Hétvége

2010.09.10. 09:13

Csak a zaj ne lenne - A gólyatábor a madarakat is elűzi

Festővászonra kívánkozó táj, gyönyörű lankák, simogató napsütés; nyárutó Káptalanfüreden. Béke honol mindenhol, csak a madarak zavarják meg néha csendet. Gondolnánk, hogy minden adott a pihenéshez, és ez így is van augusztus közepéig.

Halmos György

Két hétre azonban főiskolai és egyetemi gólyák lepik el a közeli, valamikor szebb napokat látott úttörőtábort és onnantól, egészen míg el nem mennek a fiatalok a helybelieknek az üdülőkkel együtt pokollá válik az életük. A Hiperkarma együttes slágerének kicsit módosított refrénje fejezi ki legjobban a helyzetüket: csak a dob meg a basszus zakatol a füleikben.

Kovács Attila kereste meg szerkesztőségünket, ugyanis nyílt levelet intézett a város polgármesterének az általuk elviselhetetlennek tartott zaj miatt. A férfi kertjében találkoztunk, nem messze a tetthelytől, ami légvonalban alig néhány száz méterre van a tábortól. A találkozóra Kovács Attila meghívta a közvetlen szomszédjait és a közelben élőket is. Elvileg lehetettek volna jóval többen is, sok állandó lakos és üdülő írta alá azt a beadványt, amit az augusztus 18-tól két héten keresztül tapasztalható állandó hangos zene elleni tiltakozás miatt készítettek.

- Az még csak valamilyen formában elviselhető, ha a zajforrás zene, de ami itt szól, az a legcsekélyebb mértékben sem az, valami monoton ritmus, agresszív dobbal és eszeveszett basszussal - magyarázza Kovács Attila, aki egyébként zeneszerző. Ennek a területnek olyan az akusztikája, hogy minden apró zajt felerősít, ha a kert végében normál hangerővel beszélgetünk, akkor azt még jóval távolabb is hallható.

- Képzelje el, mi van itt akkor, amikor több hangszóróból és mélynyomóból szól a zene.

Az itt élők problémája nemcsak a túl hangos zene, hanem az is, hogy az hajnalig folyamatos. A fiatalok itt két hétig fordított ritmusban élnek, mint az ott lakók: akkor buliznak, amikor ők pihenni szeretnének, kora délután pedig csend van, mert akkor még alszanak. A legnagyobb probléma, hogy a zene este tíz után sem csillapodik, a legtöbben arról panaszkodnak, hogy egyáltalán nem lehet aludni, pihenni.

- Az ágyban olvastam, de szinte minden részt újra kellett olvasnom, mert a zajtól egyszerűen nem tudtam normálisan koncentrálni - panaszolja az egyik hölgy. Több, a közelben élő pedagógus is részt vett Kovács úrnál a beszélgetésen, volt olyan, aki évekkel ezelőtt a táboroztatott a kérdéses táborban.

- Egyszerűen nincs szó arra, hogy viselkednek a fiatalok, volt olyan, hogy reggel fél hatkor átmentünk, és lekapcsoltuk a hangszórókat. Észre sem vették, hogy megszűnt a zene, már csak néhányan ültek az étteremben, de ők sem hallgatták a zenét, inkább pihentek.

Hozzátette az egyik hölgy, hogy többször előfordult, amikor reggel fél hétkor dolgozni ment, akkor még találkozott bulizó fiatalokkal.

A gólyatáborban teljes hangerővel ordibált és skandált, legtöbbször nyomdafestéket nem tűrő rigmusokról már csak néhány szó esik azzal az ironikus megjegyzéssel, hogy ezek a fiatalok lesznek a jövő értelmiségei. Kovács Attila gyorsan hozzáteszi: amit ott csinálnak, az igazán nem érdekli a legtöbb panaszost, mert alapvetően nem a gólyatábor ellen van kifogásuk, vagyis, tőle mindegy mit csinálnak, de csinálják úgy, hogy azzal ne zavarjanak senkit.
A legfőbb azonban az, hogy éjszaka hagyják pihenni az embereket, mert ahhoz nekik is joguk van.

A zaj a terület domborzati viszonyai miatt elég messzire elhallatszik, nem csak a közvetlen közelben okoz gondot. Egy idős úr jegyzi meg, hogy két nap után német vendégei álltak odébb, miközben a többiek is elkezdik sorolni, honnan, hány turista költözött el, vagy nyaraló szakította meg üdülését.

Az érintett terület egyébként a zajterheléstől óvott körzet határán van, vagyis még a motoros fűnyírót is csak meghatározott időben lehet csak használni, hogy azzal ne zavarjanak másokat.

- Örülünk, hogy az önkormányzat sikeresen veszi fel a harcot a repülőtér ellen, mi is bejelentkeztünk ügyfélként, ugyanakkor szeretnénk, ha a saját maga által hozott szigorú rendeletet is betartaná és betartatná. Szégyellem magam, de megtettem életem első feljelentését - mondta Kovács Attila.

Az almádi kapitányságon tett feljelentés előtt a problémát többször jelezték az önkormányzatnál, de úgy vélik, hogy stílusosan süket fülekre találtak, ezért legutóbb már az ombudsmannak fogalmazott panaszos levelet, az oroszlányi és a gyömrői tábor tulajdonosai ellen. Kovács Attila ezek mellett jelentős költségbe verte magát, ugyanis vett egy hangerősségmérő műszert, és dokumentálta a zajszintet, amit szintén elküldött az illetékeseknek.

A probléma egyébként nem újkeletű, a lakók életét állításuk szerint három éve minden augusztusban elviselhetetlenné teszi a tábori zaj.

Ilyenkor eltűnnek a madarak, csak most kezdenek visszatérni - mondták többen a panaszosok közül. A lakók közül valaki megemlítette, hogy polgári engedetlenségi mozgalom indításán gondolkodnak, ugyanis ha az ő érdekeiket ennyire semmibe veszik, akkor nem fizetnek adót.

- Minden nap voltunk kint, előfordult, hogy többször is hívtak a környéken élők a hangos zene miatt. Jeleztük az önkormányzat felé a problémát és elindítottuk az üzemetetővel szemben a szabálysértési eljárást - tájékoztatott Borbély Zoltán alezredes, az almádi kapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője.

Kerestük az önkormányzatot, annyit közöltek, hogy folyamatban van két eljárás is, azok befejeztéig nem akarnak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!