Hétvége

2010.09.04. 13:10

Ki igya meg a tévedés levét? (frissítve)

Minden ember nehezen viseli el, ha a rendesen elvégzett munka után nem kapja meg időben a megérdemelt fizetését. Még inkább így lehet ez egy fiatalemberrel, aki életében első alkalommal vállalt hosszabb időre munkát, ahogy a következő történet főhőse, vagyis inkább szenvedő alanya, Horváth Martin.

Győrffy Árpád

- Június 30-án kötöttünk szerződést a Fürge Diák Iskolaszövetkezettel a veszprémi irodájukban. Ez volt a feltétele annak, hogy másnaptól dolgozhassak egy hónapon át az ajkai üveggyárban, ahol édesanyám is dolgozik. A helyet is ő szerezte, de csak a Fürge Diákon keresztül volt rá lehetőség - kezd a történetbe a 17 éves ajkai fiatalember, aki főállásban vízvezeték-szerelő szakmát tanul a Bercsényi szakképző iskolában.

- Még a fürge diákos szerződés megkötése előtt nyitottunk egy folyószámlát a K and H bankban Martin nevére, hogy majd a fizetést utalni tudják - kapcsolódik a beszélgetésbe Demeter Alexandra, Martin édesanyja, közben mutatja a bank színeivel, logójával a kis színes kártyát a számlaszámról. - A számlához kértünk sms-szolgáltatást, hogy a telefonja azonnal jelezze, ha pénze érkezik. Az üveggyárban kitöltöttünk minden szükséges papírt, megadtuk a számlaszámot is, és megcsináltattuk az orvosi alkalmassági igazolást.

Martin egy hónap alatt huszonkét napot dolgozott két műszakos váltásban. Üvegeket pakolt a hűtőszalagra, formát tartott a fújónak napi nyolc órában, 40 fokos melegben. Éppúgy kellett dolgoznia, mint a felnőtteknek. Nem is panaszkodik, hiszen ezt vállalta. Csak a meleget viselte nehezen. A munkáért az órabérminimum szerint 79 ezer forint járt neki, amiből 75 ezret kellett volna megkapnia. A munkaszerződése és a Munka törvénykönyve szerint is a munkabért legkésőbb augusztus 10-ig meg kellett volna kapnia. De sem az sms nem jött, sem a pénz nem érkezett meg a számlára.

- Az én fizetésem időben megérkezett, mivel a gyereké csak nem jött, másnap felhívtam az üveggyárat. Ott azt mondták, ők időben elküldték a pénzt a Fürge Diáknak - folytatja a történetet a édesanya. - Azonnal hívtam a Fürge Diák veszprémi irodáját. Onnan derült ki, hogy a gyerek szerződésén nem szerepel számlaszám, de ők azért állították, hogy valami raiffeisenes számlára elküldték a pénzt, mert mi biztos azt adtuk meg. Mondom, hogyan tehettünk volna ilyet, amikor a gyereknek a K and H-nál van a számlája, és mi közelében sem voltunk a másik banknak. Hitegettek, hogy gyorsan kinyomozzák, hol a pénz, és utalják.

Demeter Alexandra néhány nap múlva újra hívta őket, mert hiába vártak a pénzre. Mivel továbbra is csak hitegették, az üveggyár munkaügyisétől kért segítséget. Az is felhívta a Fürge Diákot.

- Rossz helyre utalták a pénzt, válaszolták megint, mire ő azt mondta nekik, akkor utalják ki azonnal a meglévő pénzükből. Nehogy már a szegény diák igya meg a hülyeségük levét! De hiába, a pénz továbbra sem jött. 

Közben vészesen közeledett a tanévkezdés, Martinéknak egyre jobban hiányzott a pénz, hogy a könyveket, iskolaszereket ki tudják fizetni. Az édesanya ismét megkereste a munkaügyist, aki megint felszólította a fürge diákosokat, hogy küldjék már a pénzt.

- Persze, megint semmi. Két héttel a szabályos bérfizetési nap után ismét felhívtam a veszprémi irodát. Mondtam nekik, hogy nem tudok tovább várni, kell a pénz a tankönyvekre. Ha valaki hibázott, fizesse meg az, de ne mi szenvedjünk miatta. Ekkor adtak egy pesti számot. Egy hölgy vette fel, aki először nem is hagyott szóhoz jutni. Elmondta, hogy ők mindent megtettek, Martin ki lett fizetve. Hogy rossz számlára ment a pénz, hát, emberek vagyunk, tévedhetünk. Egyébként is, mi vagyunk a hibásak, mert szerintük rossz számlaszámot adtunk meg. Azt is mondta, hogy kérték a Raiffeisent a pénz visszautalására. Ha visszaért, küldik.

Martinék ezután keresték meg a Naplót. Én is felhívtam a Fürge Diák veszprémi irodáját, ahol egy pesti számon Soós Mónikához irányítottak. A cég munkatársa nekem is előadta a történetet a Martinék által megadott hibás számlaszámról. Igaz, azt is elismerte, hogy erre nincs semmilyen bizonyítékuk. Azt is kijelentette, hogy csak akkor utalják a pénzt a valódi számlaszámra, ha az állítólagos téves utalás visszaért hozzájuk.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőségénél próbáltam választ kapni arra, mit tehet egy munkavállaló, ha hasonló helyzetbe kerül. A felügyelőséget mindenképp érdemes megkeresni, tudtam meg Jankó Zoltán igazgatótól.

- Jelenleg régiós keretekben működünk, de Székesfehérvár mellett Tatabányán és Veszprémben is van irodánk. A régióban élők, dolgozók az adott irodánál panaszt tehetnek, amit az ügyeleteseink felvesznek.

Jankó Zoltán elmondta azt is, hogy a személyes bejelentés mellett elektronikus vagy postai úton küldött levélben is be lehet adni a panaszt. Arra is van lehetőség, hogy valaki egy kollektíva nevében tegye meg bejelentését, ha nem csak egyetlen személyt, hanem egy kollektívát ér valamilyen munkaügyi sérelem, például nem fizették ki a túlórát, a rendkívüli munkavégzés díját.

- Ha valaki nem szeretné, hogy bejelentőként ismertté váljon a személye, akkor lehetőség van a zárt adatkezelésre. Ilyen esetben a hatóság nem adja ki a bejelentő nevét. Természetesen, ha konkrét személyt érint a sérelem, akkor adni kell a nevet az ügyhöz, hogy ki tudjuk vizsgálni az esetet.

- A panasz nyomán helyszíni ellenőrzéssel megállapítjuk, hogy a munkaügyi hiányosság milyen formában áll fenn, illetve fennáll-e egyáltalán. Tisztázzuk azt is, hogy a törvényben megszabott lehetőségeink mit engednek. Igyekszünk helyreállítani a fennálló jogszabályi hiányt, illetve jelen pillanatban bírság kihatása is lehet az ügynek.

A fenti válaszokat persze csak általános jelleggel kaptuk, hiszen a cikkünkben leírt konkrét ügyben nem volt bejelentés, így nem indulhatott vizsgálat. Hogy így is marad-e, az a jövő titka.

Néhány órával azután, hogy a Fürge Diák pesti munkatársával beszéltem, Martin anyukája azzal hívott, hogy pár perccel korábban sms-t kaptak, megérkezett Martin fizetése. Igaz, úgy látták, késedelmi kamat nélkül, pedig a Munka törvénykönyve szerint a késedelem idejére kamat jár. Nem is a körülbelül száz forint lenne nekik fontos, hanem azt szeretnék, ha a Fürge Diák Iskolaszövetkezet legalább ezen keresztül megérezné egy kicsit, hogy az eljárás nem felelt meg az előírásoknak.

Még nem döntötték el, ennyiben hagyják-e, vagy megkeresik a felügyelőséget.

A felügyelőség elérhetősége:

OMMF Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelősége

illetékességi területe Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye.

Igazgató: Jankó Zoltán

Székhely: 8000 Székesfehérvár, Mátyás kir. krt. 6.

Postacím:8050 Székesfehérvár, Pf. 373.

tel.: 06-22-511-000

fax: 06-22-316-577

E-mail: [email protected] [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!