megtörtént, a hely nagyobb nem lesz, most viszont mindkét család keserű szájízzel, remegő gyomorral keresi fel hozzátartozóit a temetőben. Az emlékezésre egyre kevésbé van ott  erejük a keserűség miatt.

 

Címkék#temető
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!