Hétvége

2011.01.30. 09:26

Bíróhiány és Cozma-per

Ez év elejétől új vezetője van a megyei bíróságnak a 61 éves dr. Meződi János személyében. A bírói pályafutását 22 évvel ezelőtt kezdő bírónak ez nem új feladat, ugyanis két és fél éven át, tavaly december végéig az elnökhelyettesi tisztet látta el. Azt mondja, ha lesz májusban helyettese, ismét bekapcsolódik a büntetőügyek tárgyalásába, de a tavaszt azért is várja, hogy hódolhasson kedvenc időtöltésének, a sportrepülésnek.

Mátételki András

- Elnök úr, ahogy körülnézek a szobájában, azt látom, hogy semmi változás nem történt, minden úgy van, ahogy elődje, dr. Horváth György berendezte vagy tizennyolc évvel ezelőtt.

- Ez lesz az utolsó szoba megyénk bíróságain, ahol a külsőségeket illetően valami változni fog, leszámítva a botrányos állapotban lévő parkettát. Szerény költségvetésünkből egyebek mellett azt szeretném megvalósítani az elkövetkezendő években, hogy légkondicionálás kerüljön azokba az irodákba, illetőleg tárgyalótermekbe, ahol nyáron elviselhetetlen a hőség, és ezért rendkívül megterhelő a szellemi munka. Erre az idén mintegy 2,5 millió forintunk lesz csupán, de remélem, hogy az újabb pályázatokon többletforrásokhoz jutunk. Új keletű jó hír viszont, hogy 2013-ban központi beruházásból felújíthatjuk a minősíthetetlen állapotban lévő tapolcai bíróságot, aminek egyik épületrészét évekkel ezelőtt az ügyészség részben korszerűsítette. A tervek már 2003-ban elkészültek. Becslésem szerint a felújítás költsége 200-300 millió forintot tesz majd ki.

- Ha külsőleg szinte semmi nem változik a bíróságok háza táján, a munkájukat mégis alaposan át kell szervezni, mivel az ügyek egy része elkerül a Veszprémi Városi Bíróságról az egyébként illetékes helyi bíróságokra.

- Igen, március elejétől a közlekedési és a kiskorúak veszélyeztetése miatt indult büntetőügyeket már nem kizárólag a Veszprémi Városi Bíróságon tárgyalják, hanem az illetékes helyi bíróságokon is. Ez a változás szeptembertől a fiatalkorúak elleni büntetőügyeket is érinti. Ma még nehéz lenne megmondani, hogy mindez milyen leterheltséget okoz majd egy-egy bíróságon. Erre a kérdésre körülbelül fél év múlva tudok válaszolni a statisztika ismeretében. Előzetesen úgy tűnik számomra, hogy Pápára a két büntetőbíró mellé kell egy harmadik is. Új bírói státust nem fogunk kapni, de ez év január végétől megüresedik a megyén két bírói állás, ezekből gazdálkodhatunk. A kirendeléssel történő besegítés problematikus, mivel azt csak a Veszprémi Városi Bíróság terhére tudjuk végrehajtani, ahonnan a közeljövőben két kollegina gyermekszülés okán ideiglenesen, de évekre távozik. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT) azonban van módja arra, hogy ha megoldhatatlan helyzetbe kerülünk, akkor átmeneti státust adjon, ennek azonban komoly előfeltételei vannak.

- A gondjaikat csak súlyosbítja, hogy tavaly ősztől a bíróságok döntenek azokban a szabálysértési ügyekben, ahol elzárás is kiszabható. Idetartoznak a húszezer forintig terjedő lopások is. A belügyminiszter 80 ezer ügy érkezésével számol, ami lehet persze több is...

- Az alkotmány módosításából is következően ezeknek az ügyeknek a tárgyalását a jövőben a bírói kinevezésre várók, a titkárok végzik el. Az elmúlt két évben 3200 körüli szabálysértési ügy érkezett évenként. Hogy a jövőben miként alakul az ügyérkezés, arról még korai beszélni, de az már most is biztos, hogy némiképp a megyei bíróság ügyforgalma is növekedni fog. Megjegyzem, sok évvel korábban a szabálysértési ügyek bírói útra terelésekor is alábecsülte a jogalkotó az érkező ügyek számát. Ha már a megyét említettem, itt különben komoly kihívást jelent a két Cozma-ügy tárgyalásának technikai összehangolása is, ugyanis vádlottak száma miatt a megyei bíróság legnagyobb tárgyalójában kollégáim felváltva tárgyalják a garázdasággal, illetve emberöléssel megvádoltak ügyét. Az utóbbi per őszre valószínűleg befejeződik, viszont elkezdődik a huszonhét vádlottas herendi porcelánhamisítás tárgyalása. Nyilvánvaló, hogy három ilyen nagy terjedelmű ügyet nem lehet egy teremben egyidejűleg tárgyalni. Annyit azért még kiemelek a Cozma-pert illetően, hogy ez rendkívüli módon megterheli a költségvetésünket: a kirendelt védőknek havonta rendszeresen egymillió forint feletti összeget fizetünk ki. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala pénzügyi segítséget ígért, mert ezt mi a költségvetésünkből önállóan nem vagyunk képesek kigazdálkodni.

- A statisztika szerint nem túlzottan nőtt a büntetőügyek száma a megyénkben. A közvéleményt leginkább az érdekli, hogy a perek elhúzódnak, súlyos bűncselekményeket elkövetett személyek - erre csak országos példát lehetne említeni - egy idő után szabadlábon védekeznek.

- Nem bírói mulasztás áll a dolgok hátterében, ugyanis az ő munkájukat nehezíti leginkább, ha évekig kell tárgyalni egy ügyet, állandóan újrakezdve a felkészülést. Leginkább a vádlottak érdeke a perek elhúzása, mert ahogy mondani szokták, az a legjobb ítélet, amely még meg sem született. A márciusban életbe lépő úgynevezett gyorsító csomag feltehetőleg azt fogja eredményezni, hogy a pertartamok némileg lerövidülnek. A törvényi szabályozás részleteibe nem kívánok belemenni, de két dolgot megjegyzek. Az egyik az, hogy a bírónak a per-elhúzás észlelése esetén élni kell a törvényi lehetőségekkel, és meg kell torolnia az ilyen magatartást. A másik, hogy én a törvényalkotó helyében sokkal markánsabb változtatásokat hajtottam volna végre ebben a körben. Felfogásom szerint ugyanis a perelhúzás nem tartozik a vádlott védekezési jogkörébe.

- A leendő helyettesét ön nevezi majd ki?

- Nem, ebben a konkrét esetben még az OIT fog dönteni. Február 28-áig kell a pályázatot benyújtani az OIT-hoz, ahonnan azokat nekem leküldik. Márciusban összbírói értekezletet tartunk, ahol titkos szavazással a bírák véleményt nyilvánítanak arról, hogy kinek a pályázatát támogatják. Az OIT a pályázókat meghallgatja, és természetesen az én véleményemet is kikéri, majd meghozza a döntését, amit már nagyon várok. A helyettesem kinevezésétől kezdődően ugyanis az elnöki tevékenységem mellett ismét részt vehetek az ítélkezésben. Nem akarom a szakmát elfelejteni.

- Mondana legalább két emlékezetes ügyet pályafutásából?

- Elsőfokú bíróként tárgyalt utolsó közlekedési ügyem rendkívül érdekes volt, mivel kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani utóbb, hogy a vádlott vagy a sértett volt felelős a bekövetkezett halálos balesetért. Két szakértőt is bevontam az ügybe, a helyszínre is kimentem, a lényeget mégsem voltam képes megállapítani, vagyis hogy ki kezdte meg előbb az előzést. Ezért a vádlottat felmentettem. Sajnos az ügyet hatályon kívül helyezték, és még mindig folyamatban van, persze más tárgyalja. Az ügy ma már csupán emberileg érdekel.

A másik történetem tragikomikus. Sok évvel ezelőtt eszméletlenül hideg januári napon történt, hogy egy hajléktalan kővel bedobta a Bástya áruház kirakatát, hogy ezért a tettéért börtönbe kerüljön, ahol meleg van, fürödhet és ételt kap. A büntetlen előéletű férfi az utolsó szó jogán azt kérte a bíróságtól, hogy zárjuk börtönbe, mert mint mondta: "Odakint elviselhetetlenül hideg van." Persze nem így fejezte ki magát. Láttam az ügyésznő arcán a mély megdöbbenést, hiszen ilyen súlyú cselekményért nem jár végrehajtandó szabadságvesztés egy büntetlen előéletű vádlottnak. A döntést borítsa jótékony homály, de annyit elárulhatok, hogy egy boldog elítélt távozott a bíróságról. Ma is meggyőződésem, hogy emberséges ítéletet hoztunk.

Meződi János ifjúkori álmát 1979-ben váltotta valóra, amikor Őcsényben vitorlázó repülőgéppel kezdett el repülni. Tavaly háromezer kilométert tett meg a magasban motoros géppel. Hobbiját jó időben hetente kétszer-háromszor űzi, alkalmanként általában két-három órát repül. Legtöbbször nála van a levegőben a kamerája is azért, hogy a látványos természeti jelenségeket megörökítse. Csúcsteljesítményét egy motor nélküli vitorlázógéppel érte el: hat és fél órát töltött egyhuzamban a levegőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!