Hétvége

2011.03.12. 10:20

A boldogság csodás madarai

Amikor egy sportoló kitűz maga elé egy célt, akkor annak rendeli alá egész későbbi életét. Edzi, képezi magát, lemond dolgokról, céltudatosan, célirányosan rendezi be életét. Én viszont nem mondhatom a madaraimnak, hogy szépek legyetek meg szaporodjatok. A körülményeket kell úgy biztosítanom számukra, hogy a maguk nemében tényleg a legszebbek lehessenek, akár egy világbajnokságon is.

Szijártó János

Így fogalmazott Pócsi Béla tapolcai díszmadártenyésztő, amikor az idei franciaországi világbajnokságon két arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek csodálatos madarai, a turákók. Van oka a büszkeségre.

Amint azt lapunkban már olvashatták, a díszmadártenyésztő tizennégy turákója jutott ki a francia Tours városban megrendezett világversenyre. A szakember munkáját végül az egyébként díszmadártenyésztésben kifejezetten magas kultúrájú franciák is elismerték és érmekkel honorálták. Ezzel a tapolcai tenyésztő világbajnoki éremgyűjteménye tizenötre növekedett (6 arany, 6 ezüst, 3 bronz). Az sem elhanyagolható tényező, hogy a kivitt tizennégy turákót közel száz saját nevelésű egyedből választotta ki a tapolcai madarász.

Lakásának nappalijában az asztalon sorakoznak a megszerzett érmek és oklevelek. Érkezésemkor kézben tartja az egyik kis világbajnokot, a törékeny, gyönyörű afrikai madarat, a turákót. Láthatóan szívesebben lenne a röpdében, de azért tűri gazdája tenyerét, bár ijedten pillant felém. Szóval ő világbajnok, mondom Pócsi Bélának, aki bólint, igen, ez az egyik kedvenc, még nincs kétéves. Aztán megtudom, hogy mintegy száz hasonló madár él még itt, közülük választotta ki azt a tizennégyet, akik utaztak. Majd visszaviszi a röpdébe társai közé a bajnokot, és egy régi baráttal, a kíváncsi kék-sárga arával tér vissza. Ő még csőrével, nyelvével megvizsgálja az érmeket, de miután meggyőződik arról, hogy nem csoki, már nem tűnik olyan érdekesnek számára a dolog.

- Nagyjából három-négy évre előre kell terveznem ahhoz, ha világbajnokságon akarom bemutatni madaraimat. Nagyon sok feltételnek kell egyidejűleg teljesülni, így egy kisebb hiba is tönkreteheti többéves munkámat. Eleve vb-re csak egy- és kétéves madarakat lehet benevezni. Egyéniben és "kollekcióban". Ez utóbbinál négy azonos fajtájú és évjáratú madarat értékel együtt a zsűri. Nézik a külső megjelenést összességében, kondíciót, alkatot, formát, aztán a színt, a lábat, a csőrt, és mindezek figyelembevételével pontoznak. A kollekciónál még pluszpont szerezhető a négy madár harmóniája, az együttes megjelenés, a szemlélőre gyakorolt benyomás által. Az idén két vörösbóbitás turákóból álló kollekcióm és hat egyéni madaram versenyzett. Érmekkel ismerték el munkámat, felemelő érzés - mondta Pócsi Béla.

A díszmadártenyésztő tapolcai háza mintegy 250 madár otthonául is szolgál. A már említett turákókon kívül élnek itt jákók, nemespapagájok, amazon- és kínapapagájok, skarlátszárnyúak, lórik, arák, de van itt Nagy Sándor-, szilvafejű és királypapagáj, sőt a Fülöp-szigeteken honos vérbegyű galamb, pirosfejű bülbül és rizspinty is. Ez utóbbit gyémántgalambként is ismerik. Szépek és egészségesek mind. Pócsi Béla meg is jegyzi, a változatos étrend nagyon fontos, de az, hogy nem természetes körülmények között mitől érzi jól magát egy madár, és mikor dönt úgy, hogy utódokat hoz világra, nem igazán lehet megérteni, megtanulni.

- Ennek megértéséhez az emberi élet nem elég hosszú - tette hozzá. Itt arra is utalt, hogy az Afrikában őshonos turákó, amelynek több fajtája a kihalás szélén áll, nála szaporodik, él és virul. Ez európai viszonylatban is különlegességnek számít. Azaz a tapolcai tenyésztő munkája e vonatkozásban már nemcsak arról szól, hogy hobbiból madarászkodik meg nevelgeti a szárnyasokat, hanem a kihalásuk elleni küzdelem sajátos formája is egyben. Volt már szó korábban egy angolai visszatelepítésről is, amely arról szól, hogy a magyar tenyésztő szállít majd madarakat oda, ahonnan származnak, a sajnos egyre kisebb életteret biztosító őserdőbe. Erről már korábban az angolai nagykövettel is történt egyeztetés. A turákóra szakosodott tenyésztő ugyanakkor fájlalja, hogy régi és eddig beteljesületlen álma, a növény- és madárpark még mindig nem kerülhetett sínre, pedig annak missziója a növény- és madárfajok védelme, megmentése is lehetne. Természetesen oktatási, idegenforgalmi vetülete is lenne a projektnek. S milyen sokan jönnének oda, ha megvalósulhatna egyszer!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!