Hétvége

2010.12.17. 10:40

A világhíres veszprémi

Bölcsőm Magyarországon ringott. Veszprémnek hívják azt a kis helységet, ahol apám szobafestő volt. Szülőföldem hagyományaihoz híven tejesüveggel és hegedűvel együtt neveltek fel - írja Auer Lipót önéletrajzában.

Martinovics Tibor

A napokban Budapesten ünnepélyes keretek között bemutatott, dvd-n is kiadott több mint egy órás film Auer életútját eleveníti meg a veszprémi hegedűóráktól, a budapesti, bécsi tanulmányokon át, az európai turnékig. Megidézi a szentpétervári évtizedeket, a veszprémi vakációkat és New York meghódítását. A filmben világhírű muzsikusok interjúkkal tesznek tanúságot Auerről, zsenijéről beszél Heller Ágnes filozófus, aki mellesleg rokonságban is áll a híres művésszel.

A Mendelssohn Kamarazenekar előadásában felcsendül jó néhány Auernek ajánlott zenemű, köztük Csajkovszkij Hegedűversenye, amit először nem is akart eljátszani Auer. Számos archív fénykép mellett bemutatják Auer egykori Stradivári hegedűjét, mely ma a Chicagói Stradivári Társaság tulajdona, és igazi kuriózumként elhangzik az egyetlen, Auer hegedűjátékát rögzítő fennmaradt hangfelvétel, amely nyolcvanéves korában a Carnegi Hall-beli koncertjén készült.

Gyökerek és ágak  Auer Lipót története című kilenc városban forgatott film elkészítését a városi önkormányzat mellett a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A filmből készült dvd, mint a város imázsát erősítő kiadvány a Tourinform irodában hozzáférhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!