Hétvége

2010.12.04. 12:12

Dóri bevált receptjei

Már kapható kiadónk, a Pannon Lapok Társasága 160 oldalas szakácskönyve, ami kizárólag desszertekkel foglalkozik és csak olvasóink által beküldött receptek kerültek a kötetbe.

Varga Ibolya

Mics Józsefné magyarpolányi olvasónk három receptet küldött be az új könyvbe. Szeret főzni, már kislány korában ott lábatlankodott édesanyja körül a konyhában és a szakácskönyvünkbe küldött receptjei közül is a meggyeset még tőle tanulta. A Dóri-gesztenyésnek ő adta a nevét, és ez arra utal, hogy saját találmány, mert bár Teodórának keresztelték, így Dórinak szólítja mindenki. A panettone egy olasz karácsonyi sütemény. Egy alkalommal a lánya hozott neki ajándékba egyet, s annyira ízlett mindenkinek, hogy kiderítette a receptjét, és azóta maga is megsüti. A főztje rajongója két gyermeke és az unokája.

Meggyes csoda
Hozzávalók: 6 tojás, 12 evőkanál víz, 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kimagozott meggy, 25 dkg margarin, 1 cs. puncspuding, 3 dl tej, 10 dkg margarin, 2 ek kakaó.
Elkészítés: A tojások sárgáját forró vízzel 10 percig keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet, sütőport és a tojásfehérjéből vert kemény habot. Nyolc percig sütjük, ekkor kimagozott meggyet szórunk rá, és készre sütjük. A krémhez a margarint a porcukorral kikeverjük, a pudingot tejben felfőzzük, amikor kihűl, a kettőt robotgéppel simára keverjük és a kihűlt tésztára kenjük. A mázhoz elkeverjük a tejet, a 10 dkg margarinnal és a kakaóval, és addig melegítjük, míg folyós lesz, végül a krémre simítjuk.

Dóri-gesztenyés
Hozzávalók: 7 tojás, 45 dkg liszt, 45 dkg cukor, 2 dl víz, 2 dl étolaj, fél csomag sütőpor, 1 db gesztenyemassza, 25 dkg margarin, kevés rum, 4-5 alma, 10 dkg porcukor.
Elkészítés: A tojások sárgáját 30 dkg cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a 2 dl vizet, az étolajat apránként, a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verjük és az előb-bi masszához lazán hozzáadjuk. Vagy négy vékony lapot sütünk, vagy egészben megsütjük a tésztát egy tortaformában és a végén négyfelé vágjuk. A gesztenyemasszát margarinnal, rummal és a porcukorral kikeverjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, egy kicsit megfőzzük. Az al- só lapra gesztenyekrémet teszünk, a második lapra rátesszük az almás tölteléket, a harmadik lapra gesztenyekrém kerül, végül pedig rátesszük a negyedik lapot, ez lesz a torta teteje. Tetszésünk szerint feldíszítjük.

Karácsonyi panettone
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 50 dkg liszt, csipetnyi só, reszelt citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg margarin, 15 dkg mazsola, 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 6 dkg margarin.
Elkészítés: Egy dl langyos tejbe egy kis cukorral, egy kiskanál liszttel belemorzsoljuk az élesztőt, 15 percig állni hagyjuk, majd az összes hozzávalóval jól kidagasztjuk. Miután megkelt, a tetején kereszt alakú vágást ejtünk. A sütőben 190 fokon 10 percig, majd 165 fokon 35 percig sütjük. Ezután ráöntjük az olvasztott margarint, és még 15 percre visszatesszük.

 

Már kapható kiadónk, a Pannon Lapok Társasága 160 oldalas szakácskönyve, ami kizárólag desszertekkel foglalkozik és csak olvasóink által beküldött receptek kerültek a kötetbe.

A szakácskönyv ára 1990 forint, de hűségkártyával mindössze 1490. Előfizetőink megvásárolhatják kedvezményes áron ügyfélszolgálati irodáinkban, kézbesítőinknél, illetve megrendelhetik a lapból kivágott megrendelőszelvényen, e-mailben és a weboldalainkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!