Hétvége

2011.05.07. 12:31

Mesteri rangért főztek

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) a közelmúltban a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén az Új Tanyacsárdában szervezte meg a mestervacsoráját, melynek keretében a gasztronómiai szakmák legjobbjait avatták mesterré. Megyénkből egyedülállóan sok jelölt volt.

Varga Ibolya

Két szakácsot avattak, egy mesterszakács, a Balatonalmádiban élő Varga János életműdíjat kapott, a noszlopi Szabó Péter pedig éttermi mester lett. Megtiszteltetés és a szakma legrangosabb elismerése a szövetség által kiadott mesteri cím, állítja egybehangzóan Maurer István és Szíjártó Balázs.

 

 

 

Az arra legméltóbb szakembereket a szövetség területi szervezetének kell kiválasztania, és legalább két mesternek kell ajánlania. Az ajánlás feltétele még, hogy legalább tíz éve, az átlagnál magasabb színvonalon végezzék a munkájukat. Szíjártó Balázs, a balatonfüredi Anna Grand Hotel séfje, mint arról már tudósítottunk, tavaly a Luxemburgban megtartott szakács-világbajnokságon hidegkonyhai kategóriában világbajnok lett, azért neki nem kellett a mesterbizottság tagjai előtt előzetesen bemutatkoznia. Maurer Istvánt a szakmában Hosszúként ismerik, több jó nevű konyhát irányított, már tíz éve a veszprémi Séf Vendéglátó-ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskolában szakoktató. Azóta érthetően a diákjai versenyteljesítményére büszke, akik már több országos és regionális versenyen szereztek érmeket.

 


A két mester örömmel vett részt a munkában, ugyanis a hagymányok szerint az avatandó mesterek készítenek el minden fogást, koktélt, italokat ajánlanak, ők vezénylik a felszolgálást, és megtervezik a terítést is. A tizenegy szakács munkáját Varga Károly, a szakács-mesterbizottság elnöke fogta össze. Szíjártó Balázs a hideg előételek készítésében vett részt. Brandys kacsamájpástétom, paprikás libamell, sajt marinált zöldségekkel, göngyölt rozé hátszín ökörpofa-salátával és csíki mártással szerepelt ebben a kategóriában. Maurer István a meleg előételt készítette, ez harcsafilé volt paraj- és kellevéllel göngyölve, túróscsusza-tekerccsel, könnyed paprikamártással. A harcsapaprikás egyébként is egyik kedvenc étele, korábban már bemutattuk a receptjét ebben a rovatban. Az étel egyedisége az volt, hogy a harcsát és a túrós csuszát egyaránt kigőzölte és felszeletelte.

 

 



A hidegkonyhai remeket nem valószínű, hogy egy átlagos háziasszony el tudná készíteni, de a meleg előételnek elkértük a receptjét. Eszerint a harcsafilét sóval, borssal, citromlével ízesítjük. A kelkáposzta levelét és a spenótot előfőzzük, apróra vágjuk, darált sertéshússal keverjük össze, sóval, fehérborssal, zúzott fokhagymával ízesítjük. Ezt a masszát beletöltjük a harcsafilébe, roládot készítünk belőle, alufóliába csomagoljuk és kigőzöljük.
A túrós csuszát a megszokott módon elkészítjük, összekeverjük és egész tojást adunk hozzá, hogy összefogja az alkotórészeket, és ugyancsak kigőzöljük. A mártás halalapléből, tejfölös habarással készült, és a végén finom szűrőn szűrte át.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!