Hétvége

2010.12.10. 15:41

Sütinap minden hétfő

Már kapható kiadónk, a Pannon Lapok Társasága 160 oldalas szakácskönyve, ami kizárólag desszertekkel foglalkozik és csak olvasóink által beküldött receptek kerültek a kötetbe. A szakácskönyv ára 1990 forint, de hűségkártyával mindössze 1490. Előfizetőink megvásárolhatják kedvezményes áron ügyfélszolgálati irodáinkban, kézbesítőinknél, illetve megrendelhetik a lapból kivágott megrendelőszelvényen, e-mailben és a weboldalainkon.

Varga Ibolya


Meghívtuk szerkesztőségünkbe a receptek beküldűit, akik közül négyen fogadták el az invitálást. Minthogy Berei Ferencné és Mics Józsfené desszertjeit már korábban ismertettük, msolt Etlinger Gáborné herendi és Simon Annamária bakonynánai olvasónk receptjeit ismertetjük.

A receptkönyv megrendelőszelvénye letölthető, ha ide kattintanak.

Etlinger Gáborné, Anna Herenden ios dolgozik egy rendkívül elegáns üzletben. A munkatársaival rfendeszeresen süteménykóstolót tartanak hétfőn, hiszen a vasárnapi ebéd elképzelhetetlen desszert nélkül és mindenkinél maradni is szokott belőle. Ami ízlik, annak a receptjét is elkérik egymástól. A karamellás krémes az egyik kedvenc sütemlénye.

A süteményt vendégségben kóstolta először, elkérte a receptjét és több ismerősének is átadta. Mindenkinek ízlett.

A tészta hozzávalói: 2 egész tojás, 1 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 2 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 1,5 mokkáskalnál szódabikarbóna. Ezeket összegyúrjuk és a gáztepsi hátán két lapot sütünk belőle. Az első krém: 2 csomag vaniliapudingot megfőzünk fél liter tejben és 2 dl vízben 2 ek cukorral és 2 ek liszttel. Közben 25 dkg margarint kikeverünk 20 dkg porcukorral.


Amikor kihűlt a főzött krém, a kettőt összekeverjük. A második krémhez 4 ek kristálycukrot megpirítunk, és 1 dl vizzel felengedjük, 3 dl tejszínt felverünk. Hozzáadjuk a langyos karamellát és 2 db habfixálót. Az egyik lapot alulra tesszük erre jön a pudingos krtém, arra a tejszínes krém, majd a másik lap. Erre 25 dkg porcukorból, 2 karamellás pudingporból és 4 kanál étolajból készítünk mázat, amit kevés forró vízzel keverünk ki.


Simon Annamária egészen pici kora óta a konyhában érzi a legjobban magát. Az ételkészítés fortéályait az édesanyjától leste el. Tavaly éretteségizett és úgy döntött, hogy szakácsank tanul, hiszen akkor mindig a konyhában lehet. Egy bakonyi hotelban tölti a gyakortlatát, ott készíti el a mogyorós brownie-t is, melynek receptjét megosztotta velünk.

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 4 dkg kakaópor, 20 dkg étcsokoládé, 1 tk neszkávé, 4 tojás, 1,75 dl étolaj, 2 ek víz, mogyoró. Elkészítés: A neszkávét a meleg vízben feloldjuk, majd ha kihűlt a tojásokkal felverjük és apránként belecsurgatjuk az olajat. A csokoládét lereszeljük és hozzáadjuk a sütőporral és a kakaóporral elkevert léiszthez. Bedolgozzuk a tojásokat is, majd egy nagy kivajazott tepsibe öntjük a masszát. A tetejét megszórjuk a mogyoróval és előmelegített sütőben közepes tűznél körülbelül 20 percig sütjük. Melegen fagylattal, hidegen porcukorral megszórva, esdetleg tejszínhabbal tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!